Nadomak Sarajeva: Medvjedi i vukovi na Skakavcu su blago

Nadomak Sarajeva: Medvjedi i vukovi na Skakavcu su blago

Spomenik prirode “Skakavac” je prvo zaštićeno područje u Kantonu Sarajevo.

Profesor s Poljoprivrednog fakulteta doc. dr. Vedad Škapur je u razgovoru za Radiosarajevo.ba govorio o biodiverzitetu na ovom području i bogatstvu koje imamo.

Projekt “Inventarizacija, populacijski i zdravstveni status velikih zvijeri i drugih vrsta na području spomenika prirode Skakavac” prvi je put rađen u našoj zemlji, s domaćom pameti i resursima iz naše zemlje, kazao je Škapur. Projekt je finansirao Fond za zaštitu okoliša FBiH, a aktivnosti je proveo Veterinarski fakultet u Univerziteta u Sarajevu.

“Prvi je put da se radi sa svim laboratorijama i ljudima iz naše zemlje. Ovakav sličan projekt se radio bez analize zdravstvenog statusa u u nacionalnom parku Una, ali je tamo podrška bila Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Prvi put je u parku prirode Skakavac radila domaća pamet i prvi put u historiji Bosne i Hercegovine imamo ove podatke”, kazao je Škapur.

On ističe da se naša zemlja ima čime pohvaliti, pa tako nadomak Sarajeva u ovom zaštićenom području još uvijek imamo medvjede i vukove i druge životinje.

“Životinjski svijet koji se nalazi tamo i pored toga što je ugrožen najviše od strane čovjeka,  još uvijek je očuvan, a najbolji pokazatelj te očuvanosti je što na Skakavcu još uvijek imamo i medvjede i vukove, te krovne zvijeri, a onda i sve ostale”, istaknuo je Škapur.

Ovakvi projekti su od ključne važnosti za očuvanje biodiverziteta u našoj zemlji.

“Kompletan lanac je još uvijek očuvan i ovo nam je zadnja šansa da to spasimo. Mi smo kroz postavljanje telemetrijskih ogrlica uspjeli da mapiramo kretanje životinja. Te puteve kretanja životinja stvarno moramo očuvati, mora se proširiti zaštićeno područje parka prirode Skakvac pod hitno”, rekao je Škapur.

On ističe da su kroz rad na projektu primjetili da su životinje “prisiljene”, zbog ponašanja ljudi, da većinu svojih aktivnosti obavljaju preko noći.

“Ovo je jedno veliko bogatstvo koje imamo i ljudi ne trebaju da se plaše već da budu ponosni. Druga stvar je što se životinje skrivaju od ljudi, nijedna ne ide da ugrozi čovjeka, ovdje može samo biti suprotna priča”, rekao je Škapur.

Bosna i Hercegovina još uvijek ima šansu da očuva ono što veći dio Evrope nema, kazao je on i dodao da mi na malom području imamo nevjerovatno bogatstvo.

“Prirodu smo ugrozili, ali još uvijek postoji i još uvijek je očuvana i pored toga što ne vodimo brigu na pravi način. Potrebno je naglasiti da se puno zemalja brine o okolišu, a nemaju ni jednu od ovih životinja koje mi imamo”, istaknuo je on.

Previous Lavić: Balkan služi kao izduvni ventil za razne vrste evropskih ideologija
Next Lani na Ilidži oko 250 hiljada registrovanih turista

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Bentbaša kao zakonom zaštićeni pejzaž

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je danas Nacrt Zakona o proglašenju Zaštićenog pejzaža ”Bentbaša”. Kako se radi o kompleksu pete kategorije, konačnu odluku o njegovoj zaštiti donosi Skupština Kantona Sarajevo. Iz

BH RAZGLEDNICA

Turizam u SBK sve popularniji: Fojnica interesantna u više segmenata (Video)

  Turizam je popularna privredna grana u SBK, a jedan od gradova koji uživa benefite upravo od turizma je Fojnica. -Reumal radi punom parom, ističe načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura.

BH RAZGLEDNICA

Zenica: Par labudova na rijeci Bosni oduševljava prolaznike (FOTO)

Ono što je u Zenici upotpunilo zimsku idilu u posljednje vrijeme jesu labudovi koji su se nastanili duž korita rijeke Bosne. Unazad nekoliko godina na koritu rijeke Bosne pored patki