Priča o Saračima: Ulica koja je uvijek bila na razglednicama grada Sarajeva

Priča o Saračima: Ulica koja je uvijek bila na razglednicama grada Sarajeva

Ko god je krenuo prema Baščaršiji, teško da nije prošetao jednom od najprometnijih i najpoznatijih ulica u Starom Gradu Saračima. Ova ulica počinje tamo gdje Ferhadija završava, kod Slatkog Ćošeta, a proteže se sve do Baščaršijskog trga i Sebilja.

Od svog nastanka ova ulica se mijenjala, ali uvijek predstavlja razglednicu Sarajeva iz osmanskog perioda, s obzirom na tipičnu arhitekturu okolnih zgrada iz tog vremena, Gazi Husrev-begovu džamiju, medresu, hanikah, Morića-han i mnoge druge znamenitosti koje je okružuju.

Sarači oduvijek predstavljaju kulturno-historijski centar grada.

Duž Sarača nižu se i mnogobrojni dućani sa tradicionalnim zanatskim proizvodima, po kojima je ovo današnje šetalište i dobilo ime.begova_dzamijaNazvana je po saračima, najstarijim zanatlijama koji su se pojavili 1489. godine, a koji su izrađivali različite predmete od kože, većinom konjsku opremu, ali i opremu za putnike, te nanule i opanke.

Oni koji se i danas bave ovim starim zanatom, uglavnom proizvode kožnu galanteriju, opremu za pse, a od tradicionalnih proizvoda zembilj, nanule i papuče. Pored toga bave se i raznim popravkama proizvoda od kože.

Turistima su Sarači nezaobilazna destinacija prilikom posjete glavom gradu Bosne i Hercegovine, a i Sarajlijama je pravi užitak prošetati ovi dijelom čaršije, popiti kafu, pojesti kolač u obližnjim ugostiteljskim objektima, ili pak kupiti nešto u mnogobrojnim i raznovrsnim prodavnicama.saraci_turistiUlica Sarači nastala je polovinom 15. vijeka i navedena je kao put u vakufnami Gazi Isa-bega. Čaršijom „Sarača“ je postala 1531. godine, kada je Gazi Husrev-beg dao da se u njoj sagradi 60 dućana. Godine 1928, kao sastavni dio ulice Ferhadija, dobila je ime Prijestolonasljednika Petra, a 1946. joj je vraćen višestoljetni naziv Sarači.

(Faktor.ba/mb)

Previous Bilijar stolovi iz Brčkog pod oznakom "Made in BiH" i na inostranom tržištu
Next Zašto svakog aprila o tome pišem: U Zvorniku još bole stare rane

You might also like

HISTORIJA

Knjiga “Historija Ilira” doprinos naučnim spoznajama o ilirskom periodu

“Historija Ilira” koautora Selmedina Mesihovića i Amre Šačić izašla je nedavno iz štampe, predstavljajući značajan doprinos shvatanju najstarije historije naroda s ovdašnjih prostora te upotpunjujući dosadašnje naučno znanje novim spoznajama.

HISTORIJA

Odsjaj iz historije: Gdje su dvori bosanske kraljice Kujave?

Nema mjesta u našoj zemlji za koje se ne veže barem jedna nerasvijetljena ili nedorečena priča iz duboke prošlosti. Ljudska mašta, kojom su obogaćene mnoge ovdašnje narodne predaje, u čovjeka

HISTORIJA

Glasovit Bošnjak: Osman-paša Pazvanoglija

Poljski inžiniri preudesiše mu sustav utvrda vidinskih. Divna mu vojska sastojala je od Arbanasa, Turaka i Bugara; pošljednji su mu osobito valjali kao konjanici. Baše kirdžalija stupiše u njegovu službu,