Jesen na mlinčićima u Jajcu

Jesen na mlinčićima u Jajcu

Sunčano vrijeme i temperature koje su se ovih dana kretale i iznad 20 stepeni Celzijusa bile su povod da veliki broj građana i krajem oktobra uživa boraveći u prirodi.


Jesenje boje reporterska ekipa Anadolu Agency zatekla je i na području popularnih mlinčića u Jajcu. Bilo je onih koji su šetali kroz opalo lišće, a i onih koji su sjedili na klupama i uživali u pogledu na popularne mlinčiće na Plivi.

Nedaleko od grada, između Velikog i Malog Plivskog jezera, na sedrenoj barijeri izgrađene su plivske vodenice, koje se u Jajcu popularno nazivaju i mlinčići. Devetnaest vodenica – sojenica pokrivenih šindrom izgrađene su od hrastovog drveta prije više stotina godina.

Prema podacima iz 1562. godine u Jajcu su tada bila 24 mlina, od kojih šest nije bilo u funkciji. Međutim, već u 17. stoljeću taj broj je povećan na 26. Mlinčići su danas, iako dugo nisu bili u funkciji, dio jedinstvene panorame Plivskih jezera.


Stoljećima su ljudi iz okolnih sela na konjima donosili pune vreće žita i pšenice koje su mljeli u vodenicama. Kući su odlazili sa brašnom. Poredani jedan do drugoga, a bistra Pliva između njih, i danas prkose vremenu. Zvuk vode i kamena koji prelazi preko žita i pšenice govori o tome da ni razvoj industrije i brzi način života ne mogu umanjiti značaj i funkciju mlinova.

Turisti iz svih dijelova svijeta prolazeći kroz ovaj kraj zastanu i dive se tradiciji koja se i danas čuva na ovom području.

Previous Nauka spojila djecu različitih nacionalnosti u Srebrenici
Next 'Madi' u fazi pripreme i puštanja u rad još jedne fabrike iz segmenta mesnih prerađevina

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Nedjeljna šetnja – sarajevske ulice obasjane suncem (VIDEO)

U Sarajevu je sunčan dan izmamio mnoge građane u nedjeljnu šetnju. 

BH RAZGLEDNICA

Mirsad se iz Australije vratio u domovinu: Njegov ranč kod Zavidovića posjećuju gosti iz cijele BiH

U netaknutoj prirodi nedaleko od Zavidovića nalazi se unikatan ranč koji već mjesecima posjećuju gosti iz raznih dijelova BiH. Na površini od oko 700 duluma smješteni su škola jahanja, više

BH RAZGLEDNICA

Misterija kamenih kugli: ‘U selu nema bolesnih, niko nije imao rak i dugo se živi’ (Video)

U ovom videu donosimo priču o kamenim kuglama u Zavidovićima, koju nam je ispričao Nedžad Ikanović, na čijem imanju se nalaze.