Dijaspora u Holandiji lobira da ta zemlja pojača trupe EUFOR-a u Bosni

Dijaspora u Holandiji lobira da ta zemlja pojača trupe EUFOR-a u Bosni

Bosanskohercegovačka dijaspora u Nizozemskoj aktivnom ulogom pred vlastima te države doprinijet će internacionalizaciji političke i sigurnosne krize u Bosni i Hercegovini zbog secesionističkih zahtjeva iz manjeg bh. entiteta. Jedan od tih napora bio je uspješan sastanak u Ministarstvu vanjskih poslova te zemlje.

U bosanskohercegovačkoj delegaciji na sastanku u Den Haagu bili su Hamdija Draganović, predsjednik “Platforme BiH”, krovne organizacije bh. građana i udruženja, Aida Olujić i Amir Grabić, članovi Upravnog odbora “Platforme BiH”, Ab de Buck, bivši član Političkog komiteta “Stari Most” i veliki prijatelj BiH, Amir Jatić i Dina Salković, predstavnici organizacije “The World for Bosnia and Herzegovina”, a holandske Bosance i Hercegovce primio je Mauritz Verheijden, zamjenik direktora Ministarstva vanjskih poslova zadužen za Evropu, i Kim Peters.

Bh. delegacija upoznala je domaćine o trenutnoj političkoj situaciji i sigurnosnim rizicima u Bosni i Hercegovini te iznijela vlastite poglede kako bi Nizozemska najbolje mogla pomoći i uključiti se u rješavanje. Razgovarano je i o predstojećim izborima u BiH te poboljšanju ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Delegirano je i pitanje mogućnosti da nizozemska vojska pojača trupe EUFOR-a u Bosni i Hercegovini u slučaju daljeg zaoštravanja napetosti. Iz MVP Nizozemske istakli su da su oni spremni i, ukoliko komandant EUFOR-a procijeni da je to potrebno, djelovat će u skladu s protokolom međunarodnih snaga u Bosni i Hercegovini.

“Otvoreno smo rekli da treba više međunarodnih trupa u Bosni i Hercegovini. Nizozemci su kazali da, ukoliko komandant EUFOR-a u BiH to zatraži, oni neće oklijevati, naravno po procedurama EUFOR-a”, rekla je za Stav Aida Olujić. Razgovarano je i o Izbornom zakonu, diskriminirajućem ustavu, presudama Sejdić-Finci i Zornić, a zatražena je i podrška za organiziranje oktobarskih izbora.

Previous Pravoslavni vjernici u Ukrajini u ratu obilježavaju Vaskrs
Next Zovko: SDA je kriva što nema dogovora; mi imamo druge bošnjačke stranke spremne na kompromis

You might also like

NAŠI DANI

Završena rekonstrukcija velike dvorane Mejdana

Nakon vremenskih neprilika koje su zadesile Tuzlu krajem jula 2020. godine, SKPC Mejdan je poplavio. Uništene su svlačionice, kuglana, a najveću štetu pretrpila je velika dvorana koja je ujedno i

NAŠI DANI

Sporazum o isporuci 50 automobila za ratne vojne invalide 100 posto prve grupe

U sjedištu Vlade Federacije BiH danas je između Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Porschea BH d.o.o. u ime ponuđača potpisan sporazum o isporuci 50 putničkih

NAŠI DANI

“Izjava građana o protivljenju diskriminirajućem planu izborne reforme visokog predstavnika Schmidta”

Mi, dolje potpisani građani i saveznici BiH, proglašavamo svoje odlučno protivljenje nadolazećim odlukama Visokog predstavnika koje se tiču izborne reforme i funkcionalnosti Federacije BiH. Osuđujemo diskriminatorni plan koji bi isključio