U Sarajevu će biti uspostavljen Informativni centar ICTY-ja

U Sarajevu će biti uspostavljen Informativni centar ICTY-ja

Memorandum o razumijevanju između Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Grada Sarajeva, na temelju kojeg će biti uspostavljen Informativni centar ICTY-ja u Sarajevu, predstavljen je danas u sarajevskoj Vijećnici.

Uz prisustvo velikog broja medija  danas je u svečanom salonu sarajevske Vijećnice predstavljen Memorandum o razumijevanju između Međunarodnog  krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Grada Sarajeva.

Na temelju ovog Memoranduma bit će uspostavljen Informativni centar Sarajevo, koji bi javnosti trebao da pruži ažuriran, direktan i bezbjedan elektronski pristup javno dostupnim spisima MKSJ-a i arhivskom materijalu sadržanom u on-line bazama podataka MKSJ-a. Centar će, istovremeno, imati edukativnu, istraživačku, muzejsku, arhivsku i izdavačku funkciju. Pozdravivši goste, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić kazao je da uspostavljanjem ovog centra, Grad Sarajevo želi dati konkretan doprinos suočavanju s prošlošću, izgradnji mira i pomirenja.

„Ovo je povijesni trenutak za naš grad i zemlju jer dobijamo jednu od najznačajnijih arhiva koja će omogućiti da utvrdimo istinu o onome što se desilo 90-ih godina. Bez te istine ne možemo graditi mir i stabilnost naše zemlje, odnosnu bolju budućnost“, kazao je Komšić.

Sudija Međunarodnog  krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Fausto Pocar istakao je važnost današnjeg događaja.

„Potrebno je još mnogo toga obaviti dok se Centar ne uspostavi, ali je bitno da će materijali koji su se dvadeset godina prikupljali, biti dostupni javnosti, a ne samo istraživačima i historičarima“, kazao je Pocar, te dodao da će arhivi imati pristup i populacija na koju je rat direktno uticao, koji će kroz sve te materijale moći vidjeti ne samo konkretne završne presude, već i sjećanja i svjedočenja ljudi koji konkretno govore o istini i onome što se desilo.
Sudija Pocar kaže da je zasad ovo jedini centar, međutim, ideja je da imaju više sličnih centara i u Bosni i Hercegovini i u regiji – u Hrvatskoj i u Srbiji.Također je najavio da
će još jedan centar biti u Srebrenici.

Glasnogovornik Međunarodnog  krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Nenad Golčevski kazao je da će korisnici ovog prvog informativnog centra koji će biti osnovan u Sarajevu imati pristup više od 400 hiljada dokumenata iz sudskih procesa pred Tribunalom. Od toga blizu 100 hiljada su dokazni predmeti.
„To su direktno dokumenti koji svjedoče o samim zločinima koji uključuju više od 3.000 video snimaka koji su sačinjeni u vrijeme počinjenja zločina. Također, sadrže fotografije sačinjene u tom periodu, artefakte, predmete koji su pronađeni na mjestima zločina, u masovnim grobnicama i slično“, naglasio je Golčevski.

Previous Ibišević: Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam dao 100 golova u Bundesligi
Next GABELA: Jedan od najvažnijih srednjovjekovnih trgova, čuvena carinarnica i snažno utvrđenje

You might also like

NAŠI DANI

Bosnu i Hercegovinu moramo čuvati kao krunu napora generacija koje su se za nju borile, od Kulina bana pa do danas

Obraćanje člana Predsjedništva BiH Željka Komšića na manifestaciji u Bobovcu u povodu obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine Poštovani građani i građanke Bosne i Hercegovine, Danas obilježavamo sedamdeset

NAŠI DANI

Najsnažniji zemljotres u Maroku u posljednjih sto godina

Nacionalni institut za geofiziku Maroka saopštio je da je zemljotres jačine sedam stepeni Rihterove skale koji je pogodio grad Marakeš, najveći zemljotres u zemlji u proteklih sto godina, prenosi Anadolu.

NAŠI DANI

Srpski general Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora!

  Sudsko vijeće Haškog tribunala danas je osudilo ratnog komandanta takozvane Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića na kaznu doživotnog zatvora. Mladić je proglašen krivim po 10 tačaka optužnice, a