Sarajevo: Danas ispred OHR-a protest zbog najavljene odluke o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH

Sarajevo: Danas ispred OHR-a protest zbog najavljene odluke o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH

Ispred zgrade visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR) u Sarajevu će danas od 19 sati biti održani mirni protesti povodom najavljene odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta u vezi s izmjenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, javlja AA.

Dervo Sejdić, apelant pred Sudom za ljudska prava, pozvao je na proteste kao reakciju na neslaganje s planiranim izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, a pozivu su se pridružile i pojedine političke stranke, najprije Socijaldemokratska partija BiH (SDP) i Demokratska fronta (DF).

Protestima su se pridružili i Pokret demokratske akcije (PDA) i Naša stranka.

”Demokratska fronta pridružuje se pozivima Derve Sejdića i SDP-a građanima, i također poziva na mirne proteste povodom namjere Visokog predstavnika u BiH da nametne diskriminirajuće, anticivilizacijske i rasističke izmjene Izbornog zakona BiH“, navedeno je u saopćenju Demokratske fronte (DF).

Istakli su kako je građansko i nadstranačko izražavanje nezadovoljstva ”jedini preostali način demokratske borbe protiv rješenja koja produbljuju etničke podjele i vode ka podjeli države Bosne i Hercegovine”.

Pozvali su sve građane Bosne i Hercegovine koji vole svoju domovinu da se danas u 19 sati u što većem broju okupe ispred OHR-a i pošalju jasnu poruku o tome da su rješenja utemeljena na etničkoj diskriminaciji, rješenja suprotna svim demokratskim i pravnim stadardima u potpnosti neprihvatljiva.

“Nećemo dopustiti podjelu naše domovine, i za nju ćemo se boriti svim demokratskim sredstvima. Borba za državu i dostojanstvo svih nas ne može i smije biti izgubljena”, navedeno je u saopćenju.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt u utorak bi trebao saopćiti odluku u vezi s izmjenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH.

Previous Gostujuće pobjede sarajevskih klubova nad Borcem i Zrinjskim
Next Klasov Bosanski lokum i Zlatni puder na tržištu Srbije

You might also like

NAŠI DANI

Počinje sanacija Velike aleje na Ilidži

Vlada Kantona Sarajevo preko Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, na osnovu postojećeg Okvirnog sporazuma o uslovima i načinu izvođenja radova održavanja puteva sa KJKP “Rad”, dala je nalog za početak

NAŠI DANI

Odluka Okružnog suda u Banjaluci: Diploma direktora OSA-e nezakonito poništena

“Tužbe se uvažavaju i osporeni akt se poništava”, piše u presudu Okružnog suda u Banja Luci kojim je, formalno, poništeno Rješenje Inspektorata entiteta Republike srpske kojim je diploma direktora Obavještajno

NAŠI DANI

Tuzla: Podjelom baklava na Trgu slobode komšije pravoslavci obradovali sugrađane

  Komšije pravoslavci iz Udruženja mladih “Obnova” i Kola srpskih sestara Tuzla danas na Trgu slobode dijelili baklave i sokove i na taj način svojim sugrađanima islamske vjeroispovijesti čestitali Bajram.