Ambasadi u Kairu javilo se 23 bosanskih državljana iz Gaze. Izrael onemogućava prolaz humanitarne pomoći, dok nastavlja bombardovanje

Ambasadi u Kairu javilo se 23 bosanskih državljana iz Gaze. Izrael onemogućava prolaz humanitarne pomoći, dok nastavlja bombardovanje

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine obavještava javnost o poduzetim mjerama po pitanju evakuacije naših državljana iz prostora Gaze:

Ministarstvu vanjskih poslova BiH, tačnije Ambasadi BiH u Kairu, do sada se za evakuaciju javilo 23 bh. državljana i članova njihovih porodica. Sve osobe koje traže evakuaciju nalaze se trenutno na području Gaze.

Ambasadori i zaposlenici ambasada u Kairu i Tel Avivu su u stalnom kontaktu sa nadležnim institucijama Egipta i Izraela i redovno izvještavaju o svim promjenama na terenu sjedište Ministarstva vanjskih poslova BiH u Sarajevu.

MVP BiH i ambasade su dostavile spiskove bh. državljana i njihovih porodica nadležnim organima Egipta i Izraela, te Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) kao i EU mehanizmu za civilnu zaštitu radi osiguranja evakuacije.

Obavještavamo javnost da je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine formiralo krizni štab u sjedištu koji koordinira aktivnosti na evakuaciji naših građana i prati razvoj situacije na Bliskom Istoku. Krizni štab će biti u funkciji do daljnjeg.
Svim građanima u potrebi Ministarstvo vanjskih poslova BiH ostavlja na raspolaganje kontakt telefon 033/281-234 (dostupan 24/7). Također, moguće je obratiti se Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i putem e-mail adrese: emergency@mvp.gov.ba.

MVP BiH podsjeća da su građanima na raspolaganju kontakti u ambasadama BiH u Kairu, Amanu i Tel Avivu:
Ambasada BiH u Kairu (Egipat): (fiksna linija): + (2) 02 374 99 191; kontakt telefoni (mobiteli) uposlenih u ambasadi su: ambasador dr. Sabit Subašić: +(2) 0103 047 1902; ministar-savjetnik Armin Limo: +(2) 0101 767 3304; II sekretar Alma Šahinović: +(2) 0109 751 1726; tehnički sekretar Nourhan Zidan: +(2) 0122 862 2250.
Ambasada BiH u Amanu (Jordan): + (962 6) 58 56 921; + (962 6) 58 56 924; e-mail: amman@bhembassyjo.com.
Ambasada BiH u Tel Avivu (Izrael): +972543282600; e-mail: embtelaviv@bezeqint.net.

Kako bi se pronašao način za pružanje podrške potrebno je dostaviti: ime i prezime, datum rođenja, broj putne isprave BiH, ID broj u Palestini (ukoliko osoba posjeduje), adresu boravka u BiH, mjesto boravka u Palestini (ukoliko osoba ima).

Egipat: Izrael ne omogućava prolaz humanitarne pomoći u Pojas Gaze

Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry izjavio da humanitarna pomoć čeka na graničnim vratima Rafah, ali da Izrael nije omogućio prolaz na stranu Gaze, javlja Anadolu.

Shoukry se u glavnom gradu Kaira sastao s francuskom ministricom vanjskih poslova Catherine Colonna, nakon sastanka je održana konferencija za novinare.

Navodeći da njegova zemlja odbacuje svaki pokušaj uklanjanja palestinskog pitanja, Shoukry je rekao: “Napori Egipta da kontrolira napetost u Pojasu Gaze se nastavljaju.”

Dodao je da se napori za dostavu pomoći u Pojas Gaze nastavljaju i da je pomoć spremna za dostavu u regiju.

Poručio je da humanitarna pomoć čeka na egipatskoj granici Rafah, ali kako Izrael nije omogućio prolaz na stranu Gaze.

Francuski ministrica Colonna također je rekla da je situacija u Gazi dosegla opasne nivoe i počela prijetiti sigurnosti cijele regije.

Navodeći da je njena zemlja dodijelila 10 miliona eura organizacijama za humanitarnu pomoć u Gazi, Colonna je dodala: “Izraelska opsada Pojasa Gaze predstavlja kršenje međunarodnog prava. Civili u Gazi moraju biti zaštićeni i njihove osnovne potrebe zadovoljene.”

Broj ubijenih u izraelskim napadima na Gazu povećan na 2.750

U izraelskim vazdušnim napadima u Gazi ubijeno je 2.750 Palestinaca, saopštilo je u ponedjeljak palestinsko Ministarstvo zdravlja.

“Broj ranjenih povećan je na 9.700”, dodaje se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Ranije je saopšteno da je među ubijenim u izraelskim napadima više od 750 djece (danas se već spominje više od hiljadu ubijene djece).

Zdravstvene vlasti su objavile i da je na Zapadnoj obali zabilježeno 58 smrtnih slučajeva, uz najmanje 1.250 povrijeđenih.

Izraelska vojska nastavila je bombardovati dijelove Pojasa Gaze dok se opkoljena palestinska enklava suočava s hitnom humanitarnom krizom.

(MiruhBosne/Agencije)

Previous Zmajevi traže prvu pobjedu protiv Ronalda i ekipe
Next Ćevapi dobili konkurenciju? Nakon što je otišao McDonald's, u Sarajevo došao Burger King

You might also like

NAŠI DANI

Minka Kreho novi vršilac dužnosti predsjednika Suda BiH

Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) za vršioca dužnosti predsjednika Državnog suda jednoglasno je imenovana sutkinja Minka Kreho, prenosi BIRN. Kako je rečeno na sjednici, osim sutknje Kreho,

NAŠI DANI

Predstavljeni specijalizovani transporteri Uprave policije MUP-a TK

U krugu nekadašnje kasarne Armije R BiH Husein kapetan Gradaščević, danas Kampusu Univerziteta u Tuzli, danas je upriličena prezentacija novonabavljenih specijalizovanih transportera Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.  Ukupna

NAŠI DANI

Detalji o NiP-ovim vezama sa kartelima

“Sa braćom”, napisat će Ramiz Turulja u opisu fotografije na kojoj je, ističući skupocjene satove, pozirao zajedno sa presuđenim narko dilerima Admirom Arnautovićem Šmrkom i Adnanom Maglićem. Turulja je ovaj