Najsnažniji zemljotres u Maroku u posljednjih sto godina

Najsnažniji zemljotres u Maroku u posljednjih sto godina

Nacionalni institut za geofiziku Maroka saopštio je da je zemljotres jačine sedam stepeni Rihterove skale koji je pogodio grad Marakeš, najveći zemljotres u zemlji u proteklih sto godina, prenosi Anadolu.

Kako je objavila marokanska novinska agencija MNA, epicentar potresa bio je u regiji Al Haouz, 80 kilometara jugozapadno od Marakeša, a osjetio se na području od 400 kilometara.

Iz Nacionalnog instituta za geofiziku objavili su da su zemljotres ove jačine registrovali prvi put u posljednjih sto godina, napominjući da je ovo najveći zemljotres u proteklom stoljeću.

Dodaje se da je zabilježeno na stotine naknadnih potresa, od kojih je najjači bio magnitude šest, ali se većina naknadnih potresa nije mnogo osjetila.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Maroka objavilo je da je broj poginulih u zemljotresu povećan na 632.

Spasilačke ekipe pretražuju ruševine u potrazi za preživjelima. Gradovi u kojima su zabilježeni smrtni slučajevi su Marakeš, Azilal, Agadir, Ouarzazate i Chichaoua.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo da su lokalne institucije, policijske snage i timovi Civilne zaštite mobilizirali sve raspoložive resurse kako bi pružili neophodnu pomoć pogođenom stanovništvu.

Mnoge ekipe imale su poteškoća pri dolasku do mjesta potresa zbog oštećenja na putevima nastalim nakon zemljotresa.

Marokanska televizija “Channel 1” objavila je da je zemljotres izazvao štetu u mnogim gradovima.

Portal “El-Yevm 24” naveo je da su se neke zgrade u gradu Marakešu srušile u zemljotresu.

Na društvenim mrežama ljudi objavljuju fotografije sugrađana kako izlaze na ulice nakon zemljotresa kao i trenutke urušavanja zgrada.

Neki mediji navode da su dijelovi historijskih zgrada u Marakešu također oštećeni u zemljotresu.

Lokalne novine navode da se zemljotres, koji se dogodio oko 23.10 po lokalnom vremenu, osjetio u gradovima Kazablanka, Meknes, Agadir i Fes, posebno u glavnom gradu Rabatu.

Lokalni mediji su objavili da je zemljotres bio magnitude 6,8, ali je Njemački seizmološki centar potom objavio da je potres bio jačine sedam stepeni.

Previous Reprezentativci nakon Lihtenštajna: Nakon tri poraza, svaka pobjeda dobro dođe
Next Sve je spremno za Cliff Diving spektakl u Mostaru

You might also like

NAŠI DANI

Proteklog vikenda od otpada očišćeno Malo Plivsko jezero i dio Bjelašnice

Na Svjetski dan zaštite okoliša, koji se obilježava 5. maja, udruženje Ambasadori olimpijskih planina počelo je sa eko akcijom čišćenja bh. planina od otpada, koja će trajati cijelog ljeta, javlja

NAŠI DANI

BH Telecom obezbijedio besplatan pristup internetu za 3.443 učenika

Kompanija BH Telecom stavila je na raspolaganje obrazovnim institucijama svoje tehnološke kapacitete IPTV platforme i Enterprise Cloud-a, s ciljem nesmetanog odvijanja online nastave u vrijeme pandemije koronavirusa. Međutim, tokom realizacije online

NAŠI DANI

Bosna i Hercegovina nastavlja svoj NATO-put bez obzira kakav bio stav Rusije

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prokomentirao je za FENA-u izjavu amabasadora Rusije Petra Ivancova da “integracija BiH u NATO dovodi u pitanje sigurnost i stabilnost”. – Upravo je