Bosna i Hercegovina u prvih 10 država u svijetu po proizvodnji električne energije iz OI

Prema podacima Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK) u Bosni i Hercegovini je u 2013. proizvedeno 16.302,55 GWh električne energije, od čega je u hidroelektranama proizvedeno 7.123,62 GWh ili 43,7 posto.http://www.muskiportal.com/wp-content/uploads/2010/04/he-neretva.jpg

Ostatak električne energije proizveden je u termoelektranama, a samo 1,47 posto u manjim i industrijskim elektranama (što uključuje i ostale oblike obnovljivih izvora energije).

Iz Centra za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – Energis saopćeno je da iz navedenih rezultata vidljivo da je Bosna i Hercegovina među prvih 10 država u svijetu po proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora, što je pozitivno za državu i njene građane.

Ipak, ističu da BiH ima potencijal i za druge oblike obnovljivih izvora energije – energiju vjetra, solarnu energiju i biomasu.

Podsjećaju da je u zadnjih nekoliko godina pušteno u pogon nekoliko solarnih elektrana, toplana na biomasu i jedna vjetroelektrana, te da je nekoliko novih projekata za vjetroelektrane u pripremnoj fazi.

Najviše električne energije iz obnovljivih izvora proizvodi Norveška čak 97,9 posto, a slijede Brazil (77,1 posto), Novi Zeland (74 posto), Kolumbija (73,7 posto), Venecuela (68,8 posto), Kanada (62,7 posto), Portugal (62,5 posto), Švedska (53,2 posto), Bosna i Hercegovina (43,7 posto) i Španija (40,8 posto).

Države s najmanjim udjelom obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije su Alžir (0,7 posto), Južna Afrika (1,9 posto), Južna Koreja (2,3 posto), Tajvan (5,4 posto), Iran (5,6 posto), Tajland (7,1 posto), Ukrajina (7,8 posto), Egipat (osam posto), Kazahstan (8,4 posto) i Indonezija (9,3 posto).

(Agencije)

Previous Dva sata za 18-godišnji posao: Sarajlija sa timom postigao kompjutersko dostignuće godine
Next “Bosanska viagra”: Muška voda – ženska radost!

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Povratnici u Tarevcima: Zadruga planira ove godine otkup 300 tona šljive

Kroz Nezavisni biro za razvoj i Opću poljoprivrednu zadrugu povratnici u Tarevce, su u proteklih desetak godina uz podršku, u prvom redu Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice, uspjeli

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina za pola mjeseca u Rusiju izvezla 300 tona jabuka

  Počela je isporuka jabuka iz Bosne i Hercegovinu u Rusku Federaciju i za 15 dana od kako je izvoz odblokiran već je izvezeno oko 300 tona ovog voća. Ministar

MADE IN BOSNIA-387

Skorup-kajmak uskoro prepoznatljiv bosanski brend širom svijeta

  Skorup-kajmak je specifičan proizvod koji se proizvodi, uglavnom autohtonom tehnologijom na brdsko-planinskim područjima. Na području Kraljeva Polja u Han-Pijesku, ova tradicija se i danas čuva i prenosi s koljena