‘Branje trave ive na Ozrenu’ upisano na listu UNESCO-a

‘Branje trave ive na Ozrenu’ upisano na listu UNESCO-a

 

Šef Ureda Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) u Bosni i Hercegovini Siniša Šešum potvrdio je za Fenu da je Komitet za nematerijalnu baštinu UNESCO-a odlučio danas “Branje trave ive na Ozrenu” upisati na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Kako je napomenuo, “Branje trave ive na Ozrenu” treći je elemenat iz Bosne i Hercegovine koji je upisan na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, ranije su na tu listu upisani Zmijanjski vez i Konjičko drvorezbarstvo.

Čestitajući građanima BiH na ovoj odluci, kazao je da je ovo dokaz da Bosna i Hercegovina radi sve što je potrebno na implementaciji Konvencije iz 2003. godine o zaštiti nematerijalne kulturne baštine.

– Ono što je veoma važno je da će se sada jedan tako važan element nematerijalne kulturne baštine gledati u nekom drugom svjetlu i posvetit će se veća pažnja njegovoj zaštiti i promociji, naročito, ono što je najvažnije, prenošenje na buduće generacije – zaključio je Šešum.

Stanovništvo sela na Ozrenu kod Doboja zadržalo je mnogo duže, u odnosu na susjede, znatan broj tradicijskih elemenata u izvornoj formi, a među njima i određene oblike narodne medicine, a najpoznatiji oblik nematerijalnog naslijeđa u tom smislu je običaj branja trave ive.

Predsjednik Planinarskog ekološkog društva “Preslica” Doboj Nenad Stanišić ranije je Feni kazao da je vjekovna praksa branja trave ive isključivo na dan obilježavanja Usjekovanja glave sv. Jovana Krstitelja (11. septembar), kao i kontinuitet u vjerovanju o izuzetnoj ljekovitoj moći te trave ubrane na taj dan.

U prošlosti je taj običaj bio isključivo vezan za narodnu medicinu, ali danas je, osim primarne uloge “Branje trave ive na Ozrenu” i integracijski element lokalnog stanovništva i posredno čuvar ozrenske tradicionalne nošnje, pjesme i igre, te kohezivni faktor mnogih grupa jer znatan dio učesnika nije s Ozrena.

Trava iva (lat. teucrium montanum) vrlo je ljekovita biljka koja raste u planinskim krajevima diljem svijeta. Vjerovanje je da je iva lijek za sve bolesti, otud i poslovica “trava iva od mrtva pravi živa”. Gdje god da se bere ta trava, barem trećinu vidljivih cvjetova treba ostaviti netaknute, jer osim što je ljekovita, korisna je i zato što izvrsno vezuje ono malo zemlje na golom kamenjaru.

U Bosni i Hercegovini je malo staništa na kojim ta biljka raste, zbog čega Gostilj na planini Ozren važi za zanimljivo turističko mjesto, a u cilju očuvanja te tradicije predloženo je da se branje trave ive uvrsti kao nematerijalno dobro na listu UNESCO-a.

Članovi Državne komisije za saradnju BiH s UNESCO-om podržali su 31. marta 2016. godine nominaciju elementa “Branje trave ive na Ozrenu” za upis na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Ovaj elemet već je odranije na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

Previous BH sedmica inženjerstva okupila svjetske i bosanske stručnjake
Next Aktuelni šampion Formule E i bolid nove generacije stižu večeras u Sarajevo

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Svjetsko turističko vijeće predviđa sjajnu budućnost za bosanskohercegovački turizam

  Prema najnovijim procjenama ove organizacije, Bosna i Hercegovina će u narednih deset godina povećati direktni udio sektora putovanja i turizma u BDP-u zemlje sa sadašnjih 2,6 posto na 3,4

BH RAZGLEDNICA

Novi sadržaji u jedinstevnom bh. Sportsko rekreativnom centru “Ajdinovići”

  U okviru Sportsko rekreativnog centra Ajdinovići planirani su novi sadržaj, potvrdio je za poslovni portal Akta.ba Amer Čulov iz SRCA. Planirana je izgradnja zimske bašte, koja treba da produži sezonu i

BH RAZGLEDNICA

Pogledajte Sarajevo u 4K rezoluciji! (VIDEO)

Senzacionalan snimak glavnog grada Bosne i Hercegovine urađen je u 4k rezoluciji, a za to je korišteno oko 3.500 fotografija. “CITIES in 4K” – naziv je neobičnog projekta čiji je