U Mostaru obilježeno 12 godina Vispakove najveće džezve na svijetu

U Mostaru obilježeno 12 godina Vispakove najveće džezve na svijetu

Danas je u okviru 450. Skokova sa Starog Mosta obilježena 12. godišnjica uspostavljanja Guinnessovog rekorda najveće džezve na svijetu i ulaska u najpopularniju knjigu svjetskih atrakcija.

Prije 12 godina pod Starim mostom u Mostaru, spomenikom nulte kategorije svjetske baštine UNESCO-a, za vrijeme skokova sa Starog mosta ispečeno je u najvećoj džezvi na svijetu 650 litara Zlatne džezve, a građani Mostara popili su 8000 fildžana prave bosanske kafe. I ove godine Guinnessova džezva je izazvala veliku pažnju turista.

«Vispakova najveća džezva na svijetu postala je tradicionalni dio Skokova sa Starog mosta. Važno nam je da smo i danas ovdje i da smo ovom velikom događaju za Mostar mogli dati svoj doprinos. Najveća džezva na svijetu postala je na neki način i zaštitni znak za bosanskohercegovačku tradiciju i kulturno nasljeđe.

‘Džezva’ je redovan gost gotovo svih kulturnih manifestacija u BiH, ali i izvan nje. Posljednji takav povod bio je u maju ovu godine u Ljubljani kada su na poziv bosanskohercegovačkih udruženja državnih institucija, Vispakova džinovska džezva i ispijanje bosanske kafe na Prešernovom trgu bili dio programa obilježavanja dana Bosne i Hercegovineu ovom gradu», izajvio je Armin Hodžić rukovodilac marketinga i prodaje u kompaniji Vispak d.d. Visoko.

Za jedno punjenje džinovske džezve potrebno je oko 65 kilograma kafe. Najveća džezva na svijetu nastala je u ljeto 2004. godine ispod čekića baščaršijskog majstora Nasira Jabučara i njegovih pomoćnika, navode iz ove kompanije.

(MiruhBosne, foto: Facebook)

Previous GLASNIK ZEMALJSKOG MUZEJA, 1889. - O smrti Stjepana Tomaševića, zadnjeg kralja bosanskoga
Next Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u Vrbanji kod Bugojna

You might also like

NAŠI DANI

UN zabranio premještaj afričkih slonova iz divljine u zoološke vrtove

Na Konvenciji o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES) Ujedinjenih nacija (UN) u nedjelju zabranjen je premještaj afričkih slonova iz divljine u zoološke vrtove, prenosi AA. Glasanje

NAŠI DANI

24 GODINE OD POGIBIJE SLAVNOG OLOVSKOG KOMANDANTA SENAHIDA BOLIĆA BOLE

  Na današnji dan prije 24 godine, poginuo je Senahid Bolić Bolo, legendarni komandant Drugog bataljona Prve olovske slavne brdske brigade, dobitnik „Zlatnog ljiljana“ i nosioc „Ordena za vojne zasluge

NAŠI DANI

BH Telecom donirao UKC-u Tuzla 167.500 KM

Novac dodijeljen na današnjem sastanku na UKC Tuzla će biti utrošen za nabavku opreme na Klinici za neurologiji i Klinici za dječije bolesti. Predstavnici menadžmenta BH Telecom uručili su danas