Godinu dana od bijega Novaka Đukića: Uz ruku pomirenja Vučić bi mogao izručiti i ratne zločince!

Tačno prije godinu dana utvrđeno je da se osuđenik za ratne zločine Novak Đukić krije u Beogradu. Naime, ovaj komandant artiljerijske jedinice koja je 25.maja 1995 godine granatirajući Tuzlu ubila 71 osobu, a ranila oko 120, pobjegao je nekoliko dana nakon što mu je Sud Bosne i Hercegovine u apelacionom postupku smanjio kaznu zatvora sa 25 na 20 godina.

Đukić je drugostepenu presudu čekao na slobodi, a nakon što je ona saopštena, odlučio je pobjeći iz Bosne i Hercegovine. Nekoliko mjeseci poslije za njim je raspisana crvena interpolova potjernica.

Pored Đukića u Srbiji se trenutno krije još pet osuđenika i optuženika za ratne zločine, za kojima tragaju pravosudne institucije Bosne i Hercegovine.

Mirko Todorović je osuđen na 13 godina zbog zločina u Bratuncu, Momir Savić na 17 godina zbog zločina u Višegradu, a Boško Lukić na 12 godina za zločin u Ključu.

U Srbiji je i Miloš Zekić, kojem je potvrđena optužnica u BiH zbog zločina u Šekovićima, kao i Milorad Pelemiš, osumnjičen za genocid u Srebrenici, a za kojim je raspisana crvena potjernica.

Zbog toga bi srbijanski premijer Aleksandar Vučić uz pružanje ruke pomirenja prema Bosni i Hercegovini, a posebno Bošnjacima, trebao razmisliti i o izručenju bjegunaca, koji su u Srbiji pronašli utočište.

(Faktor.ba/mb)

Previous Amel Tuka pobijedio na Atletskom mitingu u Švicarskoj – Prije utrke družio se sa bosanskim navijačima
Next Emir Spahić za Bild: Shvatio sam ko su mi istinski prijatelji

You might also like

NAŠI DANI

U Goraždu se okupilo stotine ‘Zlatnih ljiljana’

Oko 600 dobitnika najvećih ratnih priznanja značke “Zlatni ljiljan”i “Zlatne policijske značke” okupilo se danas u Goraždu na tradicionalnom druženju zlatnih ljiljana čiji je domaćin Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja

DUHOVNOST

Bajramska poruka reisa Kavazovića

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović obračajući se vjernicima povodom Kurban bajrama danas u Sarajevu zaželio je mir, radost, blagostanje za sve muslimane i muslimanke u

NAŠI DANI

Popis: Više od polovine stanovnika Bosne i Hercegovine govori bosanskim jezikom

Više od polovine stanovnika BiH se na posljednjem popisu, koji je održan 2013. godine, izjasnilo da govori bosanskim jezikom, saznaje eksluzivno portal Faktor.ba. Također, na popisu stanovništva svaki sedmi stanovik