Švedski akademik Peter Englund će bojkotovati dodjelu Nobelove nagrade za književnost

Švedski akademik Peter Englund će bojkotovati dodjelu Nobelove nagrade za književnost

Švedski akademik Peter Englund izjavio je danas da neće prisustvovati svečanom uručenju Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu koji je kritikovan zbog prosrpskih stavova tokom genocida u Bosni i Hercegovini.

„Neću prisustvovati uručenju Nobelove nagrade naredne sedmice. Slaviti Nobelovu nagradu Peteru Handkeu bi bilo čisto licemjerje sa moje strane“, naveo je za list Dagens niheter akademik Englund, koji je historičar i pisac.

Englund je za švedske medije pokrivao dešavanja na Balkanu 90-ih godina. Pored njegovog bojkota ceremoniji, ove sedmice je članica Odbora za Nobelovu nagradu za književnost Gun-Brit Sundstrom podnijela ostavku zbog priznanja Handkeu.

Handke je 1996. godine, godinu dana po završetku ratova u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, napisao pamflet „Pravda za Srbiju“ koji je izazvao polemiku. Austrijski pisac je takođe 1999. žestoko kritikovao NATO zbog bombardovanja Srbije, a 2006. godine je prisustvovao sahrani Slobodana Miloševića.

Peter Handke (1942) nagradjen je za „uticajni rad koji je u okviru lingvističke kreativnosti istraživao periferiju i jedinstvenost ljudskog iskustva“, napisala je švedska Akademija u obrazloženju dodjele nagrade.

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Trgovinska razmjena s Austrijom veća od milijardu eura - Bosna i dalje u suficitu
Next Ustanovljena nagrada za najboljeg menadžera - "Emerik Blum"

You might also like

NAŠI DANI

U Goraždu upriličena promocija vojnog poziva OS Bosne i Hercegovine

U organizaciji Ministarstva odbrane i Oružanih snaga (OS) BiH danas je u Goraždu upriličena promocija vojnog poziva za učenike završnih razreda srednjih škola s područja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde. Na

NAŠI DANI

U Srbiji hapšenja učesnika genocida u Srebrenici, među uhapšenim i Neđo Kasapin

“Najvažnija osoba” među sedam uhapšenih u Srbiji, zbog ratnih zločina u Srebrenici, je Nedeljko Milidragović, komandant koji je imao nadimak Neđo Kasapin i koji je poslije rata postao uspješni biznismen

NAŠI DANI

Mektić o aferi Potkivanje: Jedino rješenje je u demonstracijama

Dva puta je bivša glavna sarajevska kantonalna tužiteljica Dalida Burzić slala pisane urgencije da se ubrza rad na predmetu „Alešević“ o kojem su u novembru prošle godine, u kafani, razgovarali predsjednik VSTV-a Milan