Bogdanu Tanjeviću dodijeljena Državna nagrada za sport Bosne i Hercegovine

Bogdanu Tanjeviću dodijeljena Državna nagrada za sport Bosne i Hercegovine

 

Proslavljeni bosanskohercegovački košarkaški trener je sa sarajevskom Bosnom 1979. godine postao prvak Evrope.

Proslavljenom bosanskohercegovačkom košarkaškom treneru Bogdanu Tanjeviću u utorak je u Sarajevu uručena Državna nagrada za sport, a priznaje mu je uručio Adil Osmanović, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

“Zahvaljujem se za ovako veliku nagradu, koja je sigurno nešto što će mi ostati u srcu tokom ovo malo vremena što mi je ostalo. No, duboko me čini ponosnim. Hvala i mom klubu Bosni, koji me predložio, i koji će ostati najznačajniji i najdraži u mom životu. Volio bih kada bi bila bolja situacija, jer je bez dobre ekonomske situacije nemoguće napraviti bolje rezultate. Naši mladi igrači nemaju uslove za tako nešto”, kazao je Tanjević.

“Mislim da oni koji su dali ogroman doprinos sportu u Bosni i Hercegovini i šire, nisu dovoljno zaštićeni nekakvim, barem malim, sportskim penzijama, koje je većina zemalja u našem okruženju obezbijedila. Većina igrača s kojima sam sarađivao su zaštićeni s tom penzijom da mogu pristojno da žive. U svakom slučaju, volio bih da se na neki način da znak i novim generacijama da će država, kanton i grad voditi računa o njima kada prestanu da igraju. To je podsticaj više da se neko odluči baviti sportom.”

Osmanović je istakao kako je Komisija za dodjelu prestižnog priznanja donijela prava odluku kada je dodijelila ovogodišnju državnu nagradu za sport Tanjeviću, koji je jako puno učinio na afirmaciji Bosne i Hercegovine u svijetu.

Ambijent za nove velikane

“Predstavlja mi zadovoljstvo dodijeliti državnu nagradu za sport Bosne i Hercegovine košarkaškom velikanu, poštovanom i uvaženom stručnjaku svjetskog ranga. Svima nam je poznato da je Košarkaški klub Bosna u sezoni 1978/79. osvojio naslov šampiona Evrope i učinio nas najponosnijim narodom na svijetu. Tanjević je tada, a i godinama poslije, pokazao kako izvanredno košarkaško znanje i entuzijazam s kojim ide u svaku utakmicu može donijeti veliki rezultat”, istakao je Osmanović.

On je rekao kako je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine kroz prijedloge izmjena Zakona o sportu pokušavalo sistemski riješiti finansiranje sporta, ali kako nisu imali razumijevanje od onih koji te izmjene trebaju usvojiti.

Izrazio je nadu da će današnji događaj potaknuti da se svi odgovornije uključe u stvaranje ambijenta koji će za Bosnu i Hercegovinu iznjedriti nove sportske velikane.

Tanjević je rođen 13. februara 1947. godine u Pljevljima.

Trenersku karijeru je počeo veoma mlad, u 24. godini u KK Bosna, s kojim je 1979. godine postao šampion Evrope.

Sa sarajevskim klubom osvojio je i dva naslova šampiona bivše Jugoslavije.

Osvajao je i nacionalna prvenstva Italije, Savezne Republike Jugoslavije, Francuske i Turske.

‘Dvosatruki’ prvak Evrope

S reprezentacijom Italije bio je evropski šampion 1999. godine, a s Turskom vicešampion svijeta 2010. godine.

Osim dvije spomenute reprezentacije, vodio je još juniorsku i seniorsku selekciju bivše Jugoslavije i seniorsku Crne Gore.

Trenirao je veliki broj klubova, a izdvajaju se Juventus Caserta, Trieste, Olimpia Milano, Limoges, Budućnost, ASVEL, Virtus Bologna i Fenerbahce.

Od 2016. godine član je Košarkaške kuće slavnih Italije.

 

Izvor: Agencije

Previous Turci zainteresovani za otvaranje Expo Centra u Brčkom. Posao za stotine radnika
Next Obilježeno 25. godina od osnivanja ratne bolnice „Higijenski zavod“ Mostar

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Pismo predsjedniku Francuske: Pomozite da višegradski zločinac Radomir Šušnjar bude izručen BiH

Predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” uputila je danas pismo predsjedniku Francuske Francois Hollanduu, koje novinska agencija Patria prenosi u cjelosti. Poštovani Predsjedniče, Dana 13. i 14. juna 1992. godine, u Višegradu,

NAŠI DANI

Ustavni sud presudio za Han Pijesak: Odbijena apelacija iz manjeg entiteta, vojna imovina se knjiži na državu!

Pravobranilaštvo RS uložilo je u septembru 2016. apelaciju Ustavnom sudu BOSNE I hERCEGOVINE i zatražilo odgodu izvršenja odluke Apelacionog vijeća Suda BiH kojom je naloženo da vojna imovina u Han

NAŠI DANI

‘Gledati i vjerovati u budućnost BiH; Shvatiti da su državni interesi važniji od uskostranačkih i ličnih’

-Poštujmo dobre i plemenite ljude bez obzira koje su vjere, nacije, rase … Ko god ubije jednog nevinog čovjeka, kao da je ubio cijeli svijet! Ko god spasi jednog čovjeka,