Nalazište Rupice vareškog rudnika – rezerve rude porasle za 89% od prethodne procjene

Nalazište Rupice vareškog rudnika – rezerve rude porasle za 89% od prethodne procjene

Ažurirana procjena Adriatic Metalsa u nalazištu Rupice vareškog rudnika pokazala je da su rezerve rude porasle za 89% od prethodne procjene iz jula 2021.godine čime se životni vijek rudnika produžava na 18. godina, izvještava Indikator.ba.

Kompanija AMC Consultants uz pomoć tima za tehničke usluge Adriatic Metalsa dovršila  je procjenu rezervi rude i dostavila izvještaj 12.decembra koji  pokazuje da je nalazište  u Rupicama poraslo na 13,8 miliona tona rude sa 187 grama po toni srebra, 5,2% cinka, 3,3% olova, 1,4 grama po toni zlata, 0,5% bakra i 0,2% antimona, te da sadrži visoko procijenjenih 83 miliona unci srebra, 723 hiljade tona cinka, 457 hiljada tona olova, 640 hiljada unci zlata, 64 hiljade tona bakra i 24 hiljade tona antimona.

Ovo značajno povećanje rezervi rude podupire 18-godišnji život rudnika, koji se sada produžava do 2041. godine. To je povećanje od osam godina od  procjene iz studije izvodljivosti iz 2021. godine i pokazuje da Rupice imaju izniman potencijal za daljnji rast.

– Iznimno nam je zadovoljstvo objaviti da su ažurirane rezerve rude na našem glavnom rudniku porasle za 89%. Rezerve rude izvedene su iz izjave Zajedničkog odbora za rudne rezerve objavljene 27. jula 2023. i pokazuju da su Rupice nalazište svjetske klase. Istražna bušenja su nastavljena ove godine i vjerujemo da postoji potencijal za dodavanje dodatnih resursa u Rupice, kao i naše susjedne ciljeve. Ažurirane rezerve rude dovršene su prema vrlo visokim standardima korištenjem najbolje prakse i metodologije u industriji. One postavljaju čvrste temelje za planiranje rudnika i budući rast proizvodnje s planiranim rudarenjem u Rupicama Sjeverozpad. Završetak ažuriranih rezervi rude u Rupicama važan je korak naprijed za Adriatic jer maksimiziramo vrijednost imovine za sve naše dionike tokom sljedećih 18 godina i dalje, komentirao je nova otkrića Paul Cronin, generalni direktor i glavni izvršni direktor Adriatic Metalsa.

Istražna bušenja nastavljaju uspješno identificirati daljnju visokokvalitetnu mineralizaciju u nazalištima Rupice i Rupice Sjeverozapad, a sljedeće ažuriranje procjena rezervi je najavljeno za prvu polovicu 2024. godine.

Kako je Indikator.ba izvijestio start prerade rude u Varešu najavljen je za januar 2024.godine.

Previous Beogradski analitičar Dušan Janjić: Glasači iz RS-a doveli u pitanje legitimnost vlasti Aleksandra Vučića
Next Adil Zulfikarpašić je bio metafora Bosne: Godišnjica rođenja velikog bošnjačkog obnovitelja

You might also like

TURIZAM

Kompleks “Muška voda” očekuje prve goste

Glavnina radova privedena je kraju. Hotelsko-turistički-sportksi komleks “Muška voda” kod Kladnja, otvara vrata i očekuje prve goste. Ponosno je to izjavio Kasim Selimović, dugogodišnji uspješni privredni privrednik, predsjednik Odbora Udruženja

TURIZAM

U Travniku se gradi luksuzni hotel

Jednu od najpoznatijih i omiljenih bosanskohercegovačkih turističkih atrakcija, čuvenu travničku Plavu vodu, uskoro će dodatno ukrasiti luksuzi hotel, koji će Travničanima, kao i domaćim i stranim turistima ponuditi, pored standardnih

Ekonomija/Biznis

ATT iz Gornjeg Vakufa: Sarađuju s Volkswagenom; Nijemci ih proglasili najpoželjnijim dobavljačem u regionu

Kompanija ATT iz Gornjeg Vakufa je jedna od firmi koje pokazuju da Bosna i Hercegovina ima izuzetne potencijale u metalnoj industriji. Zahvaljujući dobrim rezultatima, kvalitetu i učešću na poslovnim konferencijama,