Sandžak: Sebilj od danas ukrašava centar Rožaja

Sandžak: Sebilj od danas ukrašava centar Rožaja

 

Po uzoru na Sarajevo, Beograd i Novi Pazar, centar Rožaja od danas ukrašava sebilj – fontana specifičnog oblika. Tako je Rožaje dobilo novi simbol grada, a gradski trg potpuno drugačiji izgled, javlja Anadolu Agency (AA). 

Na ovim prostorima daleko najpoznatiji sebilj je onaj koji se nalazi u prijestonici Bosne i Hercegovine, na sarajevskoj Baščaršiji.

Sebilj je objekat koji je zapravo predstavljao fontanu posebnog oblika na trgovima, na kojoj je po tradiciji sebiljdžija zahvatao vodu iz korita i besplatno napajao žedne. Kopije sarajevskog sebilja nalaze se u Beogradu, Rimu i Zagrebu. Veliki broj sebilja se nalazi u Turskoj, naročito Istanbulu, ali i van Turske.

– Izgrađen od mermera, drveta i bakra –

Na centralnom trgu u Rožajama, izgradnja sebilja započeta je prošlog mjeseca. Izgrađen je od mermera, drveta i bakra. Na betonske temelje je naslonjen postament, ukrašen mermerom. Gornji dio objekta ukrašen je hrastovim drvenim rešetkama. Krovna konstrukcija ukrašena je strehom sa kupolom, prekrivena bakrom.

Izgradnju sebilja finansirala je porodica Košuta iz Rožaja, u znak sjećanja na stradalog Damira Košutu.

Osim sebilja, u centru Rožaja planirana je rekonstrukcija trga, gdje je predviđeno da se ugradi nova led rasvjeta na trgu, moderni mobilijar i ljetnje bašte. Prema idejnom rješenju, suncobrani i tende u ljetnim baštama biće iste boje i oblika, pa će se na taj način izbjeći dosadašnje šarenilo koje ne ostavlja utisak uređenog i sređenog gradskog jezgra.

Fotoreporter: Adel Omeragic - Anadolu Agency

– Građani zadovoljni –

Žitelji Rožaja sa kojima je razgovarala ekipa Anadolu Agency, nisu krili zadovoljstvo što se u njihovom gradu od danas nalazi sebilj.

Jasmin Hasić, jedan od brojnih prolaznika koji se fotografisao ispred sebilja, ističe da je višestruka korist ovog objekta.

„Naš grad je još ljepši, a takođe ljudi mogu sada i popiti vode kada su žedni. Rožajama je odavno trebalo ovako nešto“, kaže Hasić.

Brojna rožajska dijaspora koja ovih dana boravi u svom zavičaju, takođe sa osjećajem zadovoljstva gleda na novoizgrađeni sebilj.

Fuad, koji živi u Njemačkoj, kazao je da se nada da će Rožaje biti ubuduće poznato i po sebilju.

Previous Kongres Bošnjaka svijeta (KBS): U ekonomiji vidimo najveću šansu za integraciju države
Next DUBROVAČKO PISMO O ZAROBLJENIM BOŠNJANIMA

You might also like

SANDŽAK

Sa protesta u N. Pazaru: Da se otklone prepreke za dolazak ljekarskih ekipa iz Bosne, Turske, Njemačke

Mirnim protestom u centru grada i porukom “help”, ispisanu svojim tijelima, nekoliko stotina građana Novog Pazara izrazilo je nezadovoljstvo zbog situacije s pandemijom koronavirusa u sandžačkim opštinama i velikog broja

SANDŽAK

Jusuf Mehonić – Junak koji nije prihvatio okupaciju Sandžaka

Nakon završetka balkanskih ratova (potpisivanjem Bukureštanskog ugovora 10. avgusta 1913.), Srbi su ostavili muslimanima iz Sandžaka, Kosova i Makedonije četiri godine roka da odluče hoće li živjeti pod hrišćanskom vlašću,

SANDŽAK

U Sandžaku obilježen Dan bošnjačke nacionalne zastave

Nizom manifestacija i skupova u Sandžaku obilježen 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave U Novom Pazaru sinoć je ispred Glavnog ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) priređen program uz zvođenje