Francuska ambasada: Divjak je prvi Bosanac dobitnik Legije časti, najvećeg francuskog odlikovanja

Francuska ambasada: Divjak je prvi Bosanac dobitnik Legije časti, najvećeg francuskog odlikovanja

Francuska ambasada i Francuski Institut u Bosni i Hercegovini sa velikom tugom primili su vijest o smrti generala Jovana Divjaka, bosanskog patriote koji je stao u odbranu Bosne i Hercegovine i Sarajeva tokom rata 90-tih godina.

– Veliki humanista, čovjek iz kulture i snažnog intelekta, general Jovan Divjak cijeli svoj život bio je solidaran posebno sa najranjivijim i zaboravljenim, kao što su mladi Romi kojima je omogućio da završe visoke studije, na šta je bio ponosan. Hiljade mladih Bosanaca dobili su priliku da studiraju zahvaljujući udruženju ‘Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu’, čiji je osnivač, a koje je Ambasada Francuske u BiH kontinuirano podržavala – saopćeno je iz Ambasade.

Francuska oplakuje generala Jovana Divjaka i kao velikog frankofonog prijatelja Francuske i Francuza, prvog Bosanca dobitnika Legije časti, najvećeg francuskog odlikovanja.

Francuski institut i francuska ambasada u Bosni i Hercegovini izražavaju svoje najiskrenije saučešće porodici i prijateljima Jovana Divjaka, a čija je “smrt veliki gubitak za Bosnu i Hercegovinu”.

Od Divjaka su se oprostile mnoge bosanske javne ličnosti, a iz Francuske i poznati filozof Bernard-Henri Lévy, koji je bio prijatelj i predsjednika Alije Izetbegovića.

Previous Ljekarska komora: Kada napadate ljekara, povrijedite i pacijente
Next Bosna je jedan lijep vrt, a grad Sarajevo je onaj dio vrta gdje uživanje postiže vrhunac

You might also like

NAŠI DANI

Ahmetović: Sudbonosni dan za BiH, nikada ne bih prihvatio odluku Schmidta

 “Sudbonosni dan za BiH” – izjavio je poslanik Bundestaga Adis Ahmetović nakon jučerašnje ustavne promjene u Bosni i Hercegovini koju je donio Christian Schmidt: “U proteklih šest mjeseci ustav u Bosni i Hercegovini više puta je

OTPOR BOSNE

Teočak: Obilježena godišnjica ofanzive “Trokut”

  U Teočaku je obilježena godišnjica slamanja neprijateljske ofanzive „Trokut“, koja je još poznata pod nazivom i kao bitka za Bilaliće. U martu 1993. godine agresor je prvi i jedini

NAŠI DANI

Za zločine u Doboju optužen i Borislav Paravac

Paravac je bio član Predsjedništva BiH od 2003. do 2006. godine, a osim njega optužene su još tri osobe. Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao