Komšić i Džaferović uputili poruke solidarnosti predsjedniku J. Bidenu povodom godišnjice napada na SAD

Komšić i Džaferović uputili poruke solidarnosti predsjedniku J. Bidenu povodom godišnjice napada na SAD

Povodom godišnjice terorističkog napada u SAD-u 11. septembra 2001. godine, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je predsjedniku SAD-a Joe Bidenu riječi podrške. 

U njima se ističe da Bosna i Hercegovina i Sjedinjene Američke Države dijele višedecenijsko prijateljstvo i partnerstvo.

– Godišnjica stradanja nevinih žrtava u terorističkom napadu 11. septembra 2001. godine, prilika je da se podsjetimo na pravednu borbu za istinu i kažnjavanje zločinaca. Bosna i Hercegovina, takođe, ima bolne  datume i shvata značaj godišnjica obilježavanja ovakvih tragičnih događaja i decenijama poslije, kako bi osigurali da se isti nikada nikome više ne ponove.

Teroristički napad u SAD-u bio je napad na demokratsko društvo koje se zalaže za mir, slobodu, sigurnost i prosperitet.

U ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i u svoje lično ime, upućujem Vama i Vašem narodu SAD-a riječi podrške na ovaj veoma važan datum. Čvrsto stojimo uz svoje prijatelje!, poručio je  predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić predsjedniku SAD-a Joe Bidenu povodom godišnjice terorističkog napada u SAD-u.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović poslao je poruku solidarnosti predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu i američkom narodu, povodom 20. godišnjice od terorističkih napada na SAD

U svoje lično ime i u ime građana Bosne i Hercegovine, upućujem poruku iskrene solidarnosti prema prijateljskom američkom narodu koji obilježava 20. godišnjicu od terorističkih napada u kojima je živote izgubilo 2977 nedužnih ljudi.

Sjećanje na žrtve obavezuje nas da svi, kao globalna zajednica, nastavimo voditi odlučnu borbu protiv terorizma kao oličenja istinskog zla, i da ne dopustimo da nasilje nadvlada mir i zajedničke vrijednosti.

Izetbegović povodom godišnjice terorističkih napada uputio pismo Ambasadi SAD 

Poštovani amabasadore Nelson, 

Molim Vas da povodom dvadesete godišnjice terorističkog napada na Svjetski trgovački centar u New Yorku i na Pentagon, porodicama žrtava, američkom narodu i vladi SAD prenesete izraze našeg dubokog saosjećanja. 

Prisjećajući se najstrašnijeg terorističkog napada koji je ikada izveden, svi trebamo biti svjesni obaveze da predano nastavimo ulagati maksimalan  napor u borbi protiv terorizma, nasilja i ekstremizma svih vrsta, te jačanja naših napora u očuvanju najsvetlijih dostignuća civilizacije – mira, slobode i demokratije. 

Mi u Bosni i Hercegovini imamo bolna iskustva o tome kakvu spiralu zla mogu pokrenuti nasilnici i ekstremisti ako se njihovo nasilje ne zaustavi na vrijeme. Zato borba protiv ideologija zla mora biti odlučna i kontinuirana.  

SAD su u Bosni i Hercegovini imale, i uvijek će imati partnera u globalnom suprotstavljanju terorizmu, ekstremizmu i ideologijama koje promoviraju podjele i nasilje – naveo je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Previous Čuvari ruža: potrebno više brige za očuvanje đulberšećer ruže
Next U Sarajevu održani protesti 'Pravda za Dženana i Davida'

You might also like

NAŠI DANI

Komšić: Vlasti Rs-a moraju prestati s rušenjem imovine povratnika u Kozarcu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozvao je vlasti entiteta Rs da poštuju Dejtonski mirovni sporazum odnosno Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma, s obzirom na to da se planiranom

NAŠI DANI

Mamić: Bosna i Hercegovina je moja prva domovina i isključivo ću ovdje služiti zatvorsku kaznu

Bivši predsjednik GNK Dinamo Zdravko Mamić izjavio je da ako bude služio zatvorsku kaznu služit će ju u Bosni i Hercegovini. Video FENA

NAŠI DANI

‘Strahuju od Begićeve i Kovačevićeve apelacije u Strazburu odakle je poručeno da se Hrvatska ne može miješati u te predmete’

Razlozi Schmidtove i HDZ-ove žurbe: Strahuju od Begićeve i Kovačevićeve apelacije u Strazburu odakle je poručeno da se Hrvatska ne može miješati u te predmete Christian Schmidt i HDZ BiH