Izrael bombarduje izgladnjele Palestince na jugu Gaze

Izrael bombarduje izgladnjele Palestince na jugu Gaze

Glad se pogoršava širom opkoljene enklave, a Ujedinjene nacije kažu da polovina stanovništva Gaze gladuje.

Izraelski tenkovi i borbeni avioni izvode nove napade na izgladnjele Palestince u južnoj Gazi, dok je dotok pomoći otežan intenzitetom napada, koji već traju treći mjesec.

Glad se pogoršava u opkoljenoj enklavi, a Ujedinjene nacije kažu da polovina stanovništva Gaze gladuje.

Stariji Palestinac, Tawfik Abu Breika, rekao je da je njegov stambeni blok u Khan Younisu bez upozorenja pogođen izraelskim zračnim napadom u utorak, koji je srušio nekoliko zgrada i uzrokovao žrtve.

“Savjest svijeta je mrtva, nema ljudskosti ili bilo kakvog morala”, rekao je Breika dok su susjedi prebirali po ruševinama. “Ovo je treći mjesec kako se suočavamo sa smrću i razaranjem… Ovo je etničko čišćenje, potpuno uništenje Pojasa Gaze kako bi se raselilo cijelo stanovništvo.”

Južnije u Rafahu, koji graniči s Egiptom, zdravstveni dužnosnici rekli su da su 23 osobe, uključujući sedmero djece, ubijene u izraelskom zračnom napadu tokom noći.

Stanovnici su rekli da je granatiranje Rafaha, gdje je izraelska vojska ovog mjeseca naredila ljudima da krenu kako bi bili sigurni, bilo jedno od najžešćih u posljednjih nekoliko dana.

“Noću ne možemo spavati od bombardovanja, a ujutro obilazimo ulice tražeći hranu za djecu; nema hrane”, rekao je 40-godišnji  Abu Khalil, otac šestero djece.

Palestinci iz Gaze bore se sa s glađu i žeđi kako bi preživjeli, rekao je stanovnik Mohammed Obaid dok je pregledavao ruševine u Rafahu. “Nema struje, nema goriva, nema vode, nema lijekova.”

Prema posljednjim podacima ministarstva zdravstva, najmanje 18.412 ljudi ubijeno je, a 50.100 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra.

Palestinsko dijete ranjeno u izraelskom bombardovanju pojasa Gaze, dovezeno u bolnicu u Rafah (Hatem Ali/AP Photo)
Palestinac pregledava štetu na mjestu izraelskih napada na kuće, u Khan Younisu (Ibraheem Abu Mustafa/Reuters)
Palestinci žale za srodnicima ubijenim u izraelskom bombardovanju pojasa Gaze, u bolnici Rafah (Fatima Shbair/AP Photo)

Izvor: AJB

Previous Izetbegović: Trojka bez međunarodne zajednice nema kapacitet nizašta
Next Trišiću 15 godina zatvora za zločine nad Bošnjacima Bratunca

You might also like

NAŠI DANI

Tegeltija pozvan da razmotri mogućnost podnošenja ostavke na mjesto predsjednika VSTV

Sjednica VSTV-a je završena, a njeni članovi usvojili su tri zaključka koji glase: VSTV konstatuje da se nezakonitim snimanjem i praćenjem nosilaca  pravosudnih  institucija onemogućava rad i donošenje odluka. Zahtjeva

NAŠI DANI

Uz čestitke Lani Pudar na novom uspjehu, premijer Novalić pozvao na što bržu izgradnju bazena u Mostaru

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić čestitao je novi veliki uspjeh najboljoj bh. plivačici, šesnaestogodišnjoj Lani Pudar, koja je danas u finalu utrke na 200 metara delfin na Svjetskom

NAŠI DANI

Prvi ministar Škotske osudio britanske zakonodavce koji su odbili prijedlog za prekid vatre

Prvi ministar Škotske Humza Yousaf kaže da su zakonodavci imali “priliku da stave čovječanstvo ispred politike”, ali to nisu uspjeli glasanjem protiv amandmana njegovog SNP-a. “Primirje bi omogućilo humanitarni koridor