Švedski akademik Peter Englund će bojkotovati dodjelu Nobelove nagrade za književnost

Švedski akademik Peter Englund će bojkotovati dodjelu Nobelove nagrade za književnost

Švedski akademik Peter Englund izjavio je danas da neće prisustvovati svečanom uručenju Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu koji je kritikovan zbog prosrpskih stavova tokom genocida u Bosni i Hercegovini.

„Neću prisustvovati uručenju Nobelove nagrade naredne sedmice. Slaviti Nobelovu nagradu Peteru Handkeu bi bilo čisto licemjerje sa moje strane“, naveo je za list Dagens niheter akademik Englund, koji je historičar i pisac.

Englund je za švedske medije pokrivao dešavanja na Balkanu 90-ih godina. Pored njegovog bojkota ceremoniji, ove sedmice je članica Odbora za Nobelovu nagradu za književnost Gun-Brit Sundstrom podnijela ostavku zbog priznanja Handkeu.

Handke je 1996. godine, godinu dana po završetku ratova u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, napisao pamflet „Pravda za Srbiju“ koji je izazvao polemiku. Austrijski pisac je takođe 1999. žestoko kritikovao NATO zbog bombardovanja Srbije, a 2006. godine je prisustvovao sahrani Slobodana Miloševića.

Peter Handke (1942) nagradjen je za „uticajni rad koji je u okviru lingvističke kreativnosti istraživao periferiju i jedinstvenost ljudskog iskustva“, napisala je švedska Akademija u obrazloženju dodjele nagrade.

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Trgovinska razmjena s Austrijom veća od milijardu eura - Bosna i dalje u suficitu
Next Ustanovljena nagrada za najboljeg menadžera - "Emerik Blum"

You might also like

NAŠI DANI

Ustala je Crna Gora: U Podgorici veliki patriotski skup CRNOGORSKI ODGOVOR!

Građanski i patriotski skup za, kako su kazali organizatori, odbranu nezavisne građanske Crne Gore, biće održan od 19 sati na Trgu nezavisnosti u Podgorici. Građani iz drugih gradova, sa crnogorskim

NAŠI DANI

Bosna je Bosanska!

Svečana akademija i sesija Kruga 99 povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, održaće se „u živo“,  u nedjelju, 25. februara 2024. godine sa početkom u 11:00 sati,  kao i press konferencija „uživo“, u

NAŠI DANI

Direktor SZO za Evropu: Ministrica Turković i MVP su odigrali ključnu ulogu u diplomatiji vakcina na zapadnom Balkanu

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, razgovarala je danas u Sarajevu sa Hansom Klugeom, direktorom Regionalne kancelarije za Evropu Svjetske zdravstvene organizacije