Godinu dana od bijega Novaka Đukića: Uz ruku pomirenja Vučić bi mogao izručiti i ratne zločince!

Tačno prije godinu dana utvrđeno je da se osuđenik za ratne zločine Novak Đukić krije u Beogradu. Naime, ovaj komandant artiljerijske jedinice koja je 25.maja 1995 godine granatirajući Tuzlu ubila 71 osobu, a ranila oko 120, pobjegao je nekoliko dana nakon što mu je Sud Bosne i Hercegovine u apelacionom postupku smanjio kaznu zatvora sa 25 na 20 godina.

Đukić je drugostepenu presudu čekao na slobodi, a nakon što je ona saopštena, odlučio je pobjeći iz Bosne i Hercegovine. Nekoliko mjeseci poslije za njim je raspisana crvena interpolova potjernica.

Pored Đukića u Srbiji se trenutno krije još pet osuđenika i optuženika za ratne zločine, za kojima tragaju pravosudne institucije Bosne i Hercegovine.

Mirko Todorović je osuđen na 13 godina zbog zločina u Bratuncu, Momir Savić na 17 godina zbog zločina u Višegradu, a Boško Lukić na 12 godina za zločin u Ključu.

U Srbiji je i Miloš Zekić, kojem je potvrđena optužnica u BiH zbog zločina u Šekovićima, kao i Milorad Pelemiš, osumnjičen za genocid u Srebrenici, a za kojim je raspisana crvena potjernica.

Zbog toga bi srbijanski premijer Aleksandar Vučić uz pružanje ruke pomirenja prema Bosni i Hercegovini, a posebno Bošnjacima, trebao razmisliti i o izručenju bjegunaca, koji su u Srbiji pronašli utočište.

(Faktor.ba/mb)

Previous Amel Tuka pobijedio na Atletskom mitingu u Švicarskoj – Prije utrke družio se sa bosanskim navijačima
Next Emir Spahić za Bild: Shvatio sam ko su mi istinski prijatelji

You might also like

NAŠI DANI

Komšić predložio Schmidtu: Umjesto navodnog rješenja, ukinite izbore i sa US ambasadorom birajte vlast i sastav parlamenta

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarisao je prijedlog novog nametanja izmjena Ustava FBiH od strane visokog predstavnika, izvještava NAP. “Umjesto navedenog navodnog rjesenja koje bi Schmidt trebao nametnuti,

NAŠI DANI

Dudaković i ostali: Svjedoku za novac sugerisano šta da kaže u istrazi

U nastavku suđenja Atifu Dudakoviću i ostalima, optuženima za zločine na području više krajiških općina, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine rekao je da mu je za novac sugerisano šta da

NAŠI DANI

EVO I DOKAZ Novalić osuđen po zakonu koji više nije na snazi

(Patria) – Sud Bosne i Hercegovine objavio je danas konačne presudu Fadilu Novaliću i drugima na svojoj web stranici. U dokumentu koji ima 416 strana, nalaze se transkripti iskaza osuđenih