New York: Ministrica Turković sastala se  sa generalnim sekretarom UN-a

New York: Ministrica Turković sastala se sa generalnim sekretarom UN-a

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se danas u New Yorku sa Antoniom Gutteresom, generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija.

Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, borbi protiv koronavirusa te napretku u reformama, zelenoj agendi, o UN fondu za izgradnju mira, te odnosima u regiji Zapadnog Balkana i o koracima koje je potrebno preduzeti da se osigura trajna stabilnost i sigurnost kako bi se spriječio odlazak mladih iz BiH.

BiH treba rješenja koja će ojačati državu i donijeti prijeko potrebnu stabilnost i funkcionalnost, jer česte blokade i opstrukcije donošenja odluka zloupotrebom zaštitnih mehanizama koji su ostavljeni u Dejtonskom sporazumu, glavna su prepreka napretku – naglasila je ministrica Turković.

Generalni sekretar Gutteres je pozdravio dosadašnji napredak Bosne i Hercegovine naglašavajući da je zajedničkim naporima potrebno izgraditi napredniju BiH.

Sagovornici su se dotakli i skorog obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici te nedavne pravosnažne presude Ratku Mladiću.

Ministrica Turković je govorila i o neophodnosti poštivanja sudskih presuda te donošenja zakonske zabrane negiranja genocida u BiH i slavljenja ratnih zločina. Pomenuta je i mogućnost održavanja izložbe o genocidu u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Ministrica se još jednom založila za bržu isporuku vakcina protiv koronavirusa putem mehanizma COVAX. Također, uputila je poziv generalnom sekretaru da posjeti Bosnu i Hercegovinu. Sastanku je prisustvovao i ambasador Sven Alkalaj.

Previous Naš najbolji košarkaš u Visokom: Nurkić najavio dolazak NBA zvijezde Lillarda u Bosansku dolinu piramida
Next Švicarski Bosanci preskočili svjetske prvake: Petković i Seferović u 1/4 finalu Eura

You might also like

NAŠI DANI

Čist zrak na planinama: Bjelašnica puna posjetilaca (Video)

Od zagađenog zraka građani spas traže na planinama. Osim čistog zraka, što posjetitelji Bjelašnice još mogu naći? Na početku otvaranja zimske sezone najavljena su poboljšanja za ljubitelje planina i zimskih

NAŠI DANI

Kapacitet izolatorija Podhrastvi popunjen: Osoblje KCUS-a samo nosi teret liječenja kovid pacijenata

Kapacitet izolatorija Podhrastvi potpuno je popunjen. U ovom trenutku 16 je ekstremno teških pacijenata na intenzivnoj njezi. Osoblje KCUS-a ne može samo nositi taj teret, izjavila je za Federalnu televiziju

NAŠI DANI

Krug 99 i ReSTART za sutra najavili protest – Zaustaviti razgradnju države

Asocijacija nezavisnih intelektualaca “Krug 99” i neformalna grupa građana “ReSTART” najavili su za sutra u Sarajevu mirni protest ispred OHR-a sa kojeg će poslati poruku da se zaustavi razgradnja države.