Obilježavanje bitke za ”Oklopni voz” u Gradačcu

Obilježavanje bitke za ”Oklopni voz” u Gradačcu

 

U prijepodnevnim satima u Gradačcu počinje obilježavanje godišnjice „Bitke za oklopni voz“. Ova se operacija dogodila u vrijeme kada je veliki dio teritorija Bosne i Hercegovine bio okupiran i kada se zemlja nalazila u velikoj neizvjesnosti.

„Oklopnim vozom“ agresor je namjeravao osvojiti Gradačac, ali to su spriječili pripadnici Požaričke čete, 6. i 7. bataljona 107. Viteške motorizovane brigade. Gradačački branioci su pobijedili i tri dana iz voza izvlačili zarobljeno oružje i municiju.

Nakon zaustavljanja „Oklopnog voza“ uslijedilo je oslobađanje teritorije.

Ovaj je dan, 22. oktobar 1992. godine predstavljao prekretnicu i kao praznik pobjede postao je i Danom općine Gradačac.

U sjećanje na ovu bitku, Gradačac će danas posjetiti brojne delegacije, među i njima i delegacija Vlade TK. Bit će održana i svečana sjednica općinskog vijeća Gradačac.

  • U Gradačcu je prethodne sedmice obilježena i godišnjica akcije  „Istok-Sjeveroistok ‘94“.  Prije 24 godine branioci Gradačca su dobro isplaniranom akcijom vratili više od 20 kvadratnih kilometara privremeno zaposjednute teritorije. Od 17-26. oktobra 1994. godine oslobođena su naselja Sibovac, Unkići, Huskići i Liporašće.
  • Također,  u povodu obilježavanja 22. oktobra – Dana općine Gradačac, prigodno se obilježava i „Dan zlatnih ljiljana općine Gradačac“.

Previous Neiskorišteni resursi u oblasti turizma velika šansa za prosperitet Bosanskopodrinjskog kantona Goražde
Next Izvoz iz Bosne i Hercegovine u devet mjeseci veći za 8,8 posto, povećan i uvoz

You might also like

NAŠI DANI

BEĆIROVIĆ: GRAĐANSKE STRANKE TREBAJU IMATI JEDNOG KANDIDATA ZA PREDSJEDNIŠTVO

  Demokratske i građanske stranke u bh. entitetu FBiH trebaju zajednički nominirati jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH, a zbog budućnosti države Bosne i Hercegovine ne treba biti isključiv iz

OTPOR BOSNE

Avdo Huseinović snimio film o bosanskim pravoslavcima, herojima odbrane Bosne i Hercegovine

  U multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači u srijedu, 9. januara 2019. godine, s početkom u 19 sati, premijerno će biti prikazan dokumentarni film Junak umire jednom autora Avde Huseinovića. Film je priča

NAŠI DANI

Galić: Čović i njegovi HB kriminalci i lešinari ne odustaju od rušenja Bosne i Hercegovine

  Štefica Galić, aktivistica i humanistkinja, borac protiv fašizma svih boja, žena koja je 1993., u jeku kampanje etničkog čišćenja u Hercegovini, rizikujući živote članova porodice, zajedno sa suprugom Nediljkom, spašavala komšije Bošnjake u