Uskoro obnova džamije Muje Kotezlije stare više od 500 godina

Uskoro obnova džamije Muje Kotezlije stare više od 500 godina

Nakon okončanja procedure prikupljanja svih potrebnih dozvola, u četvrtak je u Muftijstvu mostarskom potpisan Ugovor za obnovu džamije Muje Kotezlije koja se nalazi u Kotezima, na obodu Popovog polja.

Ugovor su potpisali Medžlis Islamske zajednice Trebinje i izvođač radova DZG „Građevinar Fajić“ iz Mostara.

Ugovor je u prisustvu glavnog imama hafiza Sadik-ef. Fazlagića ispred medžlisa Trebinje potpisao predsjednik Izvršnog odbora Miralem Hadžimahović, a ispred izvođača radova Ekrem Maksumić.

Ovom prilikom mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović je istakao da je današnje potpisivanje ugovora i skori početak radova na obnovi džamije u Kotezima od izuzetnog značaja za Muftijstvo mostarsko imajući u vidu njenu kulturno-historijsku vrijednost.

Istakao je da je džamija u Kotezima kroz historiju bila i simbol suživota obzirom da su članovi tri religijske zajednice naseljavali ovo mjesto i njegovali lijepe komšijske relacije. Druge dvije bogomolje u Kotezima ranije su obnovljene. 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je 2003. godine proglasila graditeljsku cjelinu – Džamija u Kotezima (Džamija Muje Kotezlije), na području općine Trebinje, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Džamija Muje Kotezlije je jedna od najstarijih džamija u Hercegovini.

Džamija je stradala 1942. godine, kada je sa nje skinut krov, a tada je srušena i mektebska zgrada u kojoj se nalazio i stan za muallima.

– U vrijeme kad se pravila džamija, potrebe su zahtijevale da se pored džamije prave i čatrnje. Tako je i ovdje napravljena prvo čatrnja, koja se nalazi u podnožju munare valjkastog oblika. Ja zaista nigdje u okruženju nisam vidio ovakvu munaru. Ovo je jedinstvena munara, kakve nema u Bosni i Hercegovini, pa i šire, jer je ona mala, a valjkastog je oblika. A činjenica da je odoljela zubu vremena i uz mala ulaganja bi se mogla dovesti u prvobitni oblik, mnogo govori o graditeljima tog vremena – kazao je ranije efendija Fazlagić.

Previous Maksimalan rast malih i srednjih preduzeća u FBiH
Next Bosanski istraživač predvodi revoluciju bežičnog sistema upravljanja baterija koja omogućava budućnost električnih vozila

You might also like

NAŠI DANI

Oko 350 studenata danas je pohodilo bosanski kraljevski grad Bobovac

Oko 350 studenata iz cijele Bosne i Hercegovine danas je pohodilo kraljevski grad Bobovac u sklopu Studentskih pohoda. Uz intoniranje himne Bosne i Hercegovine podignute su zastava Bosne i Hercegovine

BAŠTINA

Grad Sarajevo planira obnoviti Firuz–begov hamam, pet vijekova staru građevinu na Baščaršiji

Gradska administracija na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom, pokrenula je aktivnosti s namjerom da obnovi Firuz-begov hamam i pet stoljeća staru atrakciju na Baščaršiji vrati Gradu. Ovaj hamam vodi se

BAŠTINA

U Mostaru otvorena izložba ‘Faksimili srednjovjekovne bosanske književnosti’

U povodu Europske noći muzeja u Muzeju Hercegovine u subotu navečer otvorena je izložba “Faksimili srednjovjekovne bosanske književnosti”. Na izložbi su prikazani faksimili najljepših stranica iz dostupnih rukopisnih knjiga bosanske srednjovjekovne