Angažovana tri helikoptera za gašenje požara na planini Čvrsnica

Angažovana tri helikoptera za gašenje požara na planini Čvrsnica

Helikopteri Oružanih Snaga Bosne i Hercegovine angažovani su na izviđanju, transportu ljudstva, opreme i vode za gašenje požara na planini Čvrsnica.

U ranim jutarnjim sati 20. jula 2017. godine iz sastava Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH, u skladu sa odobrenim procedurama, upućena su tri helikoptera da nastave s pružanjem pomoći civilnim organima vlasti u gašenju požara u BiH. S obzirom da je požar na planini Čvrsnica aktivan od 24.06.2017. godine, ovim je samo nastavljeno angažovanje Oružanih snaga BiH na gašenju požara na planini Čvrsnici, općina Jablanica.

Zadaci Oružanih snaga BiH su da jednim helikopterom tipa Mi8-MTV vrše izviđanje požarišta iz zraka kako bi se lokalnim vatrogasnim ekipama pomoglo da sagledaju situaciju i identificiraju najkritičnija područja zahvaćena požarom, te da dostave vodu za gašenje požara sa zemlje pomoću protivpožarnog vedra kao i da učestvuju u gašenju požara helikopterom i vedrom ako se stvore uslovi za angažovanje iz zraka. Dva helikoptera tipa UH-1H vrše prevoženje 100 vatrogasaca sa pripadajućim sredstvima i tehnikom za gašenje požara sa zbornog mjesta Blidinje na mjesto iskrcavanja Crepulje – Čvrsnica.

Tokom 2017. godine Oružane snage BiH su u više navrata bile angažovane u operacijama gašenja požara iz zraka i kopna, posebno na udaljenim i nepristupačnim terenima širom BiH. Oružane snage BiH krajem marta do sredine jula pružile su pomoć u odbrani i gašenju od požara na lokacijama općina Konjic, Ravno, Jablanica i Ljubinje.

Obzirom da je izuzetno teška situacija na područjima zahvaćenim požarima usložnjavala djelovanje civilnim strukturama vlasti na gašenju požara korišteni su helikopteri OS BiH tipa Mi-8T i Mi-8MTV. Pomoću helikoptera OS BiH vršeno je gašenje požara pomoću protivpožarnog vedra, kao i izviđanje požarišta iz zraka. Tokom ovih aktivnosti izvršeno je preko 36 sati leta i izbačeno je preko 312 tona vode. Na gašenju požara u općini Ljubinje pored zrakoplovnih snaga bilo je angažovano i 15 pripadnika OS BiH sa pripadajućom vatrogasnom opremom i materijalno-tehničkim sredstvima.

Svi zahtjevi civilnih struktura, u skladu sa procedurama, su prihvaćeni i realizirani od strane OS BiH, koje i ovaj put pokazuju solidarnost i spremnost za pomoć civilnim strukturama u zaštiti imovine i materijalnih dobara.

Previous Sarajevski Jevreji: Bosna je jedna od rijetkih država gdje nema antisemitizma; za nas najsigurnije mjesto u Evropi
Next “Teočanski dani otpora” - manifestacija patriotizma i podsjetnik na junaštvo Armije RBiH

You might also like

NAŠI DANI

Probne vožnje na relaciji Sarajevo – Zenica: Talgo vozovi na prugama u FBiH sljedeće sedmice

Pripreme za puštanje talgo vozova u promet u završnoj su fazi. Ovi savremeni vozovi koji se svrstavaju među najkvalitetnije u Evropi sljedeće sedmice će se naći na pruzi i tako

NAŠI DANI

Akademik Filipović: Više od hiljadu godina traje jedinstvena bosanska država

  Jedna od pozitivnih konsekvenci presude je da ne može ostati kvalifikacija da je ovdje bio građanski rat. Ovdje je bila agresija dvije sile protiv legitimne države. Iz intervjua za

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Sjećanje na jedini oslobođeni logor u našoj zemlji

  U Liplju kod Zvornika obilježena je 26. godišnjica od prvog i jedinog oslobađanja logora u našoj zemlji. U nekoliko kuća i školskom objektu u ovom mjestu krajem maja 1992.