Maršom mira obilježena godišnjica progona nesrpskog stanovništva iz Doboja

Maršom mira obilježena godišnjica progona nesrpskog stanovništva iz Doboja

Neformalna grupa građana „Putevima spasa i slobode Doboj“, s ciljem njegovanja sjećanja na dane progona i stradanja nesrpskog stanovništva u proteklom ratu, u saradnji s Medžlisom Islamske zajednice Doboj, i ove je godine organizirala Marš mira „Doboj 2024“. Učesnici su se kretali rutom od Tešanjke do Doboja kojom je 3. maja 1992. godine iz ovog grada i okoline za jedan dan protjerano više od 20.000 Bošnjaka i Hrvata.

U dobojskom kraju je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu stradalo ili je nestalo 2.314 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Za jedan dan, 3. maja prije 32 godine, protjerano je više od 20.000 ljudi, a stotine su završile u logorima „Bare“, „Kasarna“ i „Bosanka“. O razmjerama planskog progona svjedoči i podatak da je Nikola Jorgić za ratne zločine u dobojskom kraju na sudu u Njemačkoj četiri puta osuđen na doživotnu kaznu, što je i prva presuda za genocid izrečena na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Biljana Plavšić, bivša predsjednica RS-a, osuđena je za ratne zločine, među ostalim i u Grapskoj kod Doboja, a Predrag Kujundžić, vođa zloglasne jedinice „Predini vukovi“, osuđen je na 22 godine robije. Neki procesi za ratne zločine u Doboju još su u toku.

„Registrirano je preko 30 logora. Prva presuda za genocid jeste ona u Grapskoj 1997. godine Nikoli Jorgiću. Srušeno je 40 objekata Medžlisa Islamske zajednice Doboj – 19 džamija, dva mesdžida, osam mekteba, osam vakufskih kuća i osam pratećih objekata“, navodi glavni imam Medžlisa IZ-a Doboj Ibrahim ef. Halilović.

„Jako je bitno da se zna šta su sve Bošnjaci, Hrvati i Romi doživjeli u gradu Doboju. Stoga, mi smo se odlučili 2019. da pokrenemo ovaj Marš mira, da ne dopustimo više da se zlo koje nam je učinjeno zaboravi i da se nikada više i nikome ne ponovi“, poručuje Admir Fetić, koordinator neformalne grupe „Putevima spasa i slobode Doboj“.

Među brojnim gostima koji su se pridružili Maršu su i oni iz naselja Čobe kod Maglaja, čiji stanovnici su, također 1993. godine doživjeli pogrom.

„Ovo je prijenos informacija na mlađe kategorije kako ne bi doživjele sličan scenario kakav smo mi doživjeli. Marš mira samo može da simbolizira suživot, a nikako provokaciju“, ističe Almir Smajlović, učesnik Marša mira iz Mjesne zajednice Čobe kod Maglaja.

Većina prognanih privremeno utočište je našla u Gračanici, Tešnju, ali i zemljama Evrope i svijeta. Mnogi se nikada nisu vratili u Doboj, javlja FTV.

Previous Sjećanje na 1.601 ubijeno dijete opkoljenog Sarajeva: Bol roditelja sve je veća
Next Pravoslavni vjernici dočekali Vaskrs u Sabornoj crkvi u Sarajevu

You might also like

NAŠI DANI

‘Merhamet’ dijeli pomoć i u Siriji

Volonteri Muslimanskog dobrotvornog društva “Merhamet” uveliko su prisutni na terenu u zemljotresom razorenim područjima na jugu Turske i sjeveru Sirije gdje zajedno s partnerima turske organizacije IHH dijele obroke i

NAŠI DANI

Novi ministar vanjskih poslova o federalnoj vladi – Nikšića vidi na čelu, nastavlja prozivati svoju bivšu stranku te misli da ima podršku javnosti

 Novoimenovani ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković kazao je, nakon što je imenovan na tu poziciju, da BiH ima mnogo posla u tom sektoru te da će odmah

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Bolna sjećanja na stanovnike Ahatovića i Dobroševića ubijene u autobusu u Sokolini ne blijede

U mjestu Sokolina, kod Ilijaša danas je obilježena još jedna tužna godišnjica masakra počinjenog u autobusu, u kojem je svirepo ubijeno 48 Bošnjaka iz naselja Ahatovići, Bojnik i Dobroševići, i