Švedski akademik Peter Englund će bojkotovati dodjelu Nobelove nagrade za književnost

Švedski akademik Peter Englund će bojkotovati dodjelu Nobelove nagrade za književnost

Švedski akademik Peter Englund izjavio je danas da neće prisustvovati svečanom uručenju Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu koji je kritikovan zbog prosrpskih stavova tokom genocida u Bosni i Hercegovini.

„Neću prisustvovati uručenju Nobelove nagrade naredne sedmice. Slaviti Nobelovu nagradu Peteru Handkeu bi bilo čisto licemjerje sa moje strane“, naveo je za list Dagens niheter akademik Englund, koji je historičar i pisac.

Englund je za švedske medije pokrivao dešavanja na Balkanu 90-ih godina. Pored njegovog bojkota ceremoniji, ove sedmice je članica Odbora za Nobelovu nagradu za književnost Gun-Brit Sundstrom podnijela ostavku zbog priznanja Handkeu.

Handke je 1996. godine, godinu dana po završetku ratova u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, napisao pamflet „Pravda za Srbiju“ koji je izazvao polemiku. Austrijski pisac je takođe 1999. žestoko kritikovao NATO zbog bombardovanja Srbije, a 2006. godine je prisustvovao sahrani Slobodana Miloševića.

Peter Handke (1942) nagradjen je za „uticajni rad koji je u okviru lingvističke kreativnosti istraživao periferiju i jedinstvenost ljudskog iskustva“, napisala je švedska Akademija u obrazloženju dodjele nagrade.

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Trgovinska razmjena s Austrijom veća od milijardu eura - Bosna i dalje u suficitu
Next Ustanovljena nagrada za najboljeg menadžera - "Emerik Blum"

You might also like

NAŠI DANI

Dok Dodik štiti interese Hrvatske u slučaju Pelješkog mosta, oni mu šalju otpad pod nos

Hrvatski portal Express.hr objavio, prema njihovim nezvaničnim saznanjima, da je Hrvatska donijela odluku da ide u gradnju svog odlagališta nuklearnog otpada, na Trgovskoj gori u Sisačko-moslavačkoj županiji, blizu granice s Bosnom i

NAŠI DANI

Sarajevo: Upriličen performans u znak sjećanja na prijedorske žrtve s početka agresije

Danas je u Sarajevu organiziran performans u kojem je prikazana instalacija logora Manjača koji su u maju 1992. godine osnovale snage bosanskih Srba. Na Baščaršiji je postavljena instalacija koja simbolizira

NAŠI DANI

U Goraždu se okupilo stotine ‘Zlatnih ljiljana’

Oko 600 dobitnika najvećih ratnih priznanja značke “Zlatni ljiljan”i “Zlatne policijske značke” okupilo se danas u Goraždu na tradicionalnom druženju zlatnih ljiljana čiji je domaćin Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja