Neobičan ranč u Gornjoj Sanici: Mjesto gdje jeleni jedu iz ruke i odazivaju se na imena

Neobičan ranč u Gornjoj Sanici: Mjesto gdje jeleni jedu iz ruke i odazivaju se na imena

 

Sedamdesetak kilometara od rodnog Kozarca, nedaleko od Gornje Sanice, Muhamed Kahrimanović uzgaja alpske jelene. Ovih dana je stigao iz Austrije, gdje, inače, boravi, a ono malo slobodnog vremena iskoristio je da s ekipom “Avaza” posjeti ovaj, za bh. prilike jedinstven ranč.  

– Da je bilo snijega pod Grmečom, ugođaj bi bio i bolji – kaže on, ali nakon duge vožnje blizak susret s ovim predivnim životinjama, na samo metar odstojanja, otklanja sve nedoumice – ljepše ne može!

Rijeka i jezero

Ranč se prostire na sedam i po hektara. Većim dijelom ima visoku ogradu, ima i rijeku, a sada i vještačko jezero, jer Muhamed uveliko planira proizvodnju ribe. Nadomak jezera je lijepo uređena lovačka kuća, puna trofeja, ali i domaćinskog ugođaja i topline.

Na ranču je trenutno 29 jelena, kraljeva šume, kako ih nazivaju. Ovi Muhamedovi prilično su pitomi, samo što ne jedu iz ruke, neki imaju i imena – Mima, Pajdo, Pujdo… koja im je dao Safet Selman, mještanin Gornje Sanice, koji se o njima danonoćno brine već pet godina. Naučili su na Safeta pa mu se i odazivaju, a on se ne žali, jer kako kaže, kad nešto radiš iz ljubavi, ljubav i dobiješ. Mada zna biti i teško, pogotovo kad pada kiša.

– No, kad je hladno, kad zaledi, ranč je lako održavati – kaže Safet i dodaje da “jelen zna uzvratiti pažnju i brigu”.

Safetu su najdraži dani kad dolaze prinove, a teški oni kad se jeleni povrijede pa ih treba maknuti na sigurno, izliječiti i potom vratiti u krdo. Kada je hrana u pitanju, nisu mnogo probirljivi.

– Uglavnom, ljeti je to svježa trava, a zimi sijeno, mada vole i kupine, orahe, lišće. Ima tu nekoliko hranilišta i već su naučili na njih – govori Safet.

I sam Muhamed priznaje da nije mogao naći boljeg čuvara od Safeta. Dok nosi hranu svojim “kraljevima”, priča da je s rančom imao velike planove. Tada, prije desetak godina, kada je iz Austrije i Češke uvezao dvije ture od po 12 jelena, vjerovao je, kao strastven lovac koji je lovio u svim poznatim evropskim lovištima, da će to biti neobičan, ali ipak dobar biznis. Nažalost, prevario se, toliko da je danas spreman sve odmah prodati.

Godinama stojimo

– Umorio sam se ili, bolje reći, umorili su me političari, koji se ni o čemu ne mogu dogovoriti. Uglavnom, planirao sam uzgajati jelene i izvoziti ih u Hrvatsku. Hrvatska je u međuvremenu otišla u Evropsku uniju, mi i dalje stojimo gdje stojimo, a ja bez validnih dozvola s ovim jelenima, koje bi poželjelo bilo koje lovište, ne mogu nigdje. Zato sam odlučio da na sve stavim tačku. da ih prodam i budem miran, jer je to sada za mene samo trošak – kaže Muhamed.

Mada jelene viđa mnogo rjeđe nego Safet, kaže da mu neće biti lako kada ih bude prodavao. Jer, s njima zajedno odlazi i san u koji je godinama ulagao.

Šest mužjaka i 15 košuta 

Na ranču je šest relativno mladih mužjaka. Najstariji imaju po tri godine i samo jedan je dominantan, a bitke za prevlast između mlađih i starijih su vrlo česte, pogotovo u zatvorenom prostoru, kakav je ranč. Tu je i 15 košuta, a ostalo su mladi.

Previous Večernje bogosluženje i paljenje badnjaka uoči pravoslavnog Božića (VIDEO)
Next Gazi Husrev-begova medresa osnovana prije 481 godinu

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Spremne gondole za Trebevićku žičaru: Sutra prva testna vožnja

  Testne gondole Trebevićke žičare, koja će zvanično biti otvorena 6. aprila na Dan Grada Sarajeva, spremne su za sutrašnju prvu vožnju. Gradonačelnik Grada Sarajeva objavio je sinoć na svom

NAŠI DANI

Od sinoć pada u većem dijelu Bosne i Hercegovine: Snježna idila na ulicama Sarajeva

  Snijeg od sinoć pada u većem dijelu Bosne i Hercegovine i u mnogim gradovima zabijelio je ulice, parkove, krovove… dok se na planinama stvaraju sve bolji uslovi na početku

BAŠTINA

Fočanska ljepotica ponovo u punom sjaju: Džamija Aladža spremna za otvorenje

Fočanska ljepotica, Aladža džamija, u subotu, će ponovno zablistati punim sjajem. Radovi na džamiji privedeni su kraju i pred otvorenje 4. maja radi se na finaliziranju detalja u što se