Odobrena sredstva za obnovu nacionalnog spomenika Stari grad Visoki

Odobrena sredstva za obnovu nacionalnog spomenika Stari grad Visoki

Služba za lokalni ekonomski razvoj, komunalne poslove, zaštitu okoline i javne nabavke Grada Visoko je u proteklom periodu, u saradnji sa Zavičajnim muzejem Visoko, uputila Federalnom ministarstvu kulture i sporta prijavu na Javni poziv za odabir programa i projekata koji će se sufinansirati iz proračuna FBiH u 2020.godini – Transfer za obnovu kulturnog i historijskog naslijeđa sa projektom Izrada glavnog projekta konzervatorsko – restauratorskih radova na Starom gradu Visoki.

Nakon sistematskih arheoloških istraživanja južne trećine Grada Visoki 2007. i 2008. godine, koju je vodio Zemaljski muzej BiH u saradnji sa Zavičajnim muzejom Visoko, 2010. godine izvršena je konzervacija i restauracija otkopanih arhitektonskih elemenata sa naglaskom na bedeme, dok su arhitektonske strukture unutar bedema devastirane tokom trajanja samih istraživanja i nisu podvrgnute konzervatorsko-restauratorskom postupku.

U periodu april-maj 2019. godine, izvršena su arheološka istraživanja od strane Odjela za arheologiju Univerziteta u Mostaru u saradnji sa Zavičajnim muzejom Visoko sa ciljem revizije i ponovnog definisanja arheoloških slojeva i arhitektonskih struktura u južnom dijelu platoa Starog grada. Ova istraživanja iz 2019. godine imala su za cilj dovesti istraženi dio lokaliteta u stanje spremno za provedbu postupaka konzervacije i restauracije s ciljem njegova očuvanja i prezentacije.

Cilj prijave na ovaj Javni poziv je izrada projektno – tehničke dokumentacije na nivou glavnog projekata kako bi se stvorili uslovi za nastavak konzervacije i djelimične restauracije na lokalitetu Stari grad Visoki.

Ističemo da su Gradu Visoko odobrena sredstva za izradu projektno – tehničke dokumentacije, te u narednom periodu očekujemo realizaciju odobrenih sredstava, a sve u cilju očuvanja nacionalnog spomenika, s obzirom na loše stanje i ozbiljno narušenu statiku otkrivenih arhitektonskih elemenata i struktura.

Grad Visoko u okviru navedene službe svakodnevno izrađuje prijedloge projekata koje upućuje raznim nivoima vlasti, počevši od kantonalnog, federalnog, državnog, pa do EU fondova, u skladu sa potrebama lokalne zajednice. Specifično polje djelovanje u Gradu Visoko zauzima i Tim za izradu aplikacija pri Službi za lokalni ekonomski razvoj čiji je primarni cilj pomoć lokalnim preduzećima, organizacijama, institucijama, marginaliziranim grupama i pojedincima – navode iz Press službe Grada Visoko.

Video: Neven Krajisnik, YT

Stari grad Visoki nalazi se na vrhu brda Visočice, na visini od 766,5 m, oko 300 m iznad doline u kojoj se razvilo naselje Visoko.

Vrh Visočice je bio najpogodniji položaj u okvirima najstarije i najuže Bosne.

Prvi spomen samog grada “in castro nosto Visoka vocatum” je u povelji mladog bana Tvrtka od 1. septembra 1355. godine, što znači da je u vrijeme vladavine njegovog prethodnika bana Stjepana II Kotromanića, u prvoj polovini XIV vijeka, grad ili sagrađen ili je već postojao.

Na mjestu današnjeg Visokog ili negdje u Visočkom polju postojala je i teritorijalno-politička jedinice pod imenom Bosna u ranom srednjem vijeku, smatraju historičari.

Postoje dokazi da su starješine redovne crkvene hijerarhije, kao i visoki dostojanstvenici bosanske crkve, imali svoja stalna sjedišta u okolini Visokog.

U prvoj polovini XIV vijeka, je u obližnjim Moštrima nalazila se kuća (hiža) krstjana, a sva “crkva bosanska”, odnosno njeni prvaci obavljali su svoje javne poslove tada u Moštrima.

U to doba u Visočkom polju je bio banski, kasnije kraljevski dvor u Moštrima, kao i mjesto održavanja sabora.

Krunidbeno mjesto bosanskih kraljeva bilo je u Milima između 1377. i 1461. godine. 

Iz XIV i XV vijeka je poznat niz dokumenata banske i dvorskih kancelarija, te raznih dokumenata koje se odnose na živu privrednu djelatnost dubrovačkih i domaćih trgovaca u Podvisokom, pisanih u mjestima u Visočkom polju, tj. u gradu-utvrđenju ili u njegovom pograđu Podvisokom.

Previous Svečanom akademijom u Skoplju obilježen Dan Bošnjaka
Next Plenkoviću i velikohrvatima sporno kada Bošnjaci biraju Komšića; izbor načelnika Vareša ne spominju

You might also like

BAŠTINA

Nacionalni spomenici: Kuća Mare Popović u Gračanici

  Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2003. godine, proglasila je „Historijsku građevinu – Kuća Mare Popović u Gračanici“, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Objekat Kuća Mare Popović nalazi se u mahali

BAŠTINA

Olimpijski muzej Sarajevo nominiran za nagradu EMYA 2023

Olimpijski muzej Sarajevo nominiran je za nagradu EMYA 2023 Evropskog muzejskog foruma (EMF), kao jedan od evropskih muzeja koji će konkurirati za nekoliko nagrada za najbolji muzej Europe – među

BH RAZGLEDNICA

Predbajramsko uređenje džamije i vakufskog kompleksa na Starom Teočaku

U Teočaku, u dijelu poznatom kao Stari Teočak, jučer je organizirana radna akcija čišćenja i uređenja vakufskog prostora i čuvene džamije Fethija kako bi nastupajući Kurban-bajram ova “maksus džamija” dočekala