Bosna i Hercegovina izručila Izraelu optuženog za pronevjeru 150 miliona dolara

Bosna i Hercegovina izručila Izraelu optuženog za pronevjeru 150 miliona dolara

 Bosna i Hercegovina je danas izručila izraelskoj policiji Majkla Ben-Arija, koji je prema optužbi ojadio hiljade investitora u SAD i Izraelu za 150 miliona dolara tokom 15 godina “poslovanja”.

Ben-Ari, američko-izraelski državljanin, je investitorima obećavao brzu zaradu preko razgranate piramidalne šeme, poznate i kao Ponzijeva šema, prenosi Tajms of Izrael.

Ponzijeva šema je finansijska prevara u kojoj se novac sakupljen od gomile kasnijih investitora koristi za isplatu nekih ranijih investitora koji cijeloj prevari daju prividni legitimet i tako privlače nove ljude koji postaju dio šeme.

Ben-Ari je bio uhapšen u Izraelu u aprilu 2021. godine, ali pušten je u kućni pritvor na osnovu kaucije od 625.000 dolara.

Pobjegao je iz te države koristeći tuđi pasoš, a u julu ove godine je uhapšen u Bosni i Hercegovini. U petak je sudija odbio njegovu žalbu na odluku za izručenje.

Mediji u Izraelu nazivaju Ben-Arija “izraelskim Madoffom”, zbog sličnosti sa slučajem Bernieja Madoffa, tvorca jedne od najveće prevarantske Ponzijeve šeme u historiji.

Madoff je zbog svojih prevara, teških više milijardi dolara, osuđen u SAD-u na doživotnu robiju, a preminuo je u zatvoru u aprilu 2021. godine.

Izvor: Agencije

Previous Bosanski građani troše kao da ležimo na nafti - dnevni promet u prodavnicama i do 200 hiljada maraka
Next Bosanska Otoka: Narednog ljeta dvije obale Une povezaće novi pješački most

You might also like

NAŠI DANI

Orban Dodiku: Učinit ćemo sve u interesu obnove Evrope utemeljene na kršćanskoj civilizaciji

Učinit ćemo sve u interesu obnove Evrope utemeljene na kršćanskoj civilizaciji i suverenim nacijama, odgovor je mađarskog premijera Viktora Orbana na pismo koje mu je nedavno uputio Milorad Dodik. Osim

NAŠI DANI

Gigi i Bella Hadid doniraju milion dolara pomoći Palestini

Palestinsko -američki supermodeli Gigi i Bella Hadid donirale su više od milion dolara za podršku palestinskim naporima za pomoć. Dvije sestre, čiji je otac palestinski investitor za nekretnine Mohamed Hadid, namijenile

NAŠI DANI

Pehar ugovore za nabavku vakcina trebao potpisati danas – zašto nije?

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, ne želi potpisati nabavku vakcina za potrebe Federacije. Tačni razlozi nisu poznati, ali se spekulira kako se Pehar navodno plaši krivične odgovornosti?!