Zašto vlasti RS-a nabavljaju teško naoružanje vojnog ranga

Zašto vlasti RS-a nabavljaju teško naoružanje vojnog ranga

Primarna uloga policije Republike srpske, kao i svake druge policije, jeste održavanje javnog mira i reda u ime velike većine građana RS koji poštuju zakon.

Pitanje koje treba postaviti vlastima RS jeste zašto vjeruju da je potrebno nabaviti takvo teško naoružanje vojnog ranga za svoje policijske snage i koja je to sigurnosna prijetnja koja bi opravdala upotrebu takvog smrtonosnog oružja, rečeno je Feni iz Ureda visokog predstavnika (OHR) na pitanje o dodatnom naoružavanju MUP-a RS.

U medijima se proteklih dana pojavila informacija da je Ministarstvo unutrašnjih poslova entiteta RS na više relevantnih adresa (državnih ministarstava i institucija) u Bosni i Hercegovini nedavno uputilo zahtjev kojim se traži dozvola za uvoz Rogue Lite-borbene stanice na daljinsko upravljanje kalibra 12,7 mm i Rogue Lite – borbene jedinice na daljinsko upravljanje kalibra 7,62 mm. Prema ovom zahtjevu, krajnja upotreba predmetne robe je ugradnja i instalacija na vozilo koje je napravilo “Tehnički remont” u Bratuncu, a po obavezama iz kupoprodajnog ugovora sklopljenog između “Tehničkog remonta” i MUP-a RS.

-Vlasti RS bi trebalo da ponude javno i transparentno objašnjenje, a posebno u periodu kada bi raspoloživa sredstva valjalo usmjeriti u pravcu borbe protiv pandemije Covid-19 i ublažavanja ekonomskih posljedica koje stanovništvo i dalje trpi, ističu iz OHR-a.

U međuvremenu, neosporni lider u manjem entitetu ima drugu priču.

-Republika srpska nema plan da izađe iz Bosne i Hercegovine. Rat je neprihvatljiv. RS neće voditi rat, neće voditi rat ni za svoju samostalnost. Nikada nećemo povući niti jedan ratni potez koji bi mogao ili bio usmjeren ka tome pitanju vezano za naš status, poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nakon današnjeg susreta u Banjoj Luci s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Previous Fantazije o pomicanju granica spadaju definitivno u sanduk sa moljcima jedne propale prošlosti
Next Olimpijski komitet BiH novčano nagradio Mariju Štetić i Nedžada Husića

You might also like

NAŠI DANI

Hadžidedić o potezima državnog ministra finansija: Pokušaj rušenja institucija Bosne i Hercegovine

Zlatko Hadžidedić, profesor političkih nauka, oštro je reagovao na vijest da je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija Bosne i Hercegovine, prenio nadležnosti s države na entitete za međunarodne ugovore o dvostrukom

NAŠI DANI

Pozivi Tužilaštvu da formira predmet ‘Radovan Višković’

Memorijalni centar Srebrenica je pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera entiteta Republike srpske Radovana Viškovića, a vodeći se navodima zaštićenog svjedoka M-16 koji je

NAŠI DANI

Sve više đaka: U Vogošći će se graditi nova osnovna škola

Općinsko vijeće Vogošća je 31.10.2019. godine na svojoj 32. redovnoj sjednici utvrdilo javni interes Općine Vogošća za osnivanje Javne ustanove osnovne škole u naselju Rosulje. Ovom odlukom stvorene su pravne