Ovako izgleda morski pas koji nastanjuje bosansko more

Ovako izgleda morski pas koji nastanjuje bosansko more

-Želite li vidjeti morskog psa iz #BiH? Evo prilike ! Upoznajte jednog od stalnih stanovnika Neumskog zaliva – Pas čukov ili pena, Mustelus mustelus (Linnaeus, 1758) (Elasmobranchii: Carcharhiniformes: Triakidae) srednje je velik morski pas široko rasprostranjen u vodama Istočnog Atlantika.

Najčešće boravi neposredno iznad pjeskovitog i/ili muljevitog terena od pet do 50 metara, iako se primjerci susreću u pravilo do 600 m dubine. Adutlni primjerci rastu u prosjeku 100 do 120 cm, dok iznimno sporadično dostiže i do 200 cm totalne dužine tijela. Najduži zabilježeni životni vijek iznosi 25 godina, iako se smatra da mogu živjeti znatno duže.

Zubi pene su pločasti, asimetrični i mozaično raspoređeni po vilicama. Ukupan broj zuba donje vilice varira od 800 do čak 1.200. Reprodukcija je živorodna sa membranskom vrećicom koja sadrži žumanjak (vitelus) i pričvršćena je na zametak – napisao je bosanskohercegovački istraživač morskih pasa Andrej Gajić uz priloženu fotografiju.

Gajić istraživanja radi u okviru Sharklab ADRIA i Katedre za patologiju, Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, a angažovan je i u Nacionalnoj Geografiji.

U okviru tog angažmana rukovodi ekspertnim timom SHARK TALES u sklopu kojeg se bavi procjenom utjecaja destrukcije staništa i polucije na razvoj oboljenja kod ajkula u Atlantskom okeanu.

Previous Iz Sarajeva u Krajinu 200.000 BAM pomoći za upravljanje migrantskom krizom
Next Kanton Sarajevo uz podršku katalonske vlade namjerava obnoviti bob stazu na Trebeviću

You might also like

TURIZAM

Sarajevo među 7 svjetskih gradova sa najboljom domaćom hranom

  6 od 10 ljudi bira destinacije za putovanje prema ponudi hrane, a više od polovine na putovanjima obilazi pijace i lokalne restorane. To otkriva istraživanje portala Booking.com, prenose domaći

BH RAZGLEDNICA

Privodi se kraju rekonstrukcija najveće mostarske džamije

  U toku su završni radovi na rekonstrukciji najveće mostarske, a nekada i najveće hercegovačke, Sinan-pašine ili Atik džamije u mostarskom naselju Mejdan. Nakon 69 godina od rušenja, ove godine su vjernici

BH RAZGLEDNICA

Prusac: Historija na svakom koraku

Na zaravni Musala u Pruscu u gotovo tri stotine kvadratnih metara nalazi se hiža, odnosno samostan iz srednjovjekovne Bosne, i mihrab koji su prvi muslimani u Pruscu izgradili za potrebe