Teofil Pančić: Ko poriče genocid u Srebrenici, neka pita Mladića

Teofil Pančić: Ko poriče genocid u Srebrenici, neka pita Mladića

Novinski pisac Teofil Pančić izjavio je danas da svi oni koji negiraju da je u Srebrenici počinjen genocid 1995. godine o tome treba da pitaju ratnog zločinca Ratka Mladića, koji je još 1992. godine govorio o tome.

Pančić je podsjetio na Mladićeve riječi, koji je na sjednici samoproglašene Skupštine srpskog naroda Bosne i Hercegovine 1992. upozorio političko rukovodstvo da to što izgovaraju i planiraju da urade – predstavlja genocid.

„Zbog toga svi oni koji danas negiraju da je u Srebrenici počinjen genocid, neka pitaju samog Mladića da li jeste ili nije“, rekao je Pančić na seminaru za mlade novinare u Novom Sadu.

Prema njegovim riječima, Srebrenica je bila završni čin jedne ratne politike etničkog čišćenja, a ocjena rata u Bosni i Hercegovini bila bi ista i da nije organizovan genocid u Srebrenici.

„Uprkos zvaničnoj politici da nije strana učesnica u ratovima, Srbija je od prvog do posljednjeg dana bila involvirana u ratove. Da nije tako, ne bi Milošević bio pregovarač u Dejtonu. Jer, znate, ne ugovara mir onaj ko nije učestvovao u ratu, već onaj koji je učestvovao“, kazao je Pančić.

Prema njegovim riječima, svako ko je htio da se informiše o genocidu u Srebrenici još 1995. godine, imao je načina i utoliko je veća odgovornost onih koji kažu da nisu znali.

Dodao je da, međutim, treba razlikovati pojmove krivice i odgovornosti.

„Srpsko društvo jeste odgovorno za činjenicu da je u kontinuitetu glasalo za one koji će dovesti do ratova i stradanja i čak nastavili da glasaju. Ali, to nije isto što i krivična odgovornost. Krivica i odgovornost nisu isti pojmovi“, kazao je Pančić.

Seminar je organizovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava u Srbiji i Forumom ZFD iz Beograda, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Njemačke.

(Autonomija/MiruhBosne)

Previous Knjiga “Bosanski ratni plakati” izlazi krajem maja u SAD - dvojezično, englesko/bosansko izdanje
Next Obilježena 30. godišnjica od formiranja Odreda policije za specijalne namjene "Lasta"

You might also like

NAŠI DANI

Bošnjaci Luksemburga kupili stan demobilisanom borcu Armije BiH

  Spojiti dva dobra zna biti rijetkost. Međutim, ponekad se i to desi, kao u slučaju o kojem govori ovaj prilog. Dobro koje postoji u našoj Bosni, spojilo se s

NAŠI DANI

Egipatska firma zarađuje 2 miliona dolara dnevno od Palestinaca koji bježe od izraelskog rata u Gazi

Kompanija u vlasništvu utjecajnog egipatskog biznismena i saveznika predsjednika Abdela Fataha el-Sisija zarađuje oko 2 miliona dolara dnevno od Palestinaca koji bježe od izraelskog rata u Gazi , otkriva Middle East Eye. Hala Consulting and Tourism

NAŠI DANI

Gaza – scene užasa i destrukcije. Bolnice na meti izraelskih zračnih napada, raste broj poginulih

Izraelski ratni avioni u četvrtak su izveli nekoliko noćnih napada na bolnice u Gazi, uključujući Al-Shifu, glavnu bolnicu u opkoljenoj enklavi, javlja Anadolu. Zvanična palestinska novinska agencija Wafa objavila je