Povećan izvoz čokoladnih proizvoda iz naše zemlje

Povećan izvoz čokoladnih proizvoda iz naše zemlje

Iako je pandemija virusa korona negativno uticala na plasman brojnih proizvoda iz Bosne i Hercegovine na inostrana tržišta, domaći konditori u konačnici imaju razloga za zadovoljstvo, jer se izvoz slatkiša ove godine, u odnosu na 2019, povećao.

“U odnosu na prošlu godinu, gdje je do kraja oktobra izvezeno oko 3.200 tona kakaoa i proizvoda od kakaoa u vrijednosti od 15,7 miliona KM, ove godine, za isti period, izvoz je iznosio blizu 3.800 tona, čija je vrijednost 19,6 miliona KM”, saopštili su “Nezavisnim” iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

U isto vrijeme, kako navode, to nije slučaj i s uvozom, koji je blago pao u odnosu na 2019. godinu.

“Do kraja oktobra 2019. godine uvoz je iznosio 16.900 tona u vrijednosti od oko 140 miliona KM, dok je ove godine, u istom periodu, uvezeno oko 16.850 tona ovih proizvoda, vrijednih oko 137,7 miliona KM”, naveli su iz UIO.

Iako je, dakle, prema ovim podacima, uvoz čak pet puta veći od izvoza, prostora za optimizam u ovoj grani industrije ima. Svjedoče tome i najave otvaranja novih tržišta.

Iz preduzeća za proizvodnju keksa i srodnih proizvoda “Mira” iz Prijedora rekli su da pandemija virusa korona nije uticala na izvoz njihovih proizvoda te da stabilno posluju.

“Naše proizvode najviše izvozimo u Hrvatsku, Saudijsku Arabiju, zemlje članice CEFTA, Sjedinjene Američke Države, Kanadu te zemlje zapadne Evrope”, rekli su iz “Mire”.

Dobrim poslovanjem, uprkos pandemiji, pohvalili su se i iz kompanije “AC Food” iz Velike Kladuše.

“Imali smo povećan izvoz proizvoda u inostranstvo, ali se takođe povećala i prodaja na domaćem tržištu”, rekla je za “Nezavisne novine” Mirela Vračić, operater za knjigovodstvo kompanije “AC Food”.

Kako je dodala, proizvode najviše izvoze u zemlje Evropske unije, ali se polako šire i na prostor Amerike i Australije.

“Trenutno stvaramo i nova tržišta, od kojih su aktuelna Rumunija, Kanada, Emirati, a uskoro očekujemo još atraktivnih lokacija na koje bismo mogli plasirati naše proizvode”, istakla je Vračićeva.

Inače, prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, čokoladni proizvodi iz Bosne i Hercegovine su se, i ove, kao i 2019. godine, najviše izvozili u Srbiju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, dok se najviše uvoze iz Hrvatske, Srbije i Njemačke.

Previous Bajević: Zemlju kada predstavljaš moraš biti ozbiljan uvijek, do kraja
Next Napadi na Bosnu i Hercegovinu - „Hrvatska i Srbija ugrožavaju mir“

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Swity sokovi na novim tržištima: Od sada i u Dubaiju

Bosanskohercegovački prerađivač voća i povrća Swity d.o.o. iz Gradačca, vlasnik poznatih Vegafruitovih brandova, nakon pokretanja proizvodnje nastavlja sa otvaranjem novih stranih tržišta, ali i sa kontinuitetom širenja već osvojenih za

Ekonomija/Biznis

Razvojni bum u Gračanici (Video)

Gračanica je još jedna bosanska sredina koja može poslužiti kao primjer kada je riječ o poduzetništvu i razvoju biznisa. U Gračanici se radi punom parom.  Aktuelna je izgradnja više od

Ekonomija/Biznis

Dvije prijateljice kreirale bosanski brend opreme za rad u vrtu

  Dvije prijateljice Mensura Sušić i Andisa Kubat su odlučile da ujedine svoje iskustvo i kapacitete, te su osnovale kompaniju “Empress” okupivši mladi tim stručnjaka, s ciljem da pokrenu jedinstvenu