Premijerno prikazan film Avde Huseinovića “SARAJEVSKI VITEZOVI – POZDRAV DOMOVINI”

Premijerno prikazan film Avde Huseinovića “SARAJEVSKI VITEZOVI – POZDRAV DOMOVINI”

 

Sinoć je u Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo premijerno prikazan film “SARAJEVSKI VITEZOVI – POZDRAV DOMOVINI” autora Avde Huseinovića.

Film kroz autentične video snimke i svjedočenje živih svjedoka prikazuje ratni put Druge viteške brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, prve brigade u Armiji RBiH  koja je odlikovana počasnim nazivom „viteška“.

“Priča o Drugoj viteškoj brigadi je važna priča koja je evo doživjela da bude zabilježena i na ovakav način. Ova brigada je izvojevala niz vojničkih pobjeda tokom najtežih bitaka za odbranu Sarajeva 1992-1995. na brdu Žuč, Sokolju, Stupu, platou Treskavice itd. i zaslužila je da ostane iza nje kvalitet kakav je i sama brigada bila i drago mi je ako to bude baš ovaj film”, kazao je Avdo Huseinović prije početka projekcije.

Second Slide

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić koji je naglasio da je ovaj film nastavak uspješne saradnje koju Općina ima sa Avdom Huseinovićem kada je u pitanju ova vrsta memorisanja onoga što se dešavalo u toku agresije, naglasivši da je posebna vrijednost ovog filma to što tretira žive aktere događaja: “Takvi filmovi su podložni sudu savremenika, što čini posao došta težim, ali materijal koji ostane jako pouzdanim”, rekao je Efendić.

 Prije 25 godina, trojica komandanata Druge viteške brigade: Safet Isović (zamjenik), Safet Zajko (komandant) i Salko Muraspahić (zamjenik komandanta), poginuli su u razmaku od 46 dana na bojnom polju u jeku velikih vojnih operacija na sjevero-zapadnom dijelu sarajevskog ratišta.

Previous Nura Eston u Torontu radi na privlačenju investitora u Bosnu i Hercegovinu
Next Otvoren međunarodni sajam 'Energa', više od 100 izlagača (VIDEO)

You might also like

BAŠTINA

Arhivi u Bosni i Hercegovini čuvaju oko 60.000 dužnih metara arhivske građe (VIDEO)

  Organizirana arhivska djelatnost naučnim skupom, izložbom vrijedne baštine koju čuva Arhiv Bosne i Hercegovine, te prigodnom svečanošću obilježila je danas u Sarajevu 70. godina postojanja u BiH.  

KULTURA I UMJETNOST

TRT emitovao prvu epizodu serije o prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću (VIDEO)

Na prvom programu Radio-televizije Republike Turske (TRT) sinoć je emitovana prva epizoda serije “Alija”, koja govori o životu prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, javlja Anadolu Agency (AA).

BAŠTINA

Knjiga “Zaboravljeno blago 2”

Ovogodišnja produkcija Izdavačke kuće Buybook iz Sarajeva, obogaćena je još jednim zanimljivim i hvale vrijednim naslovom.  Riječ je o zbirci usmenih  pjesama “Zaboravljeno blago 2″, koju su sakupili i priredili