U Mostaru obilježeno 12 godina Vispakove najveće džezve na svijetu

U Mostaru obilježeno 12 godina Vispakove najveće džezve na svijetu

Danas je u okviru 450. Skokova sa Starog Mosta obilježena 12. godišnjica uspostavljanja Guinnessovog rekorda najveće džezve na svijetu i ulaska u najpopularniju knjigu svjetskih atrakcija.

Prije 12 godina pod Starim mostom u Mostaru, spomenikom nulte kategorije svjetske baštine UNESCO-a, za vrijeme skokova sa Starog mosta ispečeno je u najvećoj džezvi na svijetu 650 litara Zlatne džezve, a građani Mostara popili su 8000 fildžana prave bosanske kafe. I ove godine Guinnessova džezva je izazvala veliku pažnju turista.

«Vispakova najveća džezva na svijetu postala je tradicionalni dio Skokova sa Starog mosta. Važno nam je da smo i danas ovdje i da smo ovom velikom događaju za Mostar mogli dati svoj doprinos. Najveća džezva na svijetu postala je na neki način i zaštitni znak za bosanskohercegovačku tradiciju i kulturno nasljeđe.

‘Džezva’ je redovan gost gotovo svih kulturnih manifestacija u BiH, ali i izvan nje. Posljednji takav povod bio je u maju ovu godine u Ljubljani kada su na poziv bosanskohercegovačkih udruženja državnih institucija, Vispakova džinovska džezva i ispijanje bosanske kafe na Prešernovom trgu bili dio programa obilježavanja dana Bosne i Hercegovineu ovom gradu», izajvio je Armin Hodžić rukovodilac marketinga i prodaje u kompaniji Vispak d.d. Visoko.

Za jedno punjenje džinovske džezve potrebno je oko 65 kilograma kafe. Najveća džezva na svijetu nastala je u ljeto 2004. godine ispod čekića baščaršijskog majstora Nasira Jabučara i njegovih pomoćnika, navode iz ove kompanije.

(MiruhBosne, foto: Facebook)

Previous GLASNIK ZEMALJSKOG MUZEJA, 1889. - O smrti Stjepana Tomaševića, zadnjeg kralja bosanskoga
Next Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u Vrbanji kod Bugojna

You might also like

NAŠI DANI

Prof. Hadžikadić: Bosni i Hercegovini potreban državni nacionalni program

  -Prva i osnovna stvar koju mi nemamo je dugoročni plan. Niko u Bosni i Hercegovini nije nikada u istoriji ove države napravio državni nacionalni program. Srbija ga je imala

NAŠI DANI

Milivoj Bešlin: Srbija je faktor destabilizacije regiona

Nacionalistička i autokratska Srbija prijetnja je za cio region i ključni faktor njegove destabilizacije, a razmjere anticrnogorske histerije i huškanja na sukob su prevazišla čak i ona iz vremena Miloševića,

NAŠI DANI

Sarajevska Vijećnica u bojama američke zastave

“Bili ste uz nas kada je bilo najteže i ostali naši najveći prijatelji, a mi večeras stojimo uz vas, uz američki narod i vladu u zajedničkoj borbi protiv pandemije koronavirusa”,