Kosovo: Bošnjačkim učenicima podijeljene čitanke na bosanskom jeziku

Kosovo: Bošnjačkim učenicima podijeljene čitanke na bosanskom jeziku

Na Kosovo su dopremljene čitanke na bosanskom jeziku. Udžbenike iz matične zemlje poslalali su BZK Preporod, HD Merhamet, Fondacije ‘Alija Izetbegović’ i Izdavačka kuća ‘Vrijeme’.

-Danas smo izvršili podjelu Čitanki za dva razreda (200 + 200 kom.) u nastavi na bosanskom jeziku u Republici Kosovo.

Čitanke su hedija BZK Preporod, HD Merhamet, Fondacije ‘Alija Izetbegović’ i Izdavačke kuće ‘Vrijeme’, iz Bosne i Hercegovine, za bošnjačke učenike u Republici Kosovo.

Primopredaji su prisustvovali direktorica škole u Vitomirici kod Peći, profesorica Draga Babačić, kao i profesor Esat Kurešepi, direktor škole u Rečanima kod Prizrena. Oni će uz pomoć svojih kolega i koleginica izvršiti daljnju distribuciju po drugim školama.

-Zahvaljujemo se na dobroj volji donatora iz Bosne, zasebno agilnom g. Muharemu Spahiću. Ova narudžba je odrađena u koordinaciji sa spomenutim direktorom Kurešepijem, koji se izjasnio za najprioritetnije čitanke, što ne bi trebalo da znači da se neće nastaviti s nabavkom ovih udžbenika i za druge razrede. Inače će narednih dana biti podijeljena i nova Početnica i Radna sveska za prvi razred za sve naše učenike po Kosovu.

Početnicu je ove godine kupilo Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije R. Kosova od IK ‘Vrijeme’ iz BiH, posrednik na Kosovu je bila IK ‘Dukagjini’ iz Peći, te će ministarstvo izvršiti i njenu podjelu, iz istog dopremljenog kontigenta udžbenika.

Ovo je rezultat našeg nedavnog dogovora s ministrom obrazovanja Vlade Republike Kosova, tokom susreta u MONT i, u međuvremenu, dogovora sa donatorima u BiH – naveo je bošnjački političar s Kosova Ćerim Bajrami.

Previous Džaferović se obratio na posebnoj sesiji Generalne skupštine UN-a (VIDEO)
Next Porodica Mešić: Samir, njegova supruga Fatima, zajedno sa svoje četvero djece, vratili su se iz Nizozemske u Bosnu

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Izložba posvećena Nasuhu Matrakčiju od 1. do 8. septembra u Japanu

Izložba “Nasuh Matrakči: Genije 16. stoljeća” 1. septembra bit će otvorena u galeriji Owada kulturnog centra Shibuya u Tokiju i trajat će do 8. sepmtebra.  Izložba posvećena pjesniku, historičaru i

NAŠI LJUDI

Mlada Bosanka u Bostonu pokrenula sekciju dječijeg folklora

  Ljubav prema domovini i njenom historijskom naslijeđu Anela još od malena njeguje kroz folklor. Nakon što je prestala da igra, osnovala je folklornu sekciju za djecu, a za MojaBiH.ba

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Elektroinžinjer Elvir Hasedžić – šef istraživačkog tima “ Jaguar & Land Rover”

  Prije sedam godina pisali smo o uspješnom mladom čovjeku porijeklom iz Banje Luke, magistru elektroinžinjerstva Elviru Hasedžiću koji je tada počeo graditi karijeru u prestižnom “ Jaguar & Land