Sarajevo: Održan tradicionalni koncert “Bajram dođe, mirišu avlije”

Sarajevo: Održan tradicionalni koncert “Bajram dođe, mirišu avlije”

Prvog dana Ramazanskog bajrama u Sarajevu je održan tradicionalni koncert “Bajram dođe, mirišu avlije” u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, javlja Anadolu.

Koncert u dvorani “Mirza Delibašić“ u Skenderiji, bio je humanitarnog karaktera, a cjelokupan prihod od prodanih karata biće usmjeren za pomoć Gazi i Palestini.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Abdulgafar Velić izjavio je da su gostima ponudili kvalitetan sadržaj i prenijeli poruke značajnog blagdana.

Muzički producent koncerta Dino Šukalo spojio je tradicionalnu bosansku i tursku duhovnu muziku, a publici su se predstavili Hor Hamza, Naida Kraljić, Kenan Mačković, Kenan Hasić i Ibrahim Biličević.

Orkestar su, pored Dine Šukala, činili Adis Sirbubalo (klavir i harmonika), Bojan Ahac (klavijature), Edvin Hadžić (bas), Amar Češljar (udaraljke), Melih Berse (ney), Ramazan Gokhan Cagli (kanun), Ozgur Koban (violina) i Emrullah Senguller (čelo).

Gosti koncerta su bili Burhan Šaban, Sami Ozer i Mustafa Demirci.

Prateći vokali su bili Ajsela Zoronjić, Medina Turković, Nedim Bašić i Alen Hadžić, a horovi Šapat srca, “Preporod“ i Hor MIZ Sarajevo.

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo već 17. godinu u povodu Ramazanskog bajrama organizovao je koncert čiji je cilj bio da građani Sarajeva, ali i ostali večernje sate prvog dana Bajrama provedu uz ilahije, kaside i sevdalinke.

Bajramskim koncertom je ujedno završen projekt “Visit Sarajevo – Feel the spirit od ramadan“, koji je MIZ Sarajevo organizirao s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Previous Žene Kladnja njeguju i čuvaju bajramsku tradiciju
Next Nakon povlačenja izraelske vojske iz bolnice Shifa: Palestinci pod ruševinama traže članove porodica

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Nastavlja se projekat višetomnog Rječnika bosanskog jezika

  Predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih inetelktualaca prof.dr. Nedžad Mulabegović i autor višetomnog Rječnika bosanskog jezika prof.dr. Dževad Jahić potpisali su, u prostorijama Vijeća, Ugovor o nastavku izrade IX i X toma Rječnika

KULTURA I UMJETNOST

U Sarajevu počelo snimanje novog filma Danisa Tanovića

Danis Tanović, u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane, danas je u Sarajevu počeo snimanje svog novog filma, pod nazivom “Deset u pola”. Film se događa u pandemijom

KULTURA I UMJETNOST

Brinu o baštini tuzlanskog kraja: Godišnjica rada obilježena promocijom izdanja i izložbom (Video)

  Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona je u okviru obilježavana 35. godišnjice postojanja ove javne ustanove danas predstavio svoja printana izdanja. Ovaj događaj pratila