Na današnji dan bosanska armija oslobodila je Bosanski Petrovac

Na današnji dan bosanska armija oslobodila je Bosanski Petrovac

Četrnaestog septembra 1995. godine pobjedonosni 5. korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine oslobodio je Bosanski Petrovac.

Ovaj grad u Bosanskoj Krajini prvi je oslobođen u velikoj pobjedonosnoj operaciji ARBiH ‘Sana 95‘ koja je otpočela samo dan ranije. U nastavku su se nizali slobodni gradovi i teritorije širom zapadnih dijelova naše domovine.

Snimci državne, bosanskohercegovačke televizije prikazuju nam emocije i odlučnost vojnika, pripadnika 502. viteške brigade 5. korpusa prilikom oslobođenja Bosanskog Petrovca. Tadašnji komandant brigade Hamdija Abdić čestitao je vojnicima te tom prilikom pobjedonosno najavio oslobođenje Ključa.

Riječi jednog od komandanata:

-Rasurili smo ih jednom rječju jednom za navijek. I dokazali, da oni ljudi koji su s lovačkim puškama ih dočekali.. sinoć kad sam se vozio na tenkovima, moje osjećaje nije mogao niko shvatiti. Jer sam se borio od prvog dana – ničim, sinoć se vozim na tenku. To smo mi sve golim rukama uzeli, i naši borci i ginuli za to, al’ smo stvorili armiju koja je ponos i Evropi i ovom svijetu. Kojoj niko ne može prigovoriti jednu riječ. Za nas prepreka nema!

Simpatične su riječi i jedne od pripadnica ARBiH (naslovna fotografija), što se može pogledati u priloženom videu.

“Operacija Sana 95 – Nedovršena pobjeda”

Na temu ove historijske oslobodilačke akcije urađen je i dokumentarni film “Operacija Sana 95 – Nedovršena pobjeda”.

Film je realizirala produkcija “Pravda“ povodom 20-godišnjice operacije “Sana 95“, kada je Armija Republike Bosne i Hercegovine nakon deblokade Bihaćkog okruga i oslobađanja Velike Kladuše, Bosanskog Petrovca, Kulen Vakufa, Ključa, Bosanske Krupe, Grmeča, Jasenice, Lušci Palanke, Sanice, Sanskog Mosta, odlukom međunarodne zajednice zaustavljena na prilazima Prijedoru, Bosanskom Novom i Banjoj Luci.

Udruženje demobilisanih boraca odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992-1995 Bosanski Petrovac i ove godine organizuje manifestaciju obilježavanja 25.godišnjiceoslobođenja ovog grada.

 Centralna svečanost najavljena je za danas, s ciljem podsjećanje na nesebične žrtve boraca i starješina 5. korpusa ARBIH, koji su činom oslobođenja ove općine stvorili uslove za uspostavljenje civilnih struktura vlasti.

Time je omogućen povratak protjeranog bošnjačkog naroda, a s druge strane i povratak Srba koji su tokom oslobođenja ove općine napustili svoje domove.

Već 25 godina Bosanski Petrovac sinonim je za jednakost, toleranciju i suživot.

Previous Aldin Glumčević - od povratničke priče u Ševarlijama do učenika generacije na Saobraćajnom fakultetu u Doboju
Next Otvoren 18. Bee Fest Sarajevo

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Pravoslavna veza: Rusi, Grci i Ukrajinci u Bosni i Hercegovini 1992-1995

Procjenuje se da je tokom agresije i genocida u Bosni i Hercegovini učestvovalo najmanje 600 pravoslavnih dobrovoljaca. Najveći broj navedenih dobrovoljaca činili su Rusi i Ukrajinci. Značajno mjesto imaju i

NAŠI DANI

RS mora platiti 500.000 eura za rušenje najstarije džamije u Bosni i Hercegovini

Sud presudio da bosanskohercegovački entitet Republika Srpska treba platiti značajan iznos za rušenje Turhan-Emin begove džamije u Ustikolini. Piše: Elma Geca Općinski sud u Goraždu donio je presudu kojom je,

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Džaferović u Kalinoviku i Nevesinju s porodicama ubijenih Bošnjaka

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović boravio je danas u Kalinoviku, gdje sa preživjelim i porodicama žrtava učestvovao u obilježavanju 29. godišnjice zločina nad bošnjačkim stanovništvom te općine. Na