Gradačac: Uz najveći broj učesnika do sada otvoren 43. Sajam šljive

Gradačac: Uz najveći broj učesnika do sada otvoren 43. Sajam šljive

Na 43. Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije, poznatijem kao Sajam šljive, koji je otvoren danas u Gradačcu, učestvuju 302 izlagača iz BiH, regije i Evrope, a prema broju izlagača, ovo je do sada najveći sajam

Imajući u vidu da je bh. poljoprivreda u velikim problemima, prilikom otvaranja sajma prisutni kantonalni i federalni zvaničnici istakli su opredijeljenost za poboljšanjem agrarnog i privrednog ambijenta, te ujedinjenjem bh. tržišta.

– Vlada Federacije BiH kroz usvajanje programa ruralnog razvoja za 2016-2020. godinu, koji će biti upućen u program radnih investicija kroz postojeći i budući program IPA, kroz podršku Svjetske banke i kroz budžetska sredstva, nastoji da napravi što bolji ambijent kako bi naši poljoprivredni proizvođači lakše i bolje proizvodili kako za domaće, tako i za inostrana tržišta – izjavio je Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Govoreći o tržištu u BiH Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona izjavio je da je neophodno jedinstveno tržište., javlja Anadolija.

Na 43. Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije, poznatijem kao Sajam šljive, koji je otvoren danas u Gradačcu, učestvuju 302 izlagača iz BiH, regije i Evrope, a prema broju izlagača, ovo je do sada najveći sajam. ( Ahmed Bešic - Anadolu Agency )

– S obzirom na to da i ove godine na sajmu učestvuju izlagači iz oba entiteta, time šaljemo poruku da su nam želja jedinstveno tržište u BiH i jedinstveni podsticaji za poljoprivrednu proizvodnju i prehrambenu industriju. To su potrebe svih proizvođača hrane bez obzira na to iz kojeg entiteta dolaze – poručio je Gutić.

Prilikom svog obraćanja, Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, zahvalio se domaćinima na toploj dobrodošlici, a Bosni i Hercegovini je uputio ohrabrujuće poruke na njenom putu ka “najmarkantnijem političko-privrednom klubu u svijetu.”

– Da bi se uspjelo, BiH mora što prije naći svoje mjesto u Evropskoj uniji (EU) i ne trebamo se plašiti toga što je Velika Britanija izašla iz EU. Sada upravo unija mora poduzeti sve da jugo-istok Evrope uđe što prije u uniju, kako bi ona bila ponovo atraktivna, a ona to mora biti, jer samo udružena Evropa može ostati igrač na svjetskom tržištu – smatra Mesić.

Osim predstavljanja proizvoda, u okviru sajma koji će trajati do 28. augusta, održat će se stručna savjetovanja o problemima u poljoprivredi, dok će najuspješnijim proizvođačima biti dodijeljene nagrade.

(Faktor.ba/Foto: AA)

Previous Trebevićka žičara mogla bi biti završena do 6. aprila 2017. godine
Next Milanović u stilu Tuđmana: Poruke iz Zagreba kao s početka devedesetih (Audio)

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

‘Sana metal’ proširuje proizvodnju

Metaloprerađivačka industrija na području Unsko-sanskog kantona, poslije velikih poteškoća izazvanih pandemijom virusa korona, počinje da pokazuje znakove oporavka, a o tome svjedoči i primjer firme „Sana metal“, koja u ovim

Ekonomija/Biznis

Počela realizacija projekta izgradnje “Poslovno-sportskog centra Trnovo”

Gradnjom putne infrastrukture ovih dana su počele intenzivne aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje “Poslovno-sportskog centra Trnovo” na Bjelašnici, jednog od najmodernijih u Bosni i Hercegovini. U duhu dobre saradnje Vlade

Ekonomija/Biznis

Firma GMC: Iako postoji tek pet godina, uspješno posluje i van Bosne; u SAD-u i Meksiku ima desetine zaposlenih

Firma Global Metal Construction d.o.o. osnovana je kao trgovina na veliko metalnim konstrukcijama. Na samom početku bazirali su se na prodaju i montiranje paletnih regala, odnosno visoko regalnih skladišta. U