Adriatic Metals otvorio bosanski rudnik srebra

Adriatic Metals otvorio bosanski rudnik srebra

Adriatic Metals (ASX: ADT) (LON: ADT1) u utorak je zvanično otvorio svoj projekat srebra Vareš u srednjoj Bosni, prvi novi rudnik u Evropi u više od decenije.

-Otvaranje je održano u pogonu za preradu Vareša, a prisustvovali su Nermin Nikšić, predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Zdravko Marošević, načelnik općine Vareš i drugi nadležni.

Adriatic Metals je saopštio da će sada raditi na povećanju prerađivačkih aktivnosti kako bi do četvrtog kvartala ove godine dostigao kapacitet od 800.000 tona.

Glavni izvršni direktor, Paul Cronin, rekao je za MINING.COM da je prvobitna ideja bila da se obnovi rad na starom površinskom kopu, koji još uvijek ima 7 miliona tona resursa. Kasnije sprovedene studije pokazale su visok nivo štetnih elemenata, posebno žive, pa su Adriatic Metals odlučili da ne idu tim putem.

Umjesto toga, uložio su u istraživanje i precizirali šta je sada njegova vodeća srebrno-cinkana imovina, kojoj je Vlada Bosne i Hercegovine dodijelila status „projekta od posebnog značaja“.

Adriatic, koji je prešao od faze istraživanja do prve proizvodnje koncentrata za manje od sedam godina, uložio je 250 miliona dolara da vrati Vareš u život.

„Drago mi je što ću proslaviti ovu značajnu priliku s timom koji je pomogao u realizaciji ovog projekta“, rekao je Cronin u izjavi.

“Ovo nije samo značajna prekretnica na putu Adriatic-a da postane rudarska kompanija srednjeg ranga, usmjerena na Evropu, već i prekretnica za lokalnu zajednicu”, istaknuo je. 

Kompanija je rekla da je razvoj uključivao korištenje najnovije dostupne tehnologije i da je završen uz pomoć lokalnih radnika i dobavljača.

“To pokazuje da se rudarski radovi mogu izgraditi i upravljati na održiv način u Evropi, uz podršku ekonomije i poboljšanja životnog standarda kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou”, rekao je Cronin.

Projekat Vareš doprinijeće je 25% direktnih stranih investicija u BiH za 2022. godinu i očekuje se da će činiti 2% BDP-a zemlje tokom operacija.

Oko 27% zaposlenih u rudniku su žene, napominje Adriatic, što premašuje globalni prosjek rudarske radne snage od 15% prema izvještaju Svjetske banke za 2020. godinu. Također premašuje oko 10% zastupljenosti u Bosni i Hercegovini.

Adriatic Metals je prije nekoliko dana objavio video uz vijest o tome da je proizveden prvi koncentrat rude u Varešu

O britanskoj kompaniji i bogatim nalazištima bosanskog rudnika možete pročitati više u tekstovima objavljenim posljednjih mjeseci:

Nikšić na otvaranju rudnika u Varešu: Šaljemo poruku svim budućim investitorima da u ovoj zemlji mogu uspješno investirati

Vlada ZDK u pregovorima oko većeg iznosa koncesione naknade za eksploataciju rude u Varešu

Nalazište Rupice vareškog rudnika – rezerve rude porasle za 89% od prethodne procjene

Rudnik srebra Vareš: Svjetlija budućnost za Bosnu i Hercegovinu?

U toku završne pripreme za početak proizvodnje u rudniku u Varešu, istovremeno Bosni i Hercegovini naloženo da zaustavi eksploataciju ruda

Previous Egipat: Policijski službenik nestao nakon protesta kojim je zahtijevao otvaranje granice u Gazi
Next Bosanska biciklistkinja ponovo 1. na svjetskoj Mountain Bike ranking listi

You might also like

Ekonomija/Biznis

Komšić u Konjicu otvorio nove pogone kompanije Tsubaki-Nakashima TN Bosnia d.o.o.

 Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u Konjicu je svečano otvorio nove proizvodne pogone kompanije Tsubaki-Nakashima TN Bosnia d.o.o. Japanska kompanija koja širi proizvodnju u konjičkoj fabrici bavi se proizvodnjom komponenti

MADE IN BOSNIA-387

“Zanat” i “Artisan” iz Bosne i Hercegovine osvajaju svjetsko tržište

Dvije firme iz Bosne i Hercegovine “Zanat” i “Artisan” su u rekordno kratkom vremenu skrenule na sebe svjetsku pažnju. “One pogađaju u nerv današnjice: dobar marketing, kvalitetan proizvod i dobar

Ekonomija/Biznis

VTK BiH sa bosanskohercegovačkim izlagačima na sajmu Worldfood u Istanbulu

  Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, uz podršku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i USAID/Sweden FARMA II Projekta, ove godine organizovala je izlaganje kompanija iz naše