Obilježavanje bitke za ”Oklopni voz” u Gradačcu

Obilježavanje bitke za ”Oklopni voz” u Gradačcu

 

U prijepodnevnim satima u Gradačcu počinje obilježavanje godišnjice „Bitke za oklopni voz“. Ova se operacija dogodila u vrijeme kada je veliki dio teritorija Bosne i Hercegovine bio okupiran i kada se zemlja nalazila u velikoj neizvjesnosti.

„Oklopnim vozom“ agresor je namjeravao osvojiti Gradačac, ali to su spriječili pripadnici Požaričke čete, 6. i 7. bataljona 107. Viteške motorizovane brigade. Gradačački branioci su pobijedili i tri dana iz voza izvlačili zarobljeno oružje i municiju.

Nakon zaustavljanja „Oklopnog voza“ uslijedilo je oslobađanje teritorije.

Ovaj je dan, 22. oktobar 1992. godine predstavljao prekretnicu i kao praznik pobjede postao je i Danom općine Gradačac.

U sjećanje na ovu bitku, Gradačac će danas posjetiti brojne delegacije, među i njima i delegacija Vlade TK. Bit će održana i svečana sjednica općinskog vijeća Gradačac.

  • U Gradačcu je prethodne sedmice obilježena i godišnjica akcije  „Istok-Sjeveroistok ‘94“.  Prije 24 godine branioci Gradačca su dobro isplaniranom akcijom vratili više od 20 kvadratnih kilometara privremeno zaposjednute teritorije. Od 17-26. oktobra 1994. godine oslobođena su naselja Sibovac, Unkići, Huskići i Liporašće.
  • Također,  u povodu obilježavanja 22. oktobra – Dana općine Gradačac, prigodno se obilježava i „Dan zlatnih ljiljana općine Gradačac“.

Previous Neiskorišteni resursi u oblasti turizma velika šansa za prosperitet Bosanskopodrinjskog kantona Goražde
Next Izvoz iz Bosne i Hercegovine u devet mjeseci veći za 8,8 posto, povećan i uvoz

You might also like

NAŠI DANI

Divjak: Nema tolerancije kada je u pitanju genocid u Srebrenici

Gost emisije “Uvijek aktuelno” na radiju BIR bio je jedan od najpopularnijih generala Armije RBIH. Iako rođen u Beogradu, sebe smatra Bosancem, i to uvijek s ponosom ističe. Svoj život

NAŠI DANI

Uskoro završetak radova u Velikom parku

Rekonstrukcija stepeništa i sanacija klizišta u Velikom parku trebalo bi uskoro da bude okončana, navodi se na internet stranici Opštine Centar. U dosadašnjem toku radova uklonjena su četiri stara oštećena

NAŠI DANI

Bosanski Petrovac obilježava 20. godišnjicu oslobođenja

  Tokom operacije ‘SANA 95’ oslobođen je veći dio okupiranog područja Bosanske Krajine. Polaganjem cvijeća na Spomenik civilnim žrtvama rata u Bosanskom Petrovcu, počelo je obilježavanja 14. Septembra, Dana oslobođenja