Amir Jatić iz Kozluka – nakon otvaranja kompanije u Holandiji pokrenuo biznis i u Bosni

Amir Jatić iz Kozluka – nakon otvaranja kompanije u Holandiji pokrenuo biznis i u Bosni

 

Amir Jatić je kao maloljetnik prognan iz Kozluka kod Zvornika odakle je zajedno s porodicom otišao u Holandiju. U Den Boschu je završio srednju školu, a potom studij mašinstva u Rotterdamu. Zasnovao je svoju porodicu i već jedanest godina vodi privatni biznis, u okviru kompanije Bosing.

Radi se o projektnom birou koji zapošljava inžinjere i projektante, te provodi najzahtjevnije projekte iz oblasti mašinstva, izgradnje i prenosa električne energije. Prije godinu dana je pokrenuo kompaniju u Tuzli, sa željom da proširi svoje djelovanje na Bosnu i Hercegovinu.

“Sve vrijeme boravka u Holandiji sam održavao vezu sa domovinom. S grupom prijatelja sam pokrenuo organizaciju Mladi BiH, BiHRO i druge. Dugogodišnji sam član organizacije Platforma BiH, koja kao krovna organizacija okuplja udruženja građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, s ciljem da se pomogne domovini. Ova organizacija je imala stalne kontakte sa Ambasadom Bosne i Hercegovine u Holandiji. Sudjeluje u mnogim humanitarnim akcijama, obilježavanjima značajnih datuma i u zagovaranju interesa Bosne i Hercegovine u Holandiji”, pojašnjava Jatić.
Također, Jatić je aktivno uključen u rad Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine. Platforma BiH je bila nosilac aktivnosti za podršku ugroženim područjima Bosne i Hercegovine u poplavama 2014. godine. Kroz mjesec dana djelovanja, u saradnji sa pojedincima i organizacijama iz Bosne i Hercegovine, osigurana je vrijedna pomoć Podrinju, Posavini, Krajini i Srednjoj Bosni.

“Upravo tokom tih aktivnosti razvila su se važna prijateljstva koja su kasnije rezultirala realizacijom i drugih humanitarnih projekata. Prijateljstvo i povjerenje iz ovih projekata, kasnije će se pokazati važnim u pokretanju biznisa u Bosni i Hercegovini. Upravo je to bila saradnja s prijateljem Mehmedom Parganom. Na ovoj relaciji je nastala ideja da se u Tuzli osnuje preduzeće – projektni biro, koji će koristeći iskustva poslovanja u Holandiji, kreirati ponudu i za tržište Bosne i Hercegovine, ali i biti spremno za evropska tržišta”, prepričava Jatić.

Tako je došlo do formiranja preduzeća Probosing doo Tuzla. Ovo preduzeće danas upošljava inženjere mašinstva, građevine i elektrotehnike koji projektuju segmente velikih elektroenergetskih sistema na holandskom tržištu. Da bi odgovorili zahtjevima tog tržišta, mladi bh. stručnjaci proveli su deset sedmica u Holandiji, gdje su imali priliku upoznati sistem kvalitete koji se tamo primjenjuje. Nova znanja i iskustva donijeli su u Bosnu i Hercegovinu i kroz poslovni sistem Probosinga stavili u funkciju. Zahvaljujući USAID Diaspora Invest, proveden je spomenuti proces edukacije, odnosno transfera znanja i nabavljena je oprema i softver za realizaciju određenih projektnih rješenja.

Probosing u saradnji sa Bosingom Rotterdam i domaćim kompanijama planira proširenje djelatnosti na tržište Bosne i Hercegovine. Također, za 2019. godinu planiran je razvoj proizvodnje čeličnih konstrukcija i izvoz na evropska tržišta. Tokom 2018. godine razvijeni su vlastiti proizvodi koji se koriste u konstrukciji elektropostrojenja.

“Naš cilj je da na temelju vlastitih znanja i iskustava, uz korištenje postojećih resursa kreiramo rješenja i proizvode koji mogu pronaći tržište u Evropi. Mi ćemo u narednim godinama graditi svoju poziciju na bh. tržištu, prije svega radeći na stvaranju jake baze mladih stručnjaka inžinjera i projektanata, koji mogu odgovoriti zahtjevima evropskog tržišta. S tim ciljem smo otpočeli provođenje važnog projekta s fakultetima Univerziteta u Tuzli, kako bismo im pomogli da studentima i nastavnicima osiguraju lakši pristup sticanju znanja i povezivanju sa multinacionalnim kompanijama.

Projekt pokretanja biznisa u Bosni za mene je višestruko važan. Na ovaj način vežem se mnogo čvršće za svoju domovinu; omogućavamo mladim ljudima da rade i da ne moraju odlaziti iz Bosne i Hercegovine. Na kraju, uslovi za poslovanje u Bosni i Hercegovini su sve bolji – mi želimo da svojim iskustvima i znanjima, svojim kapitalom, unaprijedimo taj ambijent”, zaključuje Amir Jatić.

 

Izvor

Previous Klanjana dženaza generalu Huseinu Tursunoviću-Tursunu
Next Šprajc: Dragan Čović i Milorad Dodik – jedna duša, a dva tijela

You might also like

Ekonomija/Biznis

Muzafer Čilek, turski biznismen bosanskog porijekla, planira nove investicije u našoj zemlji

Bosna i Hercegovina je idealna zemlja za investicije, to dokazuje i uspješni turski biznismen bosanskohercegovačkog porijekla, Muzafer Čilek koji je u Bosni i Hercegovini aktivan u nekoliko sektora. Najprije je

Ekonomija/Biznis

300 ljudi zaposlili u toku četiri sedmice, planiraju zapošljavanje dodatnih 150-200 ljudi

DDC MLS ima više od 30 godina iskustva u globalnom Business process outsourcing (BPO) sektoru i ima pristup hiljadama radnika koji govore preko 40 jezika. Grupacija okuplja uravnoteženu mješavinu ljudi,

Ekonomija/Biznis

Nakon istraživanja dragocjenih metala u Varešu: Utrostručena vrijednost australijske kompanije

  Kompanija Adriatic Metals nastavila je sa istraživanjem dragocjenih metala u Varešu i došla do najboljih rezultata do sada, objavio je danas australijski list The West Australian, prenosi BiznisInfo. – Adriatic Metals