U Sarajevu preminuo profesor Fikret Karčić

U Sarajevu preminuo profesor Fikret Karčić

Fikret Karčić, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i bivši predsjednik Ustavnog suda Islamske zajednice u BiH, preminuo je danas u 66. godini, prenosi AA.

Fikret Karčić je rođen u Višegradu 1955. godine. Srednjoškolsko obrazovanje je stekao u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu. Godine 1978. završio je Pravni fakultet u Sarajevu. Titule magistra i doktora nauka stekao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1985., odnosno 1989. godine.

Bio je profesor komparativne pravne historije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Predavao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, Marmara univerzitetu u Istanbulu, Međunarodnom islamskom univerzitetu Malezija, Univerzitetu u Oslu i Boise State University (SAD).

Njegov glavni akademski interes bila je historija islamskog prava i institucija u Bosni i Hercegovini u post-osmanskom periodu, reformistički pokreti u islamu, balkanski muslimani i komparativne pravne kulture.

Karčić je u dva mandata bio predsjednik Ustavnog suda Islamske zajednice. Bio je urednik Glasnika i dugogodišnji kolumnista IIN Preporod.

Godine 2018. zajedno s Enesom Karićem bio je dobitnik prestižne nagrade za životne djelo koje dodjeljuje Udruženje muslimanskih društvenih naučnika (UK).

Među objavljenim djelima Fikreta Karčića izdvajaju se “Šerijatski sudovi u Jugoslaviji 1918-1941”, “Društveno-pravni aspekt islamskog reformizma”, “The Bosniaks and the Challanges of Modernity: Late Ottoman and Hapsbury Times”, “Studije o šerijatskom pravu i institucijama”, “Metodi istraživanja u islamskim naukama”, “Muslimani Balkana: istočno pitanje u XX vijeku”, “The Other European Muslims: A Bosnian Experience”…

Previous Srebrenik: Firma Zaharex uskoro počinje s proizvodnjom u punom kapacitetu
Next Nakon dvogodišnje pauze Zeničani će ponovo dolazak proljeća obilježiti Čimburijadom

You might also like

ŽIVOT

Posavina: Mato Leovac i njegova četiri sina žive isključivo od zemlje (Video)

  Porodica Leovac iz Domaljevca je jedna od onih koje žive od poljoprivrede. Otac Mato, njegova četiri sina te ostatak porodice žive isključivo od zemlje. Njima je nezamislivo da ljudi

NAŠI DANI

Letom iz Tuzle za Beč obnovljen međunarodni avionski putnički saobraćaj u Bosni i Hercegovini

Nakon otvaranja naša četiri aerodroma za međunarodni putnički saobraćaj, prvi avion poletio je jutros u 6:25 iz Tuzle za Beč, pišu Tuzlarije.net Pola sata poslije, u 6:55 odletio je i

NAŠI LJUDI

Armin Hodžić: Predsjednik Milanović je izjavom o Srebrenici prešao civilizacijsku liniju

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Armin Hodžić održao je medijsku konferenciju na temu posljednjih izjava predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o genocidu u Srebrenici te o aktualnostima u Bosni i Hercegovini,