Fondacija Mak Dizdar ʽskrećeʼ turiste u Stolac

Fondacija Mak Dizdar ʽskrećeʼ turiste u Stolac

Projektom ‘Stolac: Raskršće civilizacija’ predviđeno je povećanje broja turističkih posjeta općini kroz stvaranje i promoviranje nove turističke rute.

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine jučer je predstavljen projekt Stolac: raskršće civilizacija, čiju implementaciju je Fondacije Mak Dizdar započela u martu ove godine.

Projektom je predviđeno povećanje broja turističkih posjeta općini kroz stvaranje i promoviranje nove turističke rute koja uključuje kulturno-historijsko naslijeđe općine Stolac, javljeno je iz Fondacije.

„Čast nam je predstaviti međusobno povezane projektne aktivnosti, počevši s istraživanjem historijske građe koju koristimo kao bazu za interpretativnu signalizaciju i edukativne materijale za naše stručne vodiče. Vizualni i narativni identitet su omogućili da kreiramo kompletan turistički proizvod koji uključuje kulturno-turističku rutu, kao i rad Centra za interpretaciju kulturne baštine u kojem će djelovati mladi iz Stoca i prenositi priču o svom gradu. S ciljem postavljanja temelja destinacijskog menadžmenta stolačkog kraja, povezat ćemo sve zainteresirane strane i kroz projektne aktivnosti vratiti Stolac na turističku mapu Bosne i Hercegovine“, kazala je Ruba Velagić, rukovoditeljica projekta.

S ciljem stvaranja i promoviranja nove turističke rute u Stocu je nedavno održana edukacija za turističke vodiče iz Sarajeva, Mostara i Stoca.

„Pored zaštite i promocije lika i djela pjesnika Maka Dizdara, jedan od strateških ciljeva Fondacije Mak Dizdar je i afirmacija kulturnog naslijeđa Stoca i Hercegovine, njegovog rodnog kraja. U skladu s tim ciljem Fondacija je pokrenula projekt Stolac: Raskršće civilizacija čiji cilj jest stvaranje nove kulturno-turističke rute koja će objediniti bogato kulturno naslijede stolačkog kraja“, rekao je, između ostalog, Gorčin Dizdar, predsjednik Upravnog odbora Fondacije Mak Dizdar.

Također, od 24. do 26. jula, Fondacija najavljuje niz promotivnih projekata, a u sklopu Festivala kulture Slovo Gorčina

Aldin Krgo, lokalni koordinator ovog projekta, kaže kako je predstavljanje kulturno-historijskog naslijeđa Stoca kao bogatog resursa važna karika u turističkom lancu u Bosni i Hercegovini. „Ovim projektom to želimo spriječiti, što više učiniti atraktivnim za posjetioce i uživaoce lijepog. A za Stolac možemo reći s ponosom da je predivna turistička destinacija, samo ga treba njegovati, čuvati i baštiniti“, izjavio je Krgo.

Aktivnosti ovog projekta se provode kroz bespovratna sredstva Projekta za razvoj i promociju turizma Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) i Evropske unije.

Previous Ruski ambasador na informativnom razgovoru u MVP Bosne i Hercegovine
Next Predsjedavajući državnog Predsjedništva pozvao ambasadora Srbije na hitan sastanak

You might also like

NASLIJEĐE

Mlinčići na Plivi: Čuvari tradicije stare nekoliko stotina godina (FOTO)

Nedaleko od grada Jajca, između Velikog i Malog Plivskog jezera, na sedrenoj barijeri izgrađene su plivske vodenice, koje se u Jajcu popularno nazivaju i mlinčići. Devetnaest vodenica – sojenica pokrivenih šindrom izgrađene

NASLIJEĐE

Obilježene 483 godine Gazi Husrev-begove biblioteke: Čuvar naslijeđa duhovne i kulturne baštine

Prigodnim programom i promocijom djela obilježena je 483. godišnjica Gazi Husrev-begove biblioteke, institucije koja skoro pola milenija sakuplja i čuva relevantno dokumentarno naslijeđe za proučavanje duhovne i kulturne baštine Bosne

NASLIJEĐE

Atik džamija, simbol prepoznatljivosti Bijeljine (Video)

U Bijeljini je postojalo 9 džamija (6 istovremeno), 2 tekije, muška medresa, ženska medresa, ruždija, više turbeta, pet mekteba, mala kiraethana, velika kiraethana, hamam, veliki broj vakufskih dućana i zemljišnih