HRW kritikuje Metu zbog “cenzurisanja” propalestinskog sadržaja

HRW kritikuje Metu zbog “cenzurisanja” propalestinskog sadržaja

Izvještaj Human Rights Watch-a (HRW) u četvrtak je osudio Metu, krovnu kompaniju koja vodi društvene mreže i titane za razmjenu poruka Facebook, Instagram i WhatsApp, zbog “utišavanja glasova podrške Palestini”, javlja Anadolu.

“Metina politika i sistemi moderiranja sadržaja sve više su utišavali glasove podrške Palestini na Instagramu i Facebooku nakon neprijateljstava između izraelskih snaga i palestinskih oružanih grupa”, navodi se u izvještaju na 51 stranici pod naslovom “Metina prekršena obećanja: Sistemska cenzura palestinskog sadržaja na Instagramu i Facebooku”.

Human Rights Watch je otkrio da problem proizilazi iz pogrešnih Meta politika i njihove nedosljedne i pogrešne implementacije, pretjeranog oslanjanja na automatizirane alate za moderiranje sadržaja i neprimjerenog utjecaja vlade na uklanjanje sadržaja.

“Human Rights Watch je pregledao 1.050 slučajeva online cenzure iz više od 60 zemalja. Iako nisu nužno reprezentativna analiza cenzure, slučajevi su u skladu s godinama izvještavanja i zagovaranja palestinskih, regionalnih i međunarodnih organizacija za ljudska prava u kojima se detaljno opisuje Metina cenzura sadržaja koji podržavaju Palestince”, navodi HRW.

Prema izvještaju HRW-a, postoji šest ključnih obrazaca cenzure, a “svaki se ponavlja u najmanje 100 slučajeva kao što je uklanjanje sadržaja, suspenzija ili brisanje naloga, nemogućnost interakcije sa sadržajem, nemogućnost praćenja ili označavanja naloga, ograničenja upotrebe funkcije kao što su Instagram/Facebook Live i ‘shadow banning'”, termin koji označava značajno smanjenje vidljivosti pojedinih postova, priča ili naloga bez obavještenja.

Prema HRW-u, Meta koristi svoju politiku “opasnih organizacija i pojedinaca široko da ograniči legitiman govor o neprijateljstvima između Izraela i palestinskih oružanih grupa”.

“Meta je također pogrešno primjenjivala svoje politike o nasilnom i eksplicitnom sadržaju, nasilju i huškanju, govoru mržnje, golotinji i seksualnim aktivnostima. Nedosljedno je primjenjivao svoju politiku ‘dobitka vrijednih vijesti’, uklanjajući desetke sadržaja koji dokumentuju palestinske povrede i smrt koji imaju vrijednost vijesti”, rekla je grupa za ljudska prava.

Prema HRW-u, Meta također nije uspjela u svojoj posvećenosti da izvrši promjene u svojim načinima nametanja moderiranja sadržaja.

“U 2022. godini, kao odgovor na preporuke istrage, kao i na smjernice Metinog nadzornog odbora, Meta se obavezala da će unijeti niz promjena u svoje politike i njihovu primjenu u moderiranju sadržaja. Skoro dvije godine kasnije, međutim, Meta nije izvršila svoje obaveze, a kompanija nije uspjela ispuniti svoje odgovornosti za ljudska prava”, rekao je HRW, pozivajući se na nezavisnu istragu koja je otkrila da je moderiranje sadržaja kompanije 2021. “imalo štetne ljudske uticaj prava na prava palestinskih korisnika”.

Također je negativno utjecao na “sposobnost Palestinaca da dijele informacije i uvide o svojim iskustvima kako su se dogodila”.

Palestinski aktivisti na društvenim mrežama dugo se žale na pristrasnost platformi društvenih medija jer se suočavaju sa sve većim ograničenjima, a mnogi sadržaji su blokirani ili uklonjeni.

Društveni centar Sada, organizacija posvećena praćenju i dokumentovanju digitalnih kršenja palestinskog sadržaja na internetu, saopćila je da su platforme društvenih medija uklonile hiljade postova i naloga od 7. oktobra, dana kada su izbile borbe između Hamasa i Izraela.

Previous Vesna Pešić: Iz Bosne se najmanje čuje bošnjački glas
Next Minka Kreho novi vršilac dužnosti predsjednika Suda BiH

You might also like

NAŠI DANI

Rusija upozorila Hrvatsku nakon izjava ministra vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je prošle srijede za Hrvatski radio rekao da je Vladimir Putin počinio ratne zločine i izrazio nadu da “ruski autokratski režim” neće trajati

NAŠI DANI

Spasioci i dalje pokušavaju doći do rudara koji je ostao zatrpan pod zemljom u Rudniku “Mramor”

Spasilačke ekipe i dalje pokušavaju doći do rudara kojeg je jutros u jami u Rudniku lignita “Mramor” kod Tuzle zatrpala zemlja koja se obrušila u tom rudniku. Još uvijek nema

NAŠI DANI

‘Spavači unutar bh. struktura rade u interesu susjednih država’ (VIDEO)

  Vijeće ministara s dnevnog reda današnje sjednice skinulo je pitanje državne imovine koju ima u Hrvatskoj. Pet dana nakon što je ta zemlja usvojila izmjene Zakona o državnoj imovini,