Premijerka Škotske nakon Sarajeva posjetila Srebrenicu

ferguson1(1)

Premijerka Škotska Nicola Sturgeon boravi u posjeti Bosni i Hercegovini. Jučer ju je u Sarajevu dočekao ambasador Ferguson koji je uvaženoj gošći bio domaćin te su prošetali sarajevskim ulicama uz posjete Gazi Husrev-begovoj džamiji, Baščaršiji, Vijećnici.

Prva ministrica Škotske Nicola Sturgeon posjetila je Centar za dnevni boravak djece s posebnim potrebama “Christine Witcutt” u Sarajevu i susrela se s grupom djece, njihovim roditeljima i dijelom osoblja, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon u pratnji ambasadora Velike Britanije u BiH Edwarda Fergusona danas je posjetila i Srebrenicu. Ona se sastala sa načelnikom općine Srebrenica Ćamilom Durakovićem sa kojim je razgovarala o aktuelnoj situaciji u ovom gradu, piše novinska agencija Patria.

-Imala sam veoma ugodan sastanak sa načelnikom Durakovićem. Čast mi je što sam mogla posjetiti Srebrenicu i odati počast onima koji su izgubili živote ovdje – i pokazati da i 21 godinu poslije, oni su i dalje u mislima i srcima stanovnika Škotske.

U našem svijetu ne bi trebalo biti mjesta ni za jedan oblik mržnje ili netolerancije zasnovane na rasi, porijeklu ili vjeri. Moramo osigurati da se sjećamo prošlosti ali da radimo zajedno na eliminisanju straha i nepovjerenja i povećanju uzajamnog razumijevanja i poštivanja kako bi izgradili svjetliju budućnost za našu djecu, poručila je škotska premijerka.

Prilikom boravka u Srebrenici Sturegon je obišla Memorijalni centar Potočari i susrela se sa Majkama Srebrenice.

 

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Kome i zašto smetaju Arapi u Bosni i Hercegovini
Next Pripadnici FUCZ-e i sarajevski vatrogasci vratili se iz Makedonije

You might also like

NAŠI DANI

Završeni radovi na stabilizaciji Mosta na rijeci Žepi

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika okončala je aktivnosti na izvođenju radova stabilizacije nacionalnog spomenika – Mosta na rijeci Žepi. Novac za ovaj projekat donirao je Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje

NAŠI DANI

Student koji je prekinuo Kordićevo predavanje: Bila je to ljudska reakcija tipa “moramo nešto napraviti”

Radnička fronta osnovana je prije više od četiri godine, no od tada se u javnosti za nju čulo samo sporadično, i to uglavnom u kontekstu svađa i odlazaka nekih istaknutih

NAŠI DANI

U Sarajevu proradio gradski prijevoz

Vozila GRAS-a i Centrotransa, kompanija koje obavljaju gradski prijevoz u KS, od jutros su ponovo na gradskim ulicama. U Centrotransu su kazali da su u ovoj prvoj fazi otvaranja pokrivene