Na listi najbrže rastućih kompanija u Evropi prvi put i jedna bosanska firma

Na listi najbrže rastućih kompanija u Evropi prvi put i jedna bosanska firma

Na najnovijoj listi 1000 najbrže rastućih kompanija u Evropi koju je upravo objavio Financial Times po prvi put u historiji našla se i jedna kompanija iz Bosne i Hercegovine.

Na listi kompanija za 2020. godinu koje su ostvarile najveću stopu rasta prihoda na 187. mjestu našla se kompanija Ministry of Programming.

Ministry of Programming je u potpunosti bosanskohercegovačka kompanija sa sjedištem u Sarajevu. MOP je specijalni consulting biznis za startupe, a istovremeno i “venture/builder – startup studio” biznis koji investira u  startup-e širom svijeta, gradeći na taj način globalne kompanije zajedno sa svojim  partnerima.

Ovo predstavlja vrlo neobičan biznis model na području cijelog Balkana gdje ne postoji niti jedna veća kompanija (100+ ljudi) koja je fokusirana na startupe. Ministry of priograming je osnovana 2015. godine a za pet godina poslovanja ostvarila je rast od preko 800 posto i prešla broj od sto zaposlenih.

Ovo je četvrta godina otkako Financial Times objavljuje svoju listu a kako navode konkurencija nikad nije bila jača.

Minimalan rast koje su kompanije morale ostvariti za ulazak na listu porastao je sa prošlogodišnjih 37,7 na 38,4 procenta. Osim toga, kompanije širom svijeta suočavaju se sa brojnim poteškoćama, od tmurnih prognoza ekonomskog rasta do brojnih neizvjesnosti koje su u svijetu uzrokovali događaji poput Brexita ili koronavirusa.

Sve to pokazuje da samo najspretnije i najinovativnije od njih napreduju.

Financial Times navodi da ovogodišnja lista najbolje odražava rastuću važnost tehnologije koja još jednom dominira sa 189 kompanija koje dolaze iz ovog sektora. Ako se tome dodaju povezane, ali diskretne kategorije fintehnike i e-trgovine, taj se ukupan broj popeo na 259.

Većina pobjednika dolazi iz Njemačke, a slijede ih Italija, Velika Britanija i Francuska, a ove četiri države čine i oko 70 posto ukupnog broja. London je zadržao svoje mjesto kao grad s najvećim brojem brzorastućih kompanija, slijede ga Pariz i Milano, dok Varšava i Vilnius po prvi put ulaze u prvih 10.

(BiznisInfo/MiruhBosne)

Previous Obnovljena zgrada i Velika koncertna dvorana Bosanskog kulturnog centra Sarajevo
Next Nakon spornog snimka, Čampara se izvinio građanima

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Sarajevska firma Luminos investira u novi pogon za proizvodnju ambijentalne i LED rasvjete

  Tokom 2018. godine firma Luminos proširila je asortiman za novu parkovsku LED svjetiljku i novi tip LED panela 60×60 snage 36W. – Saznanja o uštedama u LED rasvjeti su

Ekonomija/Biznis

Jakub Salkić: Ako ću se već boriti, radije biram da se borim u svojoj zemlji, na svojoj očevini

  Jakub Salkić je diplomirani novinar, ima 33 godine a uz podršku i pomoć svoje porodice nastavio je dugi porodični posao i posvetio se proizvodnji džemova, marmelada, sokova te dodataka

Ekonomija/Biznis

Najbolji poslovni potez u 2016: Ugovor EPBiH i Aluminija

Historijski ugovor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i Aluminija iz Mostara o kupoprodaji električne energije za potrebe mostarskog kombinata vrijedan više od 100 miliona KM proglašen je najboljim poslovnim potezom u