“Odbrana BiH – Igman 2023”: Stotine vjernika proučilo Dovu za domovinu

“Odbrana BiH – Igman 2023”: Stotine vjernika proučilo Dovu za domovinu

Povodom obilježavanja manifestacije “Odbrana BiH – Igman 2023” u petak je na platou Ratne džamije na Igmanu održan vjerski program, tokom kojeg je naznačena važnost očuvanja istine, kulture sjećanja i iskazivanja ljubavi prema domovini, javlja Anadolu.

Defileom ratnih zastava Armije Republike Bosne i Hercegovine i MUP-a RBiH, prigodnim vjerskim programom, klanjanjem džuma-namaza te odavanjem počasti šehidima, održan je centralni dio manifestacije koja se održava 23. godinu zaredom.

Stotine građana, veterana, članova porodica šehida i mladih svjedočilo je defileu veterana i njihovih potomaka. Manifestaciji su prisustvovale delegacije svih niova vlasti, predstavnici boračkih i drugih organizacija.

Tokom prigodnog obraćanja, vojni muftija Hadis Pašalić istakao je važnost suživota i prihvatanja razlikosti.

“Naša spremnost da zajedno gradimo domovinu sa našim komšijama, uz Božiju pomoć garant su naše sigurne budućnosti i potvrda naše prošlosti. Danas molimo: Gospodaru naš učini da krv šehida i suze njihovih majki i uzdah njihove djece budu temelj našeg sjećanja. Naši šehidi zalog su za našu budućnost”, rekao je Pašalić i dodao:

“Danas molimo Gospodara našeg da budemo odgovoriniji i sposobniji u svojim zadacima, aktivniji u svojim džematima i korisniji društvu i domovini.”

Kako je kazao, na području Igmana utemeljena je prva džamija u nezavisnoj Bosni i Hercegovini, gdje su Bošnjaci branili svoju domovinu, dok su drugi rušili širom zemlje.

“Na Igmanu, ali i širom BiH, smo se opredijelili da budemo od onih koji grade, a ne od onih koji ruše”, rekao je Pašalić.

Džuma-namaz, sedmičnu molitvu muslimana petkom, kao izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, predvodio je Mustafa Spahić.

Spahić je u hutbi prije džuma-namaza poručio da “nijedan mir nije održiv bez mira ljudi i mira u ljudima.”

“Mir je moguć samo kroz slobodu, kroz odgovornost, koliko si slobodan da si svjestan da si toliko odgovoran. Mir je moguć samo kroz istinu. A laž je ono zlo koje razara istinu, život. Šta to i ko to daje unutrašnji mir u insana, bračni par, porodicu, džemat, pleme, rod , bratstvo, narod naciju, rasu i čovječanstvo. Unutrašnji mir je garant vanjsokog mira među ljudima”, poručio je Spahić u hutbi.

Nakon džuma-namaza Nesib-efendija Hadžić, glavni imam Oružanih snaga Bosne i Hercegovine proučio je dovu za domovinu Bosnu i Hercegovinu, šehide i njihove porodice.

Bitka na Igmanu, jedna je od najznačanijih bitaka tokom odbrane od agresije na Bosnu i Hercegovinu. Agresorske snage su u ljeto 1993. godine imale plan da zauzimanjem Igmana u potpunosti zatvore obruč oko Sarajeva i tako prekinu vezu glavnog grada sa ostatkom zemlje i svijeta. Zahvaljujući hrabroj borbi pripadnika Armije RBiH to nije dozvoljeno.

Manifestacija “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2023.” kao i prethodnih godina, ima za cilj evocirati uspomene na teške godine borbe protiv agresora te upoznati mlade generacije sa značajem herojske borbe od 1992. do 1995. godine.

Previous Ministarstvo odbrane BiH objavilo oglas za prijem 300 kandidata u profesionalnu vojnu službu u činu vojnika Oružanih snaga BiH
Next Na Vlašiću se pripremaju vrhunski sportisti iz naše države i svijeta

You might also like

NAŠI DANI

Džaferović osudio prijetnje smrću visokom predstavniku izrečene na skupu u Banjoj Luci

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović osudio je danas prijetnje smrću visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Christianu Schmidtu izrečene na skupu u Banjoj Luci. – Najsnažnije osuđujem prijetnje

NAŠI DANI

U okviru manifestacije Dani Kantona Sarajevo: Upriličen Dan otvorenih vrata Tunela D-B

  U okviru manifestacije Dani Kantona Sarajevo danas je upriličen Dan otvorenih vrata Tunela D-B, poznatijeg  kao Tunel spasa. Tim povodom, Ministarstvo za boračka pitanja KS i Fond memorijala KS

NAŠI DANI

Studenti s pet bosanskih univerziteta u Srebrenici: Očistili mezarje u Potočarima (Video)

Povodom 25. maja studenti s pet javnih bosanskohercegovačkih univerziteta odazvali su se pozivu Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa u akciji čišćenja srebreničkog mezarja. Prilika i za čas historije mladim