Na današnji dan bosanska armija oslobodila je Bosanski Petrovac

Na današnji dan bosanska armija oslobodila je Bosanski Petrovac

Četrnaestog septembra 1995. godine pobjedonosni 5. korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine oslobodio je Bosanski Petrovac.

Ovaj grad u Bosanskoj Krajini prvi je oslobođen u velikoj pobjedonosnoj operaciji ARBiH ‘Sana 95‘ koja je otpočela samo dan ranije. U nastavku su se nizali slobodni gradovi i teritorije širom zapadnih dijelova naše domovine.

Snimci državne, bosanskohercegovačke televizije prikazuju nam emocije i odlučnost vojnika, pripadnika 502. viteške brigade 5. korpusa prilikom oslobođenja Bosanskog Petrovca. Tadašnji komandant brigade Hamdija Abdić čestitao je vojnicima te tom prilikom pobjedonosno najavio oslobođenje Ključa.

Riječi jednog od komandanata:

-Rasurili smo ih jednom rječju jednom za navijek. I dokazali, da oni ljudi koji su s lovačkim puškama ih dočekali.. sinoć kad sam se vozio na tenkovima, moje osjećaje nije mogao niko shvatiti. Jer sam se borio od prvog dana – ničim, sinoć se vozim na tenku. To smo mi sve golim rukama uzeli, i naši borci i ginuli za to, al’ smo stvorili armiju koja je ponos i Evropi i ovom svijetu. Kojoj niko ne može prigovoriti jednu riječ. Za nas prepreka nema!

Simpatične su riječi i jedne od pripadnica ARBiH (naslovna fotografija), što se može pogledati u priloženom videu.

“Operacija Sana 95 – Nedovršena pobjeda”

Na temu ove historijske oslobodilačke akcije urađen je i dokumentarni film “Operacija Sana 95 – Nedovršena pobjeda”.

Film je realizirala produkcija “Pravda“ povodom 20-godišnjice operacije “Sana 95“, kada je Armija Republike Bosne i Hercegovine nakon deblokade Bihaćkog okruga i oslobađanja Velike Kladuše, Bosanskog Petrovca, Kulen Vakufa, Ključa, Bosanske Krupe, Grmeča, Jasenice, Lušci Palanke, Sanice, Sanskog Mosta, odlukom međunarodne zajednice zaustavljena na prilazima Prijedoru, Bosanskom Novom i Banjoj Luci.

Udruženje demobilisanih boraca odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992-1995 Bosanski Petrovac i ove godine organizuje manifestaciju obilježavanja 25.godišnjiceoslobođenja ovog grada.

 Centralna svečanost najavljena je za danas, s ciljem podsjećanje na nesebične žrtve boraca i starješina 5. korpusa ARBIH, koji su činom oslobođenja ove općine stvorili uslove za uspostavljenje civilnih struktura vlasti.

Time je omogućen povratak protjeranog bošnjačkog naroda, a s druge strane i povratak Srba koji su tokom oslobođenja ove općine napustili svoje domove.

Već 25 godina Bosanski Petrovac sinonim je za jednakost, toleranciju i suživot.

Previous Aldin Glumčević - od povratničke priče u Ševarlijama do učenika generacije na Saobraćajnom fakultetu u Doboju
Next Otvoren 18. Bee Fest Sarajevo

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Međunarodni sud: Predata aplikacija za reviziju presude

Delegacija Bosne i Hercegovine predvođena Davidom Schefferom, Phon van den Biesenom i Sakibom Softićem predala je aplikaciju za reviziju presude Bosne i Hercegovine protiv Srbije. Kako javlja reporter N1 Vlado

NAŠI DANI

Za Prlića i ostale zatražena kazna od 220 godina zatvora (Video)

Haško tužilaštvo zatražilo je da umjesto 111 šestorici najviših vojnih i politički zvaničnika tzv. HR Herceg-Bosne bude presuđena kazna od 220 godina zatvora. Visina kazni koje je prvostepeno vijeće Haškog

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Postavljene dvije spomen-ploče: Obilježena 27. godišnjica raspuštanja logora “Omarska”

Na mjestu nekadašnjeg logora Omarska, danas je u prisustvu brojnih bivših logoraša, članova udruženja logoraša, međunarodnih predstavnika te porodica šehida obilježena 27. godišnjica raspuštanja logora. Poslana je i jasna poruka