Nijemci se inate Americi! Sa Rusima dovršili ‘Sjeverni tok 2’, uprkos prijetnji sankcijama

Nijemci se inate Americi! Sa Rusima dovršili ‘Sjeverni tok 2’, uprkos prijetnji sankcijama

Konzorcijum Sjeverni tok 2, na čijem čelu je Rusija, saopćio je u ponedjeljak da je završio polaganje cijevi za gasovod u njemačkim vodama, okončavšti tako radove u dužini 2,6 kilometara, koji je zaustavljen prijetnjom američkih sankcija, prenosi Reuters.

“Završili smo ovaj posao,”, naveo je konzorcijum.

Ranije u ponedeljak, kompanija Refinitiv Eikon je objavila da je rusko plovilo za polaganje cijevi “Fortuna” napustilo gradilište gasovoda “Sjeverni tok 2” u njemačkom dijelu Baltičkog mora.

Fortuna je početkom ovog mjeseca nastavila rad na cjevovodu, koji će ići gas direktno iz Rusije u zapadnu Evropu, zaobilazeći Ukrajinu. Rad je bio obustavljen na godinu dana zbog rizika od sankcija Sjedinjenih Američkih Država.

Gasovod, za koji se procjenjuje da će koštati 9,5 milijardi eura (11,6 milijardi dolara), učiniće zapadnu Evropu zavisnijom od ruskog gasa, a Vašington kaže da će ugroziti evropsku energetsku sigurnost, podsjeća Reuters, prenosi RSE.

To je postalo nova tačka sukoba u odnosima između Rusije i Zapada koji su pali na najniži nivo od Hladnog rata. Kremlj je sankcije nazvao “nelojalnom konkurencijom”.

Fortuna bi trebalo da nastavi izgradnju naftovoda u danskim vodama narednog mjeseca.

Konzorcijum koji gradi cjevovod, predvođen ruskim gasnim gigantom Gazpromom u saradnji sa zapadnim partnerima, još uvijek mora da položi više od 100 kilometara cijevi, iako je više od 90 posto projekta završeno.

Visoki zvaničnici američke administracije rekli su prošle srijede da Vašington poziva evropske saveznike i privatne kompanije da zaustave rad koji bi mogao pomoći u izgradnji gasovoda i da priprema šire sankcije na Sjeverni tok 2 u narednim sedmicama.

Potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak rekao je u ponedjeljak da će se njegova zemlja morati da se prilagodi mogućim novim američkim sankcijama da bi dovršila projekat.

Kremlj je saopštio da bi nove američke sankcije mogle da zakomplikuju završetak gasovoda, ali da su Moskva i evropske države zainteresovane za njegovu izgradnju.

Berlin ne planira da se povuče u sporu sa Sjedinjenim Državama oko gasovoda Sjeverni tok 2, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) za agenciju DPA.

“Ne treba da razgovaramo o evropskom suverenitetu ako to podrazumijeva da sve što radimo u budućnosti bude onako kako to želi Vašington”, rekao je Mas uoči 20. januara kada će Džo Bajden (Joe Biden) preuzeti dužnost američkog predsednika od Donalda Trampa (Trump).

Berlin želi novi početak sa Vašingtonom u eri Bajdena nakon što su se odnosi pogoršali tokom Trampovog mandata, piše njemačka agencija DPA. Ali, kako je rekao Mas, i dalje će postojati sporne tačke.

„Njemačka vlada neće promijeniti stav o Sjevernom toku 2“, poručio je Mas.

„Važno je da smo usklađeni sa centralnim strateškim i geopolitičkim pitanjima, da smo na istoj strani terena,” rekao je njemački ministar.

DPA piše da se ne očekuje promjena američke politike Bajdenovom inauguracijom i da izabrani predsjednik, demokrata Bajden, kao i Tramp odbacuje projekat gasovoda.

Zapadni partneri Gazproma u projektu su nemački Uniper, BASF-ova Vintershall Dea, britansko-holandski naftni major Royal Dutch Shell, austrijski OMV i Engie.

Previous Uspomene na djecu ubijenu u opkoljenom Sarajevu uskoro u jednoj sobi
Next Zvizdić: Probosanske snage imat će većinu u Mostaru, potrebno poštovati principe

You might also like

NAŠI DANI

U Tuzlanskom kantonu dvanaesti dan bez novozaraženih

Na području Tuzlanskog kantona u posljednja 24 sata na koronavirus testirane su 172 osobe, a nijedna od njih nije s pozitivnim nalazom, saopćeno je iz Ministarstva zdravlja ovog kantona. U

NAŠI DANI

Njemački novinar o našoj zemlji: Bosna je postala najsigurnije mjesto u Evropi. Duh tolerancije u Sarajevu

  Berlinski list „Die Tageszeitung“ je objavio tekst svog balkanskog dopisnika Ericha Rathfeldera, u kojem se navodi da „njegovi prijatelji, kolege i poznanici iz Njemačke ponovo odlaze u Bosnu.“ Erich

NAŠI DANI

Finansijska podrška Grada Sarajeva izgradnji Muzeja 505. Viteške brigade u Bužimu

Grad Sarajevo će sufinansirati izgradnju muzeja 505. viteške brigade Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine. Ozvaničeno je to današnjim potpisivanjem ugovora sa načelnikom Općine Bužim, Mersudinom Nanićem. Sredstva u iznosu