Vlada FBiH: 230 miliona KM pomoći kantonima i općinama; podrška i početnim biznisima povratnika

Vlada FBiH: 230 miliona KM pomoći kantonima i općinama; podrška i početnim biznisima povratnika

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je u Doboj Istoku, u sklopu programa Podrška razvoju početnog biznisa (start-up), a kojeg ovo ministarstvo provodi od 2017. godine, potpisao ugovore o podršci sa 29 predstavnika firmi u razvoju.

Ugovori su uručeni obrtnicima-poduzetnicima iz Doboja, Teslića, Šamca, Modriče, Orašje, Odžaka, Kalesije i Doboj Istoka. Korisnici programa su odabrani putem javnog poziva Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Iz Ministarstva navode da je kroz ovaj program do sada je podržano 177 start-up firmi. 

– Zainteresiranost mladih je velika za podršku njihovih poslovnih ideja. Svake godine ih se prijavljuje više. Mi ih ohrabrujemo i motivišemo u toj namjeri. Broj aplikanata je skoro udvostručen u odnosu na prethodne godine. To je pravi sajam ideja. Raduje nas da smo vidjeli različite poslovne ideje, od stomatologa, dizajnera, više vrsta zanata itd. Posebno nas obraduje kada se pojavi i neko od bivših studenata koji su bili stipendisti Ministarstva. Nastojimo zaokružiti ciklus podrške mladim, a kada prerastu u mala i srednja preduzeća nudimo im nove programe podrške kroz zapošljavanje i nove investicije – kazao je ministar Ramić.

Korisnica ovog programa Aldina Ćurtović iz Kalesije odlučila je pokrenuti vlastiti biznis. Iako je radila kao televizijska voditeljica, ljubav prema šivenju i vezenju je prevagnula, pa svoje proizvode distribuira širom Bosne i Hercegovine. Ovaj program će joj pomoći u nabavci dodatne opreme.

– Kao majka tri djevojčice, odlučila sam da rizikujem i da pokrenem obrt koji je trenutno fokusiran na izradu odjeće za djecu. S obzirom na pozitivna iskustva, vidjela sam priliku i iskoristila je. Ima nas mladih koji još uvijek želimo da ostanemo u Bosni i Hercegovini i da se borimo za opstanak u njoj. Korisnim priliku da se zahvalim Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica i ministru Ramiću koji je podržao nas početnike i koji je, zahvaljujući ovim sredstvima, dao vjetar u leđa nama malim, a nadam se nekada i velikim obrtnicima. Ova sredstva će bar kod mene rezultirati i novim zapošljavanjima – kazala je Aldina Ćurtović 

U 2021. godini će biti podržano 96 start-up biznisa, a za tu namjenu je iz Budžeta Vlade Federacije BiH izdvojeno 573.500 KM, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. 

Vlada FBiH: Ugovori o dodjeli 230 miliona KM pomoći kantonima i općinama

Vlada Federacije BiH je za podršku nižim nivoima vlasti u FBiH u ovoj godini iz Budžeta FBiH osigurala direktnu finansijsku pomoć u iznosu od 230 miliona KM, od čega je 200 miliona KM pomoć kantonima i 30 miliona KM općinama.
 
Odluke o ovoj pomoći Vlada je donijela proteklog mjeseca, a u toku je potpisivanje ugovora s kantonima, te općinama i gradovima.

Inače, sredstva od 200 miliona KM namijenjena su za pomoć budžetima kantona, i to za provođenje strukturalnih reformi, te za prevladavanje, socijalnih, ekonomskih i zdravstvenih posljedica pandemije, kao i infrastrukturne projekte.
 
Od ukupnog iznosa je Unsko-sanskom kantonu dodijeljeno 23.903.093 KM, Posavskom 7.601.971 KM, Tuzlanskom 38.928.152 KM, Zeničko-dobojskom 31.878.226 KM i Bosansko-podrinjskom 4.152.192 KM. Srednjobosanskom kantonu pripada 22.278.273 KM, Hercegovačko-neretvanskom 19.419.727 KM, Zapadnohercegovačkom 8.301.059 KM, Sarajevskom 36.178.423 KM i Kantonu 10 iznos od 7.358.882 KM.
 
Za 80 općina i gradova u Federaciji BiH osigurano je 30 miliona KM, i to za jednokratnu finansijsku pomoć budžetima u iznosu od po 125.000 KM, te sredstva za 122 kapitalna projekta koja su dodijeljena po javnom pozivu.

Previous Strateške poruke EU i SAD za BiH: Podrška Schmidtu, otpor Rusiji i Kini, sankcije
Next Probijena druga cijev tunela Ivan

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Bosanski novinar na novosadskoj adresi odbjeglog optuženika za ratne zločine D. Kornjače – ratnog gospodara Čajniča

Ekipa Istrage, O kanala i Oslobođenja u srijedu je u Novom Sadu pronašla odbjeglog ratnog zločinca Duška Kornjaču. Nakon što je shvatio zbog čega su došli, optuženik za zločine protiv

NAŠI DANI

Saudijci velikom većinom kažu da bi arapske nacije trebale prekinuti veze s Izraelom

Nova anketa je pokazala da 96 posto državljana Saudijske Arabije  vjeruje da bi arapske zemlje trebale prekinuti veze s Izraelom kao odgovor na rat u Gazi, te da je popularnost Hamasa značajno porasla usred

NAŠI DANI

Christian Schmidt na meti njemačke tv-satire

Njemački portal Frankfurter Rundschau temetizira satirični Magazin Royale, koji se pozabavio likom i djelom visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, prenosi DW. Jan Böhmermann se u sinoćnjem izdanju satiričnog ZDF-ovog