Priča o Saračima: Ulica koja je uvijek bila na razglednicama grada Sarajeva

Priča o Saračima: Ulica koja je uvijek bila na razglednicama grada Sarajeva

Ko god je krenuo prema Baščaršiji, teško da nije prošetao jednom od najprometnijih i najpoznatijih ulica u Starom Gradu Saračima. Ova ulica počinje tamo gdje Ferhadija završava, kod Slatkog Ćošeta, a proteže se sve do Baščaršijskog trga i Sebilja.

Od svog nastanka ova ulica se mijenjala, ali uvijek predstavlja razglednicu Sarajeva iz osmanskog perioda, s obzirom na tipičnu arhitekturu okolnih zgrada iz tog vremena, Gazi Husrev-begovu džamiju, medresu, hanikah, Morića-han i mnoge druge znamenitosti koje je okružuju.

Sarači oduvijek predstavljaju kulturno-historijski centar grada.

Duž Sarača nižu se i mnogobrojni dućani sa tradicionalnim zanatskim proizvodima, po kojima je ovo današnje šetalište i dobilo ime.begova_dzamijaNazvana je po saračima, najstarijim zanatlijama koji su se pojavili 1489. godine, a koji su izrađivali različite predmete od kože, većinom konjsku opremu, ali i opremu za putnike, te nanule i opanke.

Oni koji se i danas bave ovim starim zanatom, uglavnom proizvode kožnu galanteriju, opremu za pse, a od tradicionalnih proizvoda zembilj, nanule i papuče. Pored toga bave se i raznim popravkama proizvoda od kože.

Turistima su Sarači nezaobilazna destinacija prilikom posjete glavom gradu Bosne i Hercegovine, a i Sarajlijama je pravi užitak prošetati ovi dijelom čaršije, popiti kafu, pojesti kolač u obližnjim ugostiteljskim objektima, ili pak kupiti nešto u mnogobrojnim i raznovrsnim prodavnicama.saraci_turistiUlica Sarači nastala je polovinom 15. vijeka i navedena je kao put u vakufnami Gazi Isa-bega. Čaršijom „Sarača“ je postala 1531. godine, kada je Gazi Husrev-beg dao da se u njoj sagradi 60 dućana. Godine 1928, kao sastavni dio ulice Ferhadija, dobila je ime Prijestolonasljednika Petra, a 1946. joj je vraćen višestoljetni naziv Sarači.

(Faktor.ba/mb)

Previous Bilijar stolovi iz Brčkog pod oznakom "Made in BiH" i na inostranom tržištu
Next Zašto svakog aprila o tome pišem: U Zvorniku još bole stare rane

You might also like

HISTORIJA

Sarajevski atentat – događaj koji je dao povod za početak Prvog svjetskog rata

Atentat na austrougarskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju 28. juna 1914. godine je poznat kao Sarajevski atentat. Ovaj atentat poslužio je kao povod za početak Prvog svjetskog rata.

HISTORIJA

Hoare: Prelazak na islam Bosance nije učinio manje evropskim

U vrijeme kada desnica jača širom Evrope, a mnogi političari simpatije glasača pokušavaju dobiti ističući kako u Evropu treba vratiti kršćanske vrijednosti, utjecajni britanski historičar Marko Attila Hoare kaže da vezivanje religije za

BAŠTINA

Stari grad Dobor

Lokacija na kojoj se nalazi stari grad Dobor poznata je pod imenom Gradina – Dobor ili Dobor-kula. Utvrda je podignuta na prilazu gradu Modriča. Nalazi se na blagoj kosi koja