Otvoren “Sarajevo Destination Festival”: Sarajevo je postalo turistička atrakcija

Otvoren “Sarajevo Destination Festival”: Sarajevo je postalo turistička atrakcija

U Centru “Skenderija” otvoren je dvodnevni “Sarajevo Destination Festival” na kojem učestvuje više od 60 izlagača iz 15 država regije i svijeta, javlja Anadolu.

Otvaranju festivala koji se prvi put održava u Sarajevu, prisustvovali su brojni zvaničnici, privrednici i građani.

Festival okuplja predstavnike vodećih turističkih agencija, kompanija i platformi za povezivanje turista iz država regiona, Evrope i cijelog svijeta, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Italiju, Poljsku, Francusku, Tunis, Saudijsku Arabiju i Indoneziju.

– Prilika za prezentaciju turističkih atrakcija –

Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, izrazio je zadovoljstvo što je Turistička zajednica domaćin festivala koji je odlična prilika za prezentaciju turističkih atrakcija.

“Mislim da ćemo sa ovim iskustvom iz ove godine biti još bolji sljedeće. Premašili smo granice regiona i Evrope, imamo ovdje predstavnike od Indonezije, Saudijske Arabije pa do još nekih prekookeanskih zemalja. Cilj je da stavimo Sarajevo na mapu i u cjelogodišnji turistički kalendar”, kazao je Fazlagić.

Džena Zeničanin iz Javnog preduzeća Sarajevo istakla je da je bh. prijestolnici trebao jedan ovakav turistički festival za promociju brojnih turističkih atrakcija koje nudi Sarajevo i Bosna i Hercegovina.

“Ponosna sam što se Javno preduzeće Sarajevo pojavljuje kao izlagač na prvom festivalu turizma. Ovo je premašilo sva moja očekivanja. Jako mi je drago što se pokazao napor Turističke zajednice Kantona Sarajevo da napravi jedan ovakav festival kako i dolikuje glavnom gradu. Možete vidjeti da ima jako puno izlagača iz regije, Evrope i svijeta. Ovo je dobar put kojim Sarajevo treba da ide, definitivno smo postali turistička atrakcija i top destinacija”, rekla je Zeničanin.

– Najposjećenije atrakcije –

Belma Zulić, kustosica Bosanskih muzeja sjećanja, izjavila je da je ovaj festival odlična prilika da posjetioci detaljno upoznaju s muzejima koji djeluju u okviru Bosanskih muzeja sjećanja.

“Na našem štandu predstavljamo tri muzeja, muzeje genocida u Sarajevu i Mostaru i Muzej opsade Grada Sarajeva. Nadamo se da ćemo na ovaj način uspjeti približiti naše muzeje novim posjetiocima, jer smo svakako jedna od najposjećenijih atrakcija i muzeja u Bosni i Hercegovini”, kazala je Zulić.

Larisa Sara Baltić, predstavnica hotela Borovi u Sjenici, istakla je da Sjenica svojim posjetiocima može ponuditi mnogo toga kako bi sebi priuštili lijep i ugodan odmor.

“Sjenica sigurno jeste nova turistička destinacija koju želimo još više predstaviti bosanskohercegovačkoj javnosti. Mi ovdje predstavljamo hotel Borovi koji se nalazi u Sjenici i to je jedan arhitektonski biser, jedna vazdušna banja koja se nalazi na 1.050 metara nadmorske visine, okružena čistom borovom šumom”, rekla je Baltić.

Previous Protesti studenata američkih univerziteta protiv izraelskog rata u Gazi
Next Zdravstveni sistem entiteta Rs pred kolapsom: Sve više medicinskih sestra i doktora odlazi na Zapad, ali i u FBiH

You might also like

TURIZAM

Poznati teniser u srcu Bosne: Ako postoji raj na zemlji, onda je to ovdje (Video)

U trodnevnoj posjeti bosanskim piramidama u Visokom i dr. Semiru Osmanagiću boravio je vodeći teniser svijeta Novak Đoković. Đoković je pored ove lokacije posjetio i pravoslavnu crkvu u Visokom, a

BAŠTINA

Muzej Sarajeva zabilježio značajan porast posjetilaca ovog ljeta: Muzeje su najviše posjećivali Arapi

Muzej Sarajeva je od aprila posjetilo mnogo turista, a od svih depadansa najviše pažnje plijenili su Muzej Jevreja, Svrzina  kuća te Muzej Sarajevo 1878-1918 – kazao je Feni direktor Muzeja

BH RAZGLEDNICA

Napravljena prva mapa ruralnih turističkih ponuda planine Bjelašnica

  Ruralni turizam je bitan faktor u razvoju ruralnih područja i pomaže u očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja. Udruženje za razvoj ruralnog turizma u BiH, Alterural, jedno je od rijetkih koje