U “živim lomačama“ u Višegradu ubijeno više od 140 bošnjačkih civila

U “živim lomačama“ u Višegradu ubijeno više od 140 bošnjačkih civila

Danas je godišnjica stravičnih zločina, počinjenih tokom agresije i genocida, u Pionirskoj ulici i na Bikavcu – u Višegradu.

Naime, u “živim lomačama”, u kućama Adema Omeragića u Pionirskoj na Bikavcu, 14., a nekoliko dana kasnije, tačnije 27. juna 1992. godine i Mehe Aljića živo je zapaljeno više od 140 žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva, beba u majčinom zagrljaju u Pionirskoj ulici, imala je samo dva dana i u trenutku smrti nije imala ni ime.

Ovaj zločin predstavlja jedan od najstrašnjih ratnih zločina koji su se desili tokom rata protiv Bosne i Hercegovine, ali i zločina koji su se dogodili na kraju dvadesetog stoljeća.

Zločin poznat kao “živa lomača” dogodio se 14. juna 1992. godine kada su pripadnici paravojne formacije Osvetnici, na čelu sa najokrutnijim zločincima iz Višegrada Milanom i Sredojem Lukićem, natjerali oko 70 bošnjačkih civila u kuću Adema Omeragića, u Pionirskoj ulici u Višegradu, većinom žene i djecu, gdje su ih zaključali, a nakon toga zapalili kuću.

U kuću su ubacili granatu, te pucali na one koji su se pokušali spasiti bijegom kroz prozor. Većina žrtava je bila iz sela Koritnik gdje su po njih došli Lukić i Vasiljević i naredili im da uđu u autobuse, koji su navodno trebali ići za slobodnu teritoriju – Kladanj. Najmlađa žrtva je imala svega dva dana.

-Udruženje “Žena žrtva rata” i “Višegrad 92” svake godine obilježavaju ovu godišnjicu spuštanjem bijelih ruža u rijeku Drinu s mosta Mehmed paše Sokolovića podsjećajući se tako svih stravičnih zločina počinjenih u Višegradu.

Predsjednica Udruženja “Žena žrtva rata” Bakira Hasečić u razgovoru za Fenu prisjetila ovog, jednog od najstrašnjih ratnih zločina koji su se desili tokom rata u Bosni i Hercegovini, a tog 14. juna kaže Hasečić zapaljene su njene komšije.

Jednu od preživjelih žrtava primila je u svoj dom. Bila je to Sumbula Zeba, kćerka Adema Omeragića, a kada ju je vidjela ona nije ličila na ljudsko biće, priča Hasečić i upravo njen lik je opisivala tokom svjedočenja u Haagu, ali i na Sudu BiH jer to što je Sumbula tada ispričala niko nije mogao povjerovati.

– Najmanje dva sata neprestano je ponavljala da su u toj kući svi izgorjeli, da je izgorjelo njeno dijete i drugi članovi porodice. Previli smo joj rane, a i danas dok ovo pričam samo vidim njen lik – dodala je Hasešić pitajući se kako je mogao jedan čovjek uraditi tako nešto drugome.

Lik Sumbule Zebe dugo ju je proganjao zbog čega je pokrenula akciju da se obnovi lokacija žive lomače u Pionirskoj ulici i uspjeli su to učiniti, a sada je i konačno odlučeno da se ta kuća neće rušiti kako je prvobitno bilo planirano regulacionim planom te će u njoj biti priključena voda i struja.

– I ta bitka trajala je šest godina od kako smo obnovili tu kuću iako su na nas i tokom obnove kuće strašan pritisak vršili pripadnici policije što je dodatno otežalo rad – priča Hasečić.

Za zločin u Pionirskoj ulici pravosnažnom presudom u Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju osuđeni su Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora.

Upravo se Udruženje “Žena žrtva rata” borilo da se Radomir Šušnjar koji se skrivao u Francuskoj izruči Bosni i Hercegovini što se dogodilo u junu 2018. godine, a Hasečić ga je tokom suđenja molila da konačno otkrije mjesto gdje su kosti spaljenih i ubijenih Bošnjaka.

– Tokom suđenja je stalno ponavljalo da to nije bio on. Osuđen je na 20 godina te je na neki način zadovoljena pravda, ali i dalje ostaje ljutnja na Višegrađane koji bi mogli znati gdje su kosti ubijenih što to još ne učine, a i ako su bačeni u Drinu neka i to kažu – ističe Hasečić.

Na kraju razgovora za Fenu predsjednica Udruženja “Žena žrtva rata” Bakira Hasečić pozvala je ponovo sve koji možda nešto znaju o posmrtnim ostacima žrtava da to kažu jer i dalje živi u uvjerenju da “ni jedna majka nije odgojila sina da bude ratni zločinac”.

-Udruženje “Žena žrtva rata” i “Višegrad 92” svake godine obilježavaju ovu godišnjicu spuštanjem bijelih ruža u rijeku Drinu s mosta Mehmed paše Sokolovića podsjećajući se tako svih stravičnih zločina počinjenih u Višegradu.

Ove godine, obilježavanje zločina planirano je za 27. juna. 

Izvor: Agencije/MiruhBosne

Previous Travnik: Defile maturanata Elči Ibrahim-pašine medrese (Video)
Next Govorili smo našim vojnicima: Pobijedit ćemo ako se viteški borimo i spriječimo nasilje prema nejači, ženama i djeci

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

EVO FRANJE I BOBANA: “Stari most su srušile kiše, sam je pao!”

Tuđman: Dobro, usput, taj mostarski most, tko ga je porušio? Hrvatski magazin ‘24sata Express’ objavio je neke od bizarnijih transkripta razgovora ljudi koji su 90-ih “vedrili i oblačili” na Balkanu:

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Bivši tužilac za ratne zločine Srbije: U SREBRENICI JE BIO GENOCID I TAČKA

U Srebrenici se dogodio genocid, izjavio je jučer bivši srbijanski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević na tribini “22 godine poslije sukoba: Da li su ratni zločini završena priča?”, koju

NAŠI DANI

Hag: Potvrđen međunarodni oružani sukob, okupacija i hrvatski udruženi zločinački poduhvat

  Pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju danas su izrečene pravomoćne presude u predmetu protiv bivših političkih i vojnih vođa samoproglašene Herceg-Bosne – Jadranka Prlića, Brune Stojića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića,