‘Zašto vlast šutke prelazi preko stvaranja antidejtonskog i opasnog debalansa u naoružanju između Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije?!’

‘Zašto vlast šutke prelazi preko stvaranja antidejtonskog i opasnog debalansa u naoružanju između Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije?!’

-Srbija i Hrvatska se posljednjih godina intenzivno naoružavaju najmodernijim oružjem. S druge strane, Bosna i Hercegovina se razoružava. Zato sam danas jasno i glasno u Parlamentu BiH rekao da svakog političara iz BiH koji predloži slabljenje vojne moći naše države treba nazvati državnim izdajnikom.

Zašto bh. vlast šutke prelazi preko stvaranja antidejtonskog i opasnog debalansa u naoružanju između Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije?! Da li ovu opasnost domaći političari ignoriraju zato što ne znaju, ne smiju ili neće da se bave time jer imaju preča posla? Zar je pošteno i moralno prešućivati najnovije prijedloge da se najveća žrtva Bosna i Hercegovina potpuno demilitarizira (razoruža), a da se njeni susjedi ponovo naoružavaju do zuba?

Ako se susjedi države Bosne i Hercegovine naoružavaju bez ograničenja i suprotno odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma (Aneks 1-B), a država Bosna i Hercegovina ne kupuje ni metka, i neupućenim je jasno da se stvara opasni debalans i da je to evidentno kršenje Dejtonskog sporazuma.
Pitanje je šta u vezi s ovim krajnje ozbiljnim pitanjima rade političari probosanske orijentacije? Ili se definitivno radi o ljudima koji sa državnih i političkih pozicija ne vide dalje i više od svog uskog vlastitog interesa.

Ne mislim da je zadatak političkih predstavnika da se bore za svoje lične, grupne i stranačke interese i da zaboravljaju na interese države i njenih građana. Znam da nije jednostavno govoriti o ovoj temi, znam da sam izložen brutalnim napadima i prijetnjama zbog ovoga, ali ne pristajem da prešućujem ugrožavanje sigurnosti građana Bosne i Hercegovine. Kada je riječ o sigurnosti Bosne i Hercegovine ne smije biti pogađanja i kalkulisanja.

Smatram da svi moramo učiniti maksimalan napor kako se zlodjela, agresija i genocid u Bosni i Hercegovini nikada više ne bi ponovili. To ćemo spriječiti samo ako budemo pokazali odgovornost, opreznost, čvrstu volju i snagu. Mir ćemo očuvati samo ako pokažemo snagu i pamet.

Dejtonski mirovni sporazum u Aneksu 1 – B “Sporazum o regionalnoj stabilizaciji”, u članu pod nazivom “Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja” definira da naoružanje treba da se, između ostalog, zasniva na: veličini populacije, vojnim oružanim efektivima, odbrambenim potrebama i nivou snaga u regionu, pri čemu su definirana ograničenja za svaku zemlju, kao i srazmjera naoružanja između bh. entiteta.

Danas su vojni efektivi u potpunoj nesrazmjeri u odnosu na međunarodno preuzete obaveze. Samo je država Bosna i Hercegovina višestruko smanjila svoje vojne efektive u odnosu na potpisani Sporazum!

Bosna i Hercegovina prema Sporazumu treba imati naoružanje koje je ekvivalent Hrvatskom, međutim, Hrvatska ima vazduhoplovstvo, borbene avione i borbene helikoptere što naša država nema. Srbija je povećala kvantum naoružanja, o čemu svjedoči zadnja isporuka koju je preuzela, te posjeduje: avione, helikoptere, tenkove, oklopna borbena vozila i ostalo – Bosna i Hercegovina ovo nema. Pod firmom policijskih formacija Srbija je ustrojila jedinice po klasičnoj vojnoj formaciji, a i manji bosanski entitet RS je u okviru policije formirao slične jedinice i naoružava ih.

Krajnje je vrijeme da se sve odgovorne i patriotske snage u državi Bosni i Hercegovini uozbilje i počnu baviti suštinskim pitanjima za opstanak države Bosne i Hercegovine.

dr. Denis Bećirović

Previous Sarajevska Sahat kula (VIDEO)
Next Studenti na bosanskom Kraljevskom gradu Bobovcu (VIDEO)

You might also like

NAŠI DANI

Obilježena 22. godišnjica od ubistva komandanta odbrane Žepe Avde Palića

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo danas je u Hremu Alipašine džamije prisustvovao obilježavanju 22. tužne godišnjica od mučkog ubistva gazije Avde Palića, komandanta odbrane herojske Žepe. Ovim povodom, u prisustvu članova

NAŠI DANI

Evropska liga: FK Sarajevo u dresovima sa crnom trakom oko ruke

  FK Sarajevo će u prvom kolu kvalifikacija za Evropsku ligu gostovati kod armenskog Banantsa Izabranici Husrefa Musemića će na ovom duelu igrati u dresovima sa crnom trakom oko ruke

NAŠI DANI

Čas historije za učenike iz Viteza: U Ahmićima pušteno 116 bijelih balona za ubijene u masakru

Udruženje građana “16. april” iz Ahmića organizovalo je danas kratki čas historije i puštanje 116 bijelih balona za 116 ubijenih u Ahmićima. Elvedin Kermo, predsjednik Udruženja “16. april” rekao je