Iranci čuvaju sjećanje na bosanski otpor: U Teheranu postoji muzej posvećen agresiji na Bosnu i Hercegovinu

Iranci čuvaju sjećanje na bosanski otpor: U Teheranu postoji muzej posvećen agresiji na Bosnu i Hercegovinu

U glavnom gradu Irana, Teheranu u velikom kompleksu “Muzeja Islamske Revolucije i Svetog otpora”, nalazi se veći segment posvećen agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Riječ je o najvećem muzeju u Iranu, ali i jednom od najvećih u Aziji. Muzej se prostire na 21 hektar zemlje, te je izuzetno bogato opremljen, te se fokusira na Iransku revoluciju, te period Iransko – Iračkog rata.

Poznato je kako je Iran bio jedan od ključnih saveznika Bosne i Hercegovine tokom agresije, te da su od samog početka rata bezrezervno podržavali humanitarno, ali i finansijski narod Bosne i Hercegovine.

Značajan dio Muzeja u Teheranu je posvećen periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu. Jedan dio je posvećen genocidu u Srebrenici, a postoji i maketa čuvenog sarajevskog Tunela Spasa. Tu je i segment posvećen prvom predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću, te dio posvećen Irancima koji su dali svoje živote za mir u Bosni i Hercegovini.

U jednom dijelu nalazi se spomen i na devet heroja odlikovanih Ordenom heroja oslobodilačkog rata. Ovo odlikovanje su posthumno dobili Safet Hadžić, Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić, Adil Bešić, Safet Zajko, Midhat Hujdur, Enver Šehović i Nesib Malkić i Izet Nanić. Dio je posvećen opsadi grada Sarajeva, i djetinjstvu izgubljenom tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Riječ je o jedinom muzeju izvan Bosne i Hercegovine koji je posvećen periodu agresije. Brojni iranski historičari su godinama dolazili u Bosnu i Hercegovinu kako bi prikupljali informacije, arhivsku građu potrebu za formiranje muzejske postavke.

Sama muzejska postavka je jedan od pokazatelja povezanosti Irana i Bosne i Hercegovine, te poruka prijateljstva iz ove zemlje. Muzejska postavka ima za cilj promovisati kulturu pamćenja i sjećanja u Teheranu, gradu od skoro 20 miliona stanovnika. Sam Muzej godišnje posjeti nekoliko stotina hiljada ljudi.

Foto: Klix.ba

Previous Crnadak i Vukanović: Stranci su na strani Dodika
Next NIP-ov štićenik Ramo Isak 'riješio' dvoje djece, za trećeg čeka punoljetstvo

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Izložbom ‘Povelje bosanskih vladara i vlastelina (1189.-1461. godine)’ otvoren Muzej bosanskog kraljevstva

”Muzej bosanskog kraljevstva“ otvorio je sinoć prvu muzejsku postavku “Povelje bosanskih vladara i vlastelina (1189.-1461. godine)” autora dr. Enesa Dedića, javlja AA. Izložba obuhvata vremenski period od 1189. do 1461.

KULTURA I UMJETNOST

Pašina tabija i Počitelj bit će centar kulturno-umjetničkih dešavnja

  Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo je danas potpisala ugovor sa Ecoplan d.o.o. Mostar, kao izvršiocem projekta realizacije planiranih aktivnosti nužnih za završetak Druge faze rekonstrukcije i revitalizacije

NAŠI DANI

Godišnjica formiranja 4. korpusa Armije Bosne i Hercegovine

  U organizaciji Koordinacije temeljnih boračkih organizacija Armije Republike Bosne i Hercegovine u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) u petak, 17. novembra 2017. godine, bit će obilježena 25. godišnjica formiranja 4. Korpusa