Amir Jatić iz Kozluka – nakon otvaranja kompanije u Holandiji pokrenuo biznis i u Bosni

Amir Jatić iz Kozluka – nakon otvaranja kompanije u Holandiji pokrenuo biznis i u Bosni

 

Amir Jatić je kao maloljetnik prognan iz Kozluka kod Zvornika odakle je zajedno s porodicom otišao u Holandiju. U Den Boschu je završio srednju školu, a potom studij mašinstva u Rotterdamu. Zasnovao je svoju porodicu i već jedanest godina vodi privatni biznis, u okviru kompanije Bosing.

Radi se o projektnom birou koji zapošljava inžinjere i projektante, te provodi najzahtjevnije projekte iz oblasti mašinstva, izgradnje i prenosa električne energije. Prije godinu dana je pokrenuo kompaniju u Tuzli, sa željom da proširi svoje djelovanje na Bosnu i Hercegovinu.

“Sve vrijeme boravka u Holandiji sam održavao vezu sa domovinom. S grupom prijatelja sam pokrenuo organizaciju Mladi BiH, BiHRO i druge. Dugogodišnji sam član organizacije Platforma BiH, koja kao krovna organizacija okuplja udruženja građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine, s ciljem da se pomogne domovini. Ova organizacija je imala stalne kontakte sa Ambasadom Bosne i Hercegovine u Holandiji. Sudjeluje u mnogim humanitarnim akcijama, obilježavanjima značajnih datuma i u zagovaranju interesa Bosne i Hercegovine u Holandiji”, pojašnjava Jatić.
Također, Jatić je aktivno uključen u rad Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine. Platforma BiH je bila nosilac aktivnosti za podršku ugroženim područjima Bosne i Hercegovine u poplavama 2014. godine. Kroz mjesec dana djelovanja, u saradnji sa pojedincima i organizacijama iz Bosne i Hercegovine, osigurana je vrijedna pomoć Podrinju, Posavini, Krajini i Srednjoj Bosni.

“Upravo tokom tih aktivnosti razvila su se važna prijateljstva koja su kasnije rezultirala realizacijom i drugih humanitarnih projekata. Prijateljstvo i povjerenje iz ovih projekata, kasnije će se pokazati važnim u pokretanju biznisa u Bosni i Hercegovini. Upravo je to bila saradnja s prijateljem Mehmedom Parganom. Na ovoj relaciji je nastala ideja da se u Tuzli osnuje preduzeće – projektni biro, koji će koristeći iskustva poslovanja u Holandiji, kreirati ponudu i za tržište Bosne i Hercegovine, ali i biti spremno za evropska tržišta”, prepričava Jatić.

Tako je došlo do formiranja preduzeća Probosing doo Tuzla. Ovo preduzeće danas upošljava inženjere mašinstva, građevine i elektrotehnike koji projektuju segmente velikih elektroenergetskih sistema na holandskom tržištu. Da bi odgovorili zahtjevima tog tržišta, mladi bh. stručnjaci proveli su deset sedmica u Holandiji, gdje su imali priliku upoznati sistem kvalitete koji se tamo primjenjuje. Nova znanja i iskustva donijeli su u Bosnu i Hercegovinu i kroz poslovni sistem Probosinga stavili u funkciju. Zahvaljujući USAID Diaspora Invest, proveden je spomenuti proces edukacije, odnosno transfera znanja i nabavljena je oprema i softver za realizaciju određenih projektnih rješenja.

Probosing u saradnji sa Bosingom Rotterdam i domaćim kompanijama planira proširenje djelatnosti na tržište Bosne i Hercegovine. Također, za 2019. godinu planiran je razvoj proizvodnje čeličnih konstrukcija i izvoz na evropska tržišta. Tokom 2018. godine razvijeni su vlastiti proizvodi koji se koriste u konstrukciji elektropostrojenja.

“Naš cilj je da na temelju vlastitih znanja i iskustava, uz korištenje postojećih resursa kreiramo rješenja i proizvode koji mogu pronaći tržište u Evropi. Mi ćemo u narednim godinama graditi svoju poziciju na bh. tržištu, prije svega radeći na stvaranju jake baze mladih stručnjaka inžinjera i projektanata, koji mogu odgovoriti zahtjevima evropskog tržišta. S tim ciljem smo otpočeli provođenje važnog projekta s fakultetima Univerziteta u Tuzli, kako bismo im pomogli da studentima i nastavnicima osiguraju lakši pristup sticanju znanja i povezivanju sa multinacionalnim kompanijama.

Projekt pokretanja biznisa u Bosni za mene je višestruko važan. Na ovaj način vežem se mnogo čvršće za svoju domovinu; omogućavamo mladim ljudima da rade i da ne moraju odlaziti iz Bosne i Hercegovine. Na kraju, uslovi za poslovanje u Bosni i Hercegovini su sve bolji – mi želimo da svojim iskustvima i znanjima, svojim kapitalom, unaprijedimo taj ambijent”, zaključuje Amir Jatić.

 

Izvor

Previous Klanjana dženaza generalu Huseinu Tursunoviću-Tursunu
Next Šprajc: Dragan Čović i Milorad Dodik – jedna duša, a dva tijela

You might also like

Ekonomija/Biznis

Katarski investitor namjerava da, u periodu od tri godine, investira 12 miliona KM u sokolačku drvnu industriju „Nova Romanija“

Prema njihovim planovima, posao bi dobilo 300 radnika, čime bi ovo podržavljeno preduzeće sa milionskim gubicima izbjeglo neminovan stečaj. „Istina je da je „Novu Romaniju“ trebalo da kupi neka danska

Ekonomija/Biznis

Gračanica poput Tešnja: Firme upošljavaju radnike iz Rs-a

  Načelnici odjeljenja Opštinske uprave Petrovo (nekadašnje Bosansko Petrovo Selo),  održali su sastanak sa rukovodstvom firmi “Fortunato” iz Gračanice i “Paul Green” iz Austrije, koji su u potrazi za stotinu

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanska kompanija ‘LED Vision’ – Prave svijetleće saobraćajne znakove

Kompanija “LED Vision” iz Lukavca, proizvođač LED rasvjete, proširila je asortiman veoma interesantnim proizvodom. Radi se o saobraćajnom znaku koji, ujedno, ima ulogu osvjetljenja pješačkog prijelaza u kontrastu osvjetljenja ulične